“Türkiye bir voleybol ülkesidir.” Bu sözü söyleten istikrarlı başarılarıyla ülkenin gururu Filenin Sultanları. Dile kolay, Dünya 1 numarası bir ekip… 2023’ü kupa koleksiyoneri olarak bitiren milliler bir yıl içinde hem Avrupa Şampiyonası, hem Milletler Ligi hem de Olimpiyat Elemeleri’nde şampiyon oldu.
12 sporcuyla Olimpiyatlar’a katılacak Filenin Sultanları, yola madalya hedefiyle çıkıyor. Kaptan Eda Erdem, dünyanın en yetenekli oyuncularından Melisa Vargas, Ebrar Karakurt, Zehra Güneş gibi yıldızları kadrosunda barındıran milliler, daha turnuva başlamadan rakiplerine korku salıyor.
Olimpiyatlar’da oynayacakları her maç, Türkiye’nin dört bir yanında parklarda kurulacak dev televizyonlarda milyonlarca kişi tarafından izlenecek. Bu maçları izleyecek milyonlar arasından hiç kuşkumuz yok ki, yeni Melisalar, Edalar, Gizemler, Zehralar ve Ebrarlar çıkacak. Hedefe kilitlenen millilerin tek hedefi madalya…
“Simyacı” kitabının yazarı, dünyaca ünlü Paulo Coelho’nun da göz bebeği… Brezilyalı yazarın “Okçunun Yolu” kitabını “Senin gibi bir okçuluk dehasına kendi okçuluk eserimi sunuyorum” diyerek adadığı sporcu. Doğru tahmin ettiniz. Olimpiyat, Dünya ve nihayet Avrupa şampiyonu Mete Gazoz!
Henüz 24 yaşında kariyerinin zirvesinde ve hayallerini süsleyen yeni başarılar peşinde… Dünyanın en iyi okçusu, Paris’te sadece bireysel başarılar peşinde değil. İkinci kez kazanmayı hedeflediği olimpik altın madalyanın yanında, bu kez karışık takımla da madalya kazanmak istiyor.
Mete Gazoz’un da yer aldığı klasik erkekler yay takımımız Olimpiyatlar’da madalya adaylarından… Mete, “Olimpiyat tarihimizde ilk defa takım madalyası kazanabiliriz. Paris öncesi çok güçlüyüz. İstediğimiz sonuçları alacağız” diyor.
Olimpiyatlar’ın en artistik, izlemesi en keyifli, sporun en estetik dallarından biri de jimnastik. Ne şanslıyız ki, Türkiye bu dalda hiç olmadığı kadar iddialı. Artistik jimnastik erkek takımı, Paris Olimpiyatları’na beş kişiyle takım olarak katılacak.
Tokyo’da bronz madalya kazanmayı başaran Ferhat Arıcan’ın hedefi bunu gümüş veya altına taşımak. Uluslararası uzmanlara göre artistik jimnastik halka aletinde Adem Asil de madalya adaylarından… Başarıda en büyük pay sahiplerinden Jimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen de haklı olarak sporcularımızla gurur duyuyor. İbrahim Çolak ve Ahmet Önder’in de başarı ihtimalinin altını çizen Çelen, “Hepsinin final atma, madalya şansı var” diyor.
Boksta Türkiye en az iki uluslararası yıldıza sahip; tesadüf o ki, ikisinin adı da Buse Naz Okunuşları aynı ama yazılışları farklı: Busenaz ve Buse Naz!
Busenaz Sürmeneli… Türkiye’ye Olimpiyatlar’da altın madalya getiren tek kadın boksör. Tokyo’da gösterdiği altın madalya başarısını tekrarlamaya kararlı. Japonya’da gümüş madalyada kalan Buse Naz Çakıroğlu’nunsa tek hedefi, 50 kg’da bu kez altın almak…
Uluslararası değerlendirme kuruluşlarına göre Türkiye, boksta iki altın, iki gümüş madalya kazanabilir. Boks Federasyonu’nun hedefiyse üç altın… Belgrad’da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası’nı Türkiye üç altın, iki bronz madalyayla kapatırken “Busenaz”ların yanı sıra, 22 yaşındaki Samet Gümüş 51 kiloda Avrupa Şampiyonu olmayı başardı. Kadınlar 60 kg’da Gizem Özer ve erkekler 71 kg’da Tuğrulhan Erdemir, yine madalya potansiyeli olan sporcular…
Türkiye’yi Paris’te güreş dalında tam 11 sporcumuz temsil edecek. 18 dalın 11’inde yarışmaya hak kazanan sporcular arasında önemli güreşçilerimiz bulunuyor. Özellikle kadınlar güreş 68 kg’da Buse Tosun ve erkekler grekoromen 87 kg’da Ali Cengiz, yarıştıkları kiloda altın madalya adayı…
Daha önce Olimpiyat madalyası kazanan Rıza Kayaalp ve Taha Akgül de doğal madalya adayı… Güreş Federasyonu’nun Paris’ten beklentisi çok büyük.Yetkililer bu kez bir rekora imza atıp, bu dalda 4-5 altın madalya kazanabileceğimiz iddiasında.
Olimpiyatlar’da daha önce bir gümüş ve iki bronz madalyası bulunan Rıza Kayaalp, Paris’te de madalya kazanması durumunda dört madalyayla tarihe geçecek. 2024 Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Taha Akgül, eski formunu yakaladı. 33 yaşındaki Akgül, Olimpiyat altın madalyası kazanarak 2016 Rio’da ulaştığı başarıyı sekiz yıl sonra tekrarlamak istiyor.
İddialı olduğumuz bir başka dal tekvando. Tokyo’da bronz madalya kazanan Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber, Paris’te de yarışacak.
Son Avrupa Şampiyonası’nda takım halinde şampiyonluğa ulaşan millilerin hedefi Paris’te madalya sayısını artırmak. Beklentiler çok büyük!
Türk sporu için en büyük şanssızlıksa Paris Olimpiyatları’nda karatenin yer almayacak olması. Türk sporcular Tokyo 2020’de bu dalda tam dört madalya kazanmıştı.
Geleneksel olarak Türkiye’nin en başarılı olduğu dallardan biri olan halterde eski günleri mumla arıyoruz. Halterde hem kategoriler hem madalyalar azalırken, Türk halteri de yıllardır gerilemede. Tokyo’dan eli boş dönen Halter Federasyonu, hedefi, Paris’ten madalyayla dönmek olarak açıkladı.
Milli eskrimci Enver Yıldırım, Türkiye’ye kılıç kategorisinde tam 52 yıl sonra ilk Olimpiyat vizesini kazandırdı. Kategorisinin en büyük yıldızlarından olan Yıldırım, Paris’e madalya umuduyla gidiyor.
Yelken, atletizm ve yüzme kategorilerindeki sporcularımız da Türkiye’yi Olimpiyatlar’da temsil etmeye hazırlanırken tüm umutlar, Paris’in millilerimize uğurlu gelmesi ve Türk spor tarihine geçmesi yönünde…