Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını üzerine yakın geçmişte kısa bir yolculuğa çıktık ve Influenza, Ebola gibi hastalıkları odak noktasına alan, işledikleri konularla günümüzle benzerlikler taşıyan film, belgesel ve kitapları derledik. Pandemi, karantina ve sosyal izolasyon kavramlarına popüler kültür gözünden bakış aşağıdaki satırlarda.
FİLM
Contagion (2011)
Büyük ihtimal bu olayların başlangıcında sosyal medya üzerinden hep bu filmi gördünüz ve duydunuz. Ünlü yönetmen Steven Soderbergh’in 2011’de vizyona giren filmi Contagion, içinde bulunduğumuz dönemle büyük benzerlikler taşıyor. Çin’den yakın zamanda dönen bir kadının akşam yemeğinde aniden fenalaşması üzerinden ilerleyen film için Soderberg ve filmin yazarı Scott Z Burns, Dünya Sağlık Örgütü’nden yardım almıştı.
Outbreak (1995)
Richard Preston’un The Hot Zone kitabına dayanan Outbreak, Afrika’dan Amerika’ya sıçrayan bir virüsü ve Dustin Hoffman’ın canlandırdığı Albay Sam Daniels karakterinin bu salgının önüne geçmek için imza attığı çalışmaları konu alıyor. Dustin Hoffman’ın yanı sıra, Rene Russo, Morgan Freeman, Patrick Dempsey, Donald Sutherland ve Kevin Spacey gibi isimlerin de yer aldığı film, şu sıralar izleyebileceğiniz yapımlardan.
The Flu (2013)
Güney Kore’de salgın bir hastalığı konu alan Flu, H5N1 virüsünün patlak vermesiyle yaşanan durumları odak noktasına taşır. Kim Sung-su tarafından yazılan The Flu, son zamanlarda en çok izlenen yapımlardan biri haline geldi.
BELGESEL
Pandemic: How To Prevent An Outbreak (Netflix, 2020)
COVID-19 salgınının başladığı sıralarda çıkacağı duyurulan Pandemic: How To Prevent An Outbreak, bir anda Netflix’in en çok izlenen belgesel yapımlarından biri oldu. Altı bölümlük belgesel serisi, dünyanın küresel bir salgınla başa çıkabilmesi için yapması gerekenlere odaklanıyor.
Influenza 1918 (Amazon Prime, 2018)
İspanyol gribi olarak bilinen ve Birinci Dünya Savaşı’ndan daha fazla insanın ölümüne sebep olan Influenza’yı konu edinen bu belgesel, salgının tüm sürecini gözler önüne seriyor.
Unseen Enemy (Amazon Prime, 2017)
Ebola, Zika ve Kuş gribi gibi üç farklı virüs türüne odaklanan belgesel, salgınların nasıl yayıldıkları, ne gibi etkileri olduğu ve nasıl önleneceği konusunda kapsamlı bir bakış sunuyor.
KİTAP
Veba, Albert Camus (1947)
Ünlü Nobel Ödüllü yazar Albert Camus’ün 1947’de tamamladığı bu kitap, salgın dönemlerine ve o dönemlerdeki toplum yaşantısına mercek tutuyor. Cezayir’de patlak veren bir vebayı konu alan kitap, insanlığın kırılgan yapısını da açıkça gösteriyor.
Tüfek, Mikrop ve Çelik, Jared Diamond (1997)
Fizyoloji profesörü Jared Diamond tarafından kaleme alınan Tüfek, Mikrop ve Çelik, dünya tarihine, hastalıklara ve gelecekte yaşanabilecek olaylara ışık tutuyor. Bu dönemde okuyabileceğiniz en kapsamlı kitaplardan biri.
Uzay Mikrobu, Michael Crichton (1969)
Amerikalı yazar Michael Crichton’un 1969’da tamamladığı bilimkurgu kitabı, Amerika’da yaşanan salgın bir virüsü odak noktasına taşır. Uzaya gönderilen bir uydu küçük bir kasabaya düşer ve sonrasında bu kasabadaki iki kişi dışında herkes hayatını kaybeder. Yetkililer bölgeyi karantinaya alır ve virüsün sırrını çözmeye çalışırlar. Türkiye’de ilk olarak 1974’de yayınlanan kitabı şu sıralar kütüphanenize ekleyebilirsiniz.