Men of the Year 2021 Yılın Sporcusu: Mete Gazoz
MOTY

Men of the Year 2021 Yılın Sporcusu: Mete Gazoz

Henüz 22 yaşında… En tepeye çıktı; olimpiyat şampiyonu oldu. Bırakın Türkiye’yi, dünyada “okçuluk” dendiğinde akla gelen ilk isim artık. Bu da yetmezmiş gibi, yazar Paulo Coelho son kitabını ona adadı. GQ Men of the Year töreninin açık ara en çok alkış alan ismi; Yılın Sporcusu ödülünün sahibi Mete Gazoz. Kariyerinin en iyi yılını geride bırakmaya hazırlanırken aklı gelecekte…

Bir Olimpiyat şampiyonuna soru hazırlamak çok özel. Dürüst olayım,  spor alanında seni Men of the Year” seçmekte zorlanmadık. Nasıl bir ruh halindesin? Nasıl hissediyorsun bu ödülle ilgili?

Başarmanın motive edici yanlarından birisi de başarınızın takdir ediliyor olması. Sahada bir başarı kazanıyorsunuz evet ama bunun toplumda bir mutluluk, bir heyecan yarattığını görmek insana farklı bir motivasyon sağlıyor. Men of The Year” çok prestijli bir ödül, uzun yıllardır da takip ediyorum. Bundan önce bu ödülü almış çok sayıda önemli sporcu var, adımı o listeye yazdırmış olmaktan son derece mutluyum. Türkiyede okçuluğun bu seviyeye gelmesinde katkım olduğu için de çok gururluyum. Beni bu ödüle layık gördüğünüz için bütün GQ Türkiye ekibine teşekkür ederim. Ayrıca, beni hayatım boyunca destekleyen, her şartta yanımda olan aileme; yıllardır her duyguyu birlikte yaşadığımız, gece gündüz birlikte olduğumuz başta Göktuğ Ergin olmak üzere okçuluk milli takımının tüm profesyonellerine, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Okçuluk Federasyonuna, Milli Olimpiyat Komitesine ve hayallerime ortak olan kariyer yönetim ekibime özel bir teşekkür sunmak isterim.

 

mete_gazoz

2021 herhalde kariyerinin zirvesiydi. Bu yılı nasıl hatırlayacaksın?

2021, kariyerimin şimdiye kadarki en iyi yılıydı. İçine çokça heyecan ve mutluluk sığdırdığım, başarılı bir sezon geçirdim. İlk olarak çocukluk hayallerimi süsleyen, kariyerimin en büyük hedeflerinden biri olan Olimpiyat şampiyonluğunu kazandım. Üzerinden zaman geçtikçe aslında insan ne kadar özel bir başarıya imza attığını daha net anlıyor. Olimpiyat şampiyonluğu haliyle çok fazla gündem oldu ama biz hemen sonrasında takım arkadaşım Yasemin Ecem Anagöz ile Dünya Şampiyonası’nda mix takım üçüncülüğü de kazandık. Bu takım olarak tarihimizin ilk dünya şampiyonası madalyasıydı. Umarım önümüzdeki senelerde de böyle nice başarılara hep beraber imza atarız.

 

2021de en fazla duyguyu bir arada yaşadığın anı bizimle paylaşır mısın? 

Olimpiyatlarda Yaseminle beraber karışık takımlarda yarıştığımız gün çok fazla duyguyu bir arada yaşadım. Sabah çok keyifli uyandım. Elemelerde turları geçtikçe heyecanımız da arttı. Artık madalyaya hiç olmadığımız kadar yakındık. Ufak bir farkla üçüncülüğü kaçırınca bir hayal kırıklığı yaşadık tabii. Bireysel başarı güzel ama takım halinde kazandığınız başarıların da duygusu çok ayrı. Ülkemize takım halindeki ilk olimpiyat madalyasını kazandırmayı çok istiyorduk. Kısmet değilmiş. Daha önümüzde nice olimpiyatlar var. 

 

Türkiye, Olimpiyatlar’ı çok başarılı bir şekilde tamamladı. 2021e dönüp baktığında, en çok takdir ettiğin Türk sporcular kimler oldu?

Evet, sizin de dediğiniz gibi ülke olarak çok iyi bir olimpiyat süreci geçirdik, bunda madalya alan almayan herkesin çok büyük bir payı var. O yüzden sadece bir veya birkaç sporcu seçmem doğru olmaz. Olimpiyat hazırlık sürecinde pandemi sebebiyle çok zor şartlar altında antrenman yaptı bütün sporcular, büyük fedakarlıklar yaptı… Tarihimizin en kalabalık sporcu ekibiyle Tokyoya gittik. Ülkemiz adına madalya rekorunu kırdık. Bu başarıda pay sahibi olan bütün sporcu arkadaşlarımı ve antrenörlerimizi tebrik ederim. Sadece Olimpiyat oyunlarında değil Paralimpik Oyunları’nda da müthiş başarı yakaladık. Orayı anmadan geçmek olmaz.

 

Her branşta geleceğimiz parlak”

 

Türk sporunun geleceği açısından ilginç bir yılı geride bırakıyoruz. Daha önce iddialı olmadığımız birçok alanda sporcularımız fark yarattı. Bu, geleceğe dair bize ne gösteriyor? 

Ben artık her branşta iddialı olduğumuzu düşünüyorum. Okçulukta, boksta, cimnastikte ilk madalyalarımız geldi; yüzmede hiç olmadığımız kadar fazla sporcuyla temsil edildik. Bu başarılar yetişmekte olan sporcuları da olumlu etkileyeceği kadar toplumun olimpik branşlara olan ilgisini de artıracaktır. Çok iyi tesislerimiz var, doğru planlamalar yapılıyor. Böyle olunca da sportif başarılar geliyor. Başarı geldikçe de spora ilgi artıyor. Ülkemizde bir spor kültürünün yerleştiğini söylemeliyim. Her branşta geleceğimizin parlak olduğuna inanıyorum. 

 

Bunu başka şekilde tarif edemem… Hepimize ilham veriyorsun, özellikle de gençlere… Gençler senin yolunda gitmek istediklerini sana nasıl iletiyor? Tepkilerini bize anlatır mısın?

Gençler beni yolda gördüklerinde veya sosyal medyadan ulaştıklarında “İleride biz de senin gibi okçu olacağız, şampiyon olacağız” deyince gerçekten çok gururlanıyor ve mutlu oluyorum. Benim onlara hep söylediğim şey yaptıkları işe zaman ayırmaları ve severek yapmaları. Bir alanda başarılı olmanızdaki en büyük etken onu sevip sevmemeniz. Çünkü yetenek sizi belli bir yere kadar getirir ama başarıyı kazandıracak olan sıkı çalışmadır.

mete_gazoz

Dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho Okçunun Yolu” kitabını sana adadı… Uluslararası bir başarı simgesi olmak nasıl hissettiriyor?

Uluslararası bir başarı simgesi olmanın dışında, dünyanın dört bir yanından insanların hayatına dokunmak, onlara ilham olmak çok özel, eşi benzeri olmayan bir duygu. Paulo Coelho gibi dünya edebiyatına birden fazla kült eser kazandırmış birinin kitabını bana adayıp, imzalaması ve özel bir video yollaması beni çok mutlu etti. Bu tarz örneklerle aslında sporun ne kadar evrensel olduğunu ve birleştirici gücünü daha da iyi anlayabiliyoruz.

 

Başarımın tek seferlik olmadığını göstermek istiyorum”

 

Şimdi Mete Gazozu neler bekliyor? Başarmak istediğin neler var?  Ulaşmak istediğin hedefin kaldı mı?

Şüphesiz ilk hedeflerimden biri bu unvanı korumak ve bu başarıları sürdürülebilir kılmak. Bu başarının tek seferlik olmadığını, sistematik ve düzenli çalışmanın ürünü olduğunu ve doğru yöntemlerle tekrarlanabileceğini göstermek istiyorum. 

 

Sana göre Türkiye bir nesil değişiminin eşiğinde mi? Gençler Türkiyenin geleceğini nasıl şekillendirecek?

Dünya bir nesil değişiminin eşiğinde. Teknolojinin gelişmesiyle beraber insanlar dünyanın öbür ucundaki gelişmeleri anında takip edebiliyor. Bilgi ve iletişim çağının gerektirdiği “Çabuk adapte olma” reaksiyonu bu değişimi daha da hızlandırıyor. Türkiye ise Avrupada genç nüfusun en fazla olduğu ülkelerden... Öğrenmeye açık, sürekli kendini ve çevresini geliştirmek isteyen bir jenerasyonumuzun olduğunu düşünüyorum. Bu neslin geleceğe her anlamda damga vuracağını düşünüyorum. 

 

Şampiyonluğa giden yolda kendinde yaptığın değişiklikleri merak ediyoruz. En iyi olmanın maliyeti neydi? Nelerden vazgeçtin?

Bizim hayatımızın büyük bir bölümü antrenmanlar ve müsabakalarla geçiyor, bu da yılın yaklaşık 300 günü demek oluyor. Ailemizi uzun zaman göremiyoruz. Açıkçası normal bir hayat yaşamıyoruz. Ama bir amaç uğruna bunları yaptığınızda fedakarlık olarak düşünmüyorsunuz. Çünkü bunlar zaten belli bir seviyeye ulaşmak istediğinizde yapmanız gereken şeyler. Bunu bu şekilde kabul edip ilerlediğinizde, süreç daha da kolaylaşıyor.

 

Hayatına son zamanlarda giren yeni şeyler oldu mu? Kendini nasıl yeniliyorsun?

Hayatımıza her gün yeni şeyler giriyor. Bilginin ve trendlerin çok çabuk eskidiği bir dönemde yaşıyoruz. Ben de bu yoğun tempomda olabildiğince güncel olmaya çalışıyorum. Sosyal medya ve diğer yayın organlarından gündemi takip ediyorum.

 

Hiç “zamansız” başarı üzerine düşündün mü? Dünya üzerinden çok büyük sporcular geçti. Misal, Muhammed Aliyi hiç canlı izlememiş olsak da onun zamansız başarısını hepimiz hissediyoruz. Zamansız bir sporcu olmak ister misin?

Tabii ki isterim, kim istemez ki? Sporun nesiller arası bir iletişim aracı olduğunu düşünüyorum. Biz üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen hala Muhammed Alinin başarılarını, mantalitesini konuşabiliyor ve ondan esinlenebiliyoruz; bu sporun aslında ne kadar zamansız olduğunun kanıtıdır. Michael Jordan mesela, Roger Federer, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Diego Maradona… Bunlar sadece sportif başarılarıyla değil, o spora kattıklarıyla, sporu bambaşka bir seviyeye taşımalarıyla tarihe geçti. Hiç tanışmadığınız birinin sizin hayatınızdan etkilenmesi ve sizin onun hayatında bir iz bırakıyor oluşunuz çok özel bir şey. Ben de ileride sporu bıraktığımda insanların başarılarımdan, sporcu kişiliğimden ve mantalitemden ilham almalarını ve etkilenmelerini çok isterim.

Devamı GQ Men of the Year 2021 Kış Sayısında

mete_gazoz

 

İZLE
GQ TÜRKİYE MOTY 2022 FİLMİ
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası