Bilim ve teknoloji beni oldum olası büyüler. Çağının ötesindeki buluşlar, hayatı değiştiren yenilikler… Profesyonel bir sporcu değilim, hiç olmadım. Son birkaç yıldır haftada 3-4 kez 7-8 kilometre koşuyorum. Kimseyle değil sadece kendimle yarış halindeyim. Sağlıklı kalmak şartıyla performansımı artırabilmek için neler yapabileceğimin peşindeyim. Dolayısıyla spor sırasında giydiğim kıyafetlerin akıllı kumaşları, teknolojileri ben hep çok cezbeder.
Şimdi şöyle bir teknolojiyi hayal edin. Spor yaparken ‘kızılötesi sauna’ etkisi yaratan bir tişört ve tayt giydiğinizi düşünün. Bu ne anlama mı geliyor? Aktivite sırasında vücudun enerjisini sürekli olarak geri dönüştürüyor. Under Armour’un geliştirdiği bu teknolojiyi duyunca biraz daha yakından incelemeye karar verdim.
Under Armour’un ister profesyonel olsun ister amatör sporculara karşı 24 saat, 365 gün holistik bir yaklaşımı var. Bu yüzden de terlemenin gerçekleştiği performans sırasında giyilebilecek kıyafet ve ekipmanların yanı sıra spor sonrasında da vücudu, kasları onarmaya yardımcı olmak için çalışacak ürünler tasarlıyor. Zaten geçen yıl Amerikalı ünlü Amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady ile iş birliğiyle Athlete Recovery Sleepwear geliştirildi. Spordan hemen sonra giyilmeye başlandığında yorulan kaslar Celliant denilen teknolojiye sahip kıyafetler vücudun kendini iyileştirme sürecine yardımcı oluyor.
Under Armour bu yıl bir kez daha Celliant ile iş birliği yaptı. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve doğada da doğal olarak bulunan 13 mineral daha dokuma aşamasında ipliklerin liflerine yerleştirildi. Bu aktif mineralli ipliklerle dokunmuş kumaşlar da Under Armour’un yüksek performans hedefleyen Rush koleksiyonundaki ürünlere dönüştü.
UA Rush kıyafet ve ekipmanları terlediğimiz performans aktiviteleri parken giymek için tasarlandı. Terlediğimizde ne olur? Vücut ısı yaymaya başlar. Şu an kışın vücudu sıcak tutan, yazın sıcağı uzaklaştırıp performans sırasında daha serin kalmamızı sağlayacak teknolojiye sahip kumaşlarda kıyafetler var. Fakat Under Armour’un Rush teknolojisi oldukça farklı bir teknolojiye sahip. Nasıl mı? Vücudun terlemeyle çıkardığı ısı enerjisini geri dönüştürüp yeniden kullanması için vücuda geri veriyor. Etkileyici, değil mi?
Peki nedir bu kumaşların sırrı? Aslında çok basit. Vücudun magnezyum, potasyum gibi minerallere ihtiyacı vardır. Bu mineralleri yiyecek ve içeceklerden aldığımız gibi bazen bu yeterli gelmeyebildiği için tablet olarak alabiliyoruz. Tıpkı kaslarımıza kramp girmemesi için aldığımız magnezyum ya da aşırı tuz kaybettiğimizde aldığımız iyot tabletleri gibi…
İşte bu mineraller kumaşların daha dokunma aşamasında ipliklerine enjekte ediliyor. İnsan saçının çapından 100 kat daha küçük nano-tozlar haline getiriliyor. Yani mineralli iplikler oluşuyor. Bu ipliklerle de Under Armour’un Rush koleksiyonundaki kumaşlar dokunuyor. Ardından da vücuda temas eden tişört ve taytlar tasarlanıyor. Bu teknolojik kıyafetleri giydiğinizde de performans sırasında dayanıklılık ve kuvvet artıyor. Hatta sırf bu enerji geri dönüşümü sporcunun performansını yüzde 1 oranında artırmasına yardımcı oluyor.
Sportif aktiviteniz sırasında performansınızı artırmayı başardınız ama spor sonrası kaslar yoruluyor ve vücut doğal olarak kendini bir iyileştirme ve yenileme sürecine sokuyor. Bu süreç genellikle gözden kaçırılan bir noktaydı. Oysa yine akıllı kumaşlarla tasarlanmış kıyafetler bu iyileşme sürecine katkıda bulunabilir, kasların daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir. Under Armour bu noktada da sporcuyu desteklemeyi sürdürüyor. 2018 yılında lanse edilen Recovery koleksiyonu tam olarak spor sonrasında giyilebilecek kıyafetleri hatta pijamalardan oluşuyor. Recovery serisinin kumaşları da Celliant teknolojisine sahip. Yine terleme sırasında giyilen Rush ürünleriyle benzer şekilde çalışıyor. Vücutlarımız doğal olarak bir enerji üretiyor. Ancak ısı kaybıyla bu enerjiyi tutmakta çok etkin değil. İşte vücuda gerekli minerallerle dokunmuş Recovery kumaşları sporcunun kendi enerjisini kullanarak iyileşme sürecini teşvik ediyor. Bunu da vücudun yaydığı doğal ısı enerjisini kızılötesine çevirip vücuta doku ve kaslara geri yansıtarak yapıyor. Böylece vücutta bölgesel olarak kan dolaşımı hızlanıyor, kaslara ulaşan oksijen miktarını artırır ve kaslar daha hızlı yenileniyor. Hatta Amerikan Gıda ve İlaç DairesiFDA de ürünlerin bu özelliklerini onayladı. Ünlü Amerikan futbolu oyuncusu Tom Brady ile işbirliğiyle geliştirilen koleksiyon pijama, kapüşonlu sweatshirt, eşofman altı, eşofman üstü, tişört bomber ceket ve pantolonları içeriyor.
Recovery pijamaları uykuya dalma süresini 18,3 dakika kısaltırken uykuya doyma oranını da yaklaşık 33 dakika artırıyor. Böylece daha dinlendirici ve doyurucu bir uyku ortamı sağlıyor. Aslında aktif spor yapmasanız bile Recovery pijamaları ile sabahları yorgun uyanmaya son verebilirsiniz. Anlayacağınız Recovery ürünleriyle uyumak vücudumuzun kendi ıssıyla kasları iyileştirmesine yardımcı oluyor. Yani sabaha daha zinde ve dinlenmiş olarak uyanıyorsunuz. Bir de etkisinin görülebilmesi için en az 2 hafta boyunca 6 saat giyilmesi gerekiyor. Bu arada şunu da belirtmekte yarar var. Celliant kumaşlarda mineraller liflerin özüne yerleştirildiği için ürünü kullandıkça ya da yıkadıkça etkileri hiç azalmıyor.