Soğuk Banyonun Faydaları Kolaj: GQ France
Wellness

Soğuk Banyonun Faydaları ve Riskleri: Ne Kadar Süreyle ve Ne Zaman Soğuk Banyo Yapmalısınız?

Soğuk banyonun fizyolojik ve psikolojik faydaları yaygın olarak kabul edilmektedir, ancak yine de bunları nasıl en üst düzeye çıkaracağınızı bilmeniz gerekir.

Soğuk banyo giderek yaygınlaşıyor. Uzun zamandır birçok sporcu soğuk banyoyu ya da en azından kontrast terapisini, yani egzersizden sonra iyileşme sürecinin bir parçası olarak vücutlarını soğuğa (banyo, kriyoterapi) ve ardından sıcağa (geleneksel sauna veya kızılötesi) maruz bırakmayı kullanıyor. Anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu, aynı zamanda bağışıklık sistemine fayda sağladığı ve zihni sakinleştirdiği söylenen bu yöntem, son zamanlarda özellikle buzlu suya atlamanın birkaç beğeni kazanmayı garantilediği TikTok'ta popülerlik kazandı.

Paris'te, hala en deneyimli sporcu ve kadınlara ya da daha büyük heyecan arayışında olanlara ayrılmış olan bu uygulamadan yararlanabileceğiniz sadece birkaç yer var. Ancak son aylarda birkaç seçkin spor salonu bu işe el attı: Klay yılın başında bir soğuk banyo kurdu ve Workshop Gymnasium'a ev sahipliği yapan Bulgari otelinin spa'sı da en son teknolojinin hayranı olan talepkar müşterilerini memnun etmek için bu yaz aynı şeyi yaptı. XPT'nin kurucusu ve soğuk banyo havarisi Amerikalı sörfçü Laird Hamilton'ın adını duymuş olabilecek bir müşteri kitlesi söz konusu.

Bununla birlikte, soğuk banyolarla ilgili bilimsel çalışmalar, sporda iyileşme üzerindeki etkileri konusunda temkinli olmaya devam etmekte. Bazı fiziksel aktivitelerden sonra (örneğin kuvvet antrenmanı veya sprint) soğuk suya dalmak ters etki bile yaratabilir. Peki spor seansınızdan sonra soğuk bir banyo yapmalı mısınız? İşte karar vermenize yardımcı olacak bazı cevaplar.

Soğuk banyonun faydaları nelerdir?

İşte soğuk suya maruz kalmanın varsayılan veya kanıtlanmış başlıca faydaları.

  • Fiziksel eforun ardından yorgunluk ve ağrıları iyileştirir.
  • Çeşitli çalışmalara göre, egzersizden hemen sonra kas iyileşmesini destekler.
  • Egzersiz sonrası şişlik veya ödem gibi iltihap belirtilerinde azalma.
  • Uzun vadede bağışıklık sisteminin uyarılması.
  • Çalışmalar bu noktada farklılık gösterse de uyku kalitesinde iyileşme.
  • Soğuk banyo nefes egzersizleriyle birleştirilirse zihinsel sağlığın iyileştirilmesi.

Soğuk banyo için hangi sıcaklık gerekir?

Kendilerini buzlu banyolara sokan influencer'ların iddialarına rağmen, soğuk suya dalmanın metabolik etkileri o kadar da soğuk olmayan bir sıcaklıkta gözlemlenebilir: yaklaşık 14 derece. Ancak termometreyi biraz düşürmenin başka bir avantajı daha var. Paris'teki Workshop Gymnasium'un yöneticisi Nicolas Veret, ayaklarımızın ve ellerimizin hassasiyetini düşünerek, “11 derece civarında soğuk bir banyo yapmak sadece vücudun ekstremitelerinde ağrıyı önleyerek fiziksel faydalar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda olası bir anti-stres etkisine de sahiptir” diye vurguluyor.

Soğuk banyo ile daha ruhani bir boyutu olan ve zihin üzerinde gerçek bir etkisi olduğunu iddia eden Wim Hof tarafından popülerleştirilen bir uygulama olan buz banyosu arasındaki fark budur; sakinliği geri kazandırır, stresi yönetir ve özgüveni artırır. Ama bu başka bir konu.

Soğuk banyo ne kadar sürer?

Bu sorunun cevabı her kişinin profiline göre değişir (fitness seviyesi, soğuk su deneyimi vb.). Uzmanlar genellikle yeni başlayanlara yaklaşık 3 dakikalık seanslarla başlamalarını tavsiye eder. Birkaç denemeden sonra, vücudunuz ve zihniniz buna alışmalı ve suda birkaç dakika daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Aslında bazı araştırmalar, ağrı ve sızılarla mücadele etmek için soğuk suda geçirilecek ideal sürenin yaklaşık on dakika olduğunu göstermekte.

Soğuk banyonun riskleri nelerdir?

Soğuk suda daha fazla zaman geçirmemeniz için bariz bir neden var: soğuğa uzun süre maruz kalmak vücut ısısının düşmesine veya hipotermiye neden olabilir. Ayrıca, titremeye, kramplara ve hatta bilinç kaybına yol açabilecek termal şoktan kaçınmak için soğuk suya dalma her zaman kademeli olmalıdır.

Son olarak, soğuk banyonun doğrudan etkisi kan basıncında ve dolayısıyla kalp atış hızında hızlı bir artışa neden olmak olduğundan, kardiyovasküler sorunları olan kişiler bu uygulamaya başlamadan önce dikkatli olmalıdır. Her durumda, ilk soğuk banyo seansları tercihen alanında uzman bir kişi veya bir sağlık profesyoneli gözetiminde gerçekleştirilmelidir.

Ne zaman soğuk banyo yapmalısınız?

Kendisi de bir fitness eğitmeni olan Nicolas Veret, basit bir nedenden ötürü soğuk banyoyu sabah yerine günün sonunda öneriyor: Vücudunuzu bu kadar düşük sıcaklıklara daldırmak, kısa bir süre içinde sinir sisteminiz üzerinde çok fazla stres yaratır. “Kendimizi soğuk bir banyoya soktuğumuzda, önce adrenalin ve kortizol gibi hormonlar salgılarız. Daha sonra vücudumuz bize iyi hissettiren endorfin üretir, ancak sonrasında genellikle kendimizi çok yorgun hissederiz” diye açıklıyor.

Soğuk banyo dayanıklılık veya kuvvet antrenmanı için iyi midir?

Sıcakta yapılan bir dayanıklılık antrenmanından hemen önce soğuk bir banyo yapmanın spor performansı üzerinde olumlu etkileri olabilir. Birkaç dakika boyunca soğuğa dalmak, sinir sistemini çok fazla zorlamadan küçük bir enerji artışı sağlayacaktır. Bununla birlikte, soğuk bir banyo, sonraki 24 saat boyunca kas ağrısını azaltmak için bir direnç çalışmasından hemen sonra faydalı olabilir.

Kuvvet antrenmanı için ise sonuçlar farklıdır. “Düzenli olarak soğuk suya dalmak, uzun vadede kas gücü ve hipertrofisinin gelişimi için zararlı gibi görünmektedir”, diyor 2017 yılında yapılan bir çalışma. Nicolas Veret, “En iyisi, sabah antrenman yaptıysanız günün sonunda, hatta ideal olarak ertesi gün soğuk bir banyo yapmak olacaktır” diyor. Sonuçta, sıkı bir antrenmanın etkilerini yok etmek ya da en azından en aza indirmek aptalca olur.

Ne sıklıkla soğuk banyo yapmalıyım?

Nicolas Veret haftada bir veya iki kez soğuk banyo yapılmasını öneriyor. Bundan daha fazla değil. Spor koçu, spor pratiğine uyan ve her şeyden önce ona göre bundan maksimum fayda elde etmesini sağlayan bu ritmi benimsemiştir. “Vücut soğuğa yavaş yavaş adapte olur ve çok sık yaparsanız faydaları o kadar büyük olmaz” diyor.

Haftalık spor programı

  • Pazartesi: alt vücut seansı ve kızılötesi sauna
  • Salı: soğuk banyo ve nefes çalışması
  • Çarşamba: üst vücut seansı ve kızılötesi sauna
  • Perşembe: alt vücut seansı ve masaj
  • Cuma: soğuk banyo ve nefes çalışması
  • Cumartesi: üst vücut seansı ve kızılötesi sauna
  • Pazar: esneme

BU İÇERİK İLK OLARAK GQ FRANSA WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

İZLE
Murat Bür’le Wellness’a Giriş
İLGİLİ İÇERİKLER soğuk banyo wellness
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası