#PazarOkuması: Barbeküde farklı bir yemek

Etsiz bir barbekü... Çünkü neden olmasın?

13 Ekim 2017

#PazarOkuması: Barbeküde farklı bir yemek

Meyve ve sebzeler, hem sağlıklı hem de sürdürülebilir; üstelik meyve sebze yerken hiçbir zaman aşırıya kaçmak gibi bir durum söz konusu değil. Bunu yeni güncellenen ‘How to Cook Everything Vegetarian’ (‘Her yemeği nasıl vejetaryen yapabiliriz’) kitabının yazarı Mark Bittman'dan daha iyi bilen bir başkası yok, bu yüzden biz de kendisinden bilgisiyle bizi aydınlatmasını ve barbekü keyfini bir üst seviyeye nasıl çıkaracabileceğimizi anlatmasını istedik. Otuz küsur yemekten sonra, hâlâ yiyoruz.

Her ekrek hamburger köftesini nasıl pişireceğini bilir. (Hiç de zor değil zaten.) Meyve ve sebzelerse - ekmek ve peynirden bahsetmiyorum bile - biraz daha fazla yaratıcılık gerektiriyor, ama sonucunda hem hayal gücünüzün hem de midenizin bayram edeceğine şüphe yok. Neredeyse kimse bu yiyecekleri bu şekilde pişirmeyi aklının ucundan bile geçirmiyor, belki de ortaya çıkan yemeklerin bu denli lezzetli olmasının nedeni de budur. Misafirleriniz hazırladığınız tabakları gördüğünde kafayı yiyecek, bize inanın. Ve hazırladığınız yemekleri tabak tabak mideye indirecekler. Ve sonra da tarifini vermeniz için yalvaracaklar.

17-10/13/screen-shot-2017-10-13-at-175400.png

Izgara domates, tabağınıza veya makarnanıza ve hatta belki de kokteylinize tazelik katacak.

Salataların en gözde sebzesi (aslında teknik olarak o bir meyve ama neyse) ızgarada pişmeye bayılır. Tüm bu yemekler için 1 kilo iyice olgunlaşmış domatesi kalın dilimler halinde enine kesin. Zeytinyağını hafifçe gezdirin, tuz ve karabiberini de ekledikten sonra her iki yanını iki-üç dakika boyunca orta ateşte pişirin, ızgaranın izi çıksın ama domateslerin sertliğini kaybetmemesi gerektiğini unutmayın.

Lütfen, soğuk içiniz: Gazpacho

Muhtemelen bugüne kadar tattığınız en güzel aperatif olacak. Izgara domatesleri soyup önceden dilimlediğiniz bir adet salatalıkla karıştırın, sonra bir adet  kırmızı soğanı kesip onu da ekleyin. Ve son olarak yine ufak parçalara böldüğünüz 2 dilim bayat ekmek, yarım fincan zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sherry sirkesi, bir bardak su, ezilmiş bir diş sarımsak ve tatlandırmak için de 1 yemek kaşığı kırmızı biber, tuz ve karabiber ekleyin. Soğuk servis edin.

Lezzeti adında: Salsa

Buram buram tazelik kokan, yoğun Salsa sosunuzu yerken, marketten aldıklarınızın sulandırılmış ketçaptan farksız olduğunu düşüneceksiniz. Bir avuç dolusu jalapeno biberini ızgarada közledikten sonra çekirdeklerini, kabuğunu ve kökünü çıkarın. Biberleri dilimleyin ve ızgara domateslerinizle karıştırın. Sonra karışımınıza yine ızgarada pişirdiğiniz lime'larınızın suyunu ekleyin, ince ince kestiğiniz kişnişlerle de son dokunuşunuzu yapın, tuz ve karabiberinizi de ekleyip hepsini karıştırın.

En kırmızısından: Bloody Mary

Brunch saatine yakışan en güzel kokteyl! Öğlen olmadan kafanız güzel olacak. Izgara domatesleri kesin ve 1 çorba kaşığı karaturp, 1 çorba kaşığı Worcestershire sosu ve 3/4 bardak vodkayla karıştırın. Bir parça acı sos, taze sıkılmış limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Bol buz ve bir sap kerevizle servis edin. Tabii onu da ızgarada pişirebilirsiniz.

Vazgeçilmez bir başlangıç: Caprese

Şimdi olayın en güzel yerine geldik işte. Zeytinyağı ve baharatlarla terbiye ettiğiniz portobello mantarlarını dilimleyip 5-10 dakika orta ateşte pişirin. Aynı işlemi yaklaşık bir santim kalınlığındaki ekstra sert tofu dilimleriyle tekrarlayın. Portobello mantarlarını ve tofuyu reyhan yapraklarıyla kaplayın ve en üste, bir dilim ızgara domates kondurun. Son olarak da en iyi zeytinyağınızı ve balzamik sirkenizi üzerinde gezdirin.

Yemeğe doyamayacaksınız: İsli Puttanesca

Bol bol yapın; çünkü bağımlılık yapıyor. Izgara domateslerinizi iri parçalar halinde kesin. Küçük bir soğanı dilimleyip yumuşayana dek zeytinyağında kavurun. 2 çorba kaşığı ince kıyılmış sarımsak ve yarım bardak dilimlenmiş Kalamata zeytinini de soğanlara ekleyin ve pişirmeye devam edin; sonra çeyrek bardak kapari ve 1 çorba kaşığı pul biber koyun. Son olarak domatesleri de karışımınıza ekleyin ve çatlayıp kıvam kazanıncaya kadar pişirin. Spagettinin üzerinde servis edin.

17-10/13/screen-shot-2017-10-13-at-175849-1507908183.png17-10/13/screen-shot-2017-10-13-at-180159-1507908209.png17-10/13/screen-shot-2017-10-13-at-180208-1507908232.png

Tost tüm gün yenen bir şey olmalı

Yanmanın eşiğine gelmiş çıtır çıtır bir köy ekmeğinden daha iyi ne olabilir ki? Birazdan vereceğimiz Panzanella ve Izgara Yumurtalı Salata tarifleri için ekmeği ızgaraya atmadan önce yağlamayı unutmayın. İz çıkana kadar ekmeğin her iki tarafını da doğrudan ateşin üzerinde pişirin.

Kendine has bir salata: Panzanella

Arta kalan ekmekleri kullanmak için harika bir fikir. 220 gram ekmeği dilimleyin ve orta ateşte ızgaraya koyun. Cherry domateslerin üzerinde zeytinyağı gezdirin ve köpürene kadar ızgarada pişirin. Ekmeği küp küp kestikten sonra domateslerle ve kestiğiniz taze rehyan ve maydanozla karıştırın. Tatlandırmak için de zeytinyağı, kırmızı şarap sirkesi, taze limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin.

ÜÇ KOLAY SOSLA DÜNYAYI DOLAŞIN 

Hazırlamak iki dakikadan fazla sürmüyor ve ızgarada yaptığınız her şeyin altına, üstüne sürebilir veya yemekleri süslemek için kullanabilirsiniz.

Vejetaryenler için özel sos

Bir demet maydanozun yapraklarını ve saplarını iyice kıyın. İki çorba kaşığı ince kıyılmış yeşil soğan, yaklaşık 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım bardak kırmızı şarap sirkesi, tuz ve karabiberle karıştırın.

Izgara biber ve patatesle birlikte yenildiğinde tadı damaktan gitmeyen bir lezzete ulaşıyor!

Thai usulü dip sos

Bir veya daha fazla küçük biberi (kuş gözü acı biberi gibi) ince ince kesin, 1 çorba kaşığı sarımsak, çeyrek bardak fındık yağı, çeyrek bardak lime suyu ve tuz, karabiberle karıştırın.

Izgara patlıcan veya kabakla birlikte mutlaka deneyin.

Hayır, bu suşi için değil

Yarım bardak soya sosunu bir çorba kaşığı soyulmuş ve rendelenmiş zencefil, 1 çorba kaşığı hafifçe kavrulmuş susam ve 1 çorba kaşığı koyu susam yağıyla karıştırın. İnce kesilmiş yeşil soğanlarla süsleyin. 

Izgara enginar veya havuçla eşleştiğinde harika oluyor.

17-10/13/screen-shot-2017-10-13-at-180227-1507908371.png17-10/13/screen-shot-2017-10-13-at-180238-1507908394.png

EVET, REÇELİ BİLE IZGARADA PİŞİREBİLİRSİNİZ 

Harika bir ikram ama bu lezzeti kendinize saklamak isteyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken meyveleri delikli bir tavada yumuşayana dek -çok yumuşayana dek- pişirmek, sonra da bir kaseye alıp el blender'ıyla ufak parçalar haline getirmek. Meyveler hala sıcakken reçelinizi istediğiniz şekilde tatlandırabilir veya baharatlandırabilirsiniz. Izgarada pişmiş ekmeğin üzerinde servis edin.

TÜTMEYE BAŞLAYIN

İsli yiyeceklerin ne kadar ayrı bir lezzete sahip olduğunu biliyorsunuz. Aynı şekilde isli sebzeler de önünüzde yepyeni bir boyut açacak. Soğan, patates,  pancar, karnabahar, patlıcan hatta lahana (muhteşem bir coleslaw için), bu yöntemi denemenize kesinlikle değdiğini kanıtlayacak. Hangi sebze olursa olsun, sebzeleri önce zeytinyağına bulamalısınız, eğer isterseniz baharat da ekleyebilirsiniz. Duman çıkmaya başlayınca sebzenizi doğrudan ateşe koyun, kapağı kapayın ve olayları akışına bırakın. Sizin işiniz ızgarayı dumanla doldurmak ve gerisini onlara bırakmak. Otuz dakika genelde yeterli olur. Gerekirse sebzeyi biraz daha bırakın ama artık odun eklemeyin.

Izgarada meyve (hayır, yanlış okumadınız)

Izgara meyvelerin tüm potansiyelini ortaya çıkarıyor, meyve de aynısını ızgaranıza yapıyor aslında. Kavun et gibi oluyor, taneli meyveler ağzınızda dağılıyor. Gerçek anlamda simya gibi.

Nasıl yapılır?

Tüm meyveleri doğrudan orta ateşte ızgarada pişirin. Renk değiştirmeye başlayınca pelteleşmeden önce ızgaradan alın.

Taş meyve

Şeftali, erik, kayısı veya nektarin gibi meyveleri ızgarada pişirmek istiyorsanız, işin sırrı zencefil şurubunda (aslında normal şurup gibi, yalnızca beş dakika boyunca pişirdikten sonra ateşten alın ve ince ince kesilmiş 2,5 santimetre uzunluğunda zenzcefil taneleri ile rendelenmiş portakal kabuğu ekleyin, soğumaya bırakın). Meyvenin etini şurupla kaplayın ve ızgaraya koyun.

Ananas

Etli yüzeyler yaratmak için ananası dörde bölün. Izgaraya koymadan önce fırçayla zencefil şurubunu sürün (az önce verdiğimiz tariften faydalanabilirsiniz.)

Çilek

Çileklere hafifçe üstlerini kaplayacak kadar şeker serpiştirin. Delikli tavada pişirin ve diğer yüzlerini çevirin. Çilekleri ikiye kesin ama bu işlemi bir kasenin içinde yapın ki suyunu kaybetmeyin. Kasedeki çileklerinizin üzerine amaretto serpiştirin ve çırpılmış kremayla süsleyin.

Karpuz

Çekirdeksiz karpuzu kalın dilimlere bölün. Fırçayla bal sürün ve ızgaraya koyun.

Nasıl servis edilir?

Ananaslarınızı ızgarada pişmiş hindistanceviziyle süsleyerek pina colada'yı andıran bir tabak yaratın. Çilekleri dilimlenmiş ve kavrulmuş bademlerle süsleyin. Karpuzu lime rendeleriyle tatlandırılmış maskarponla kaplayın. Tarif gözünüze biraz zahmetli mi gözüktü? Bu kadar lezzetli olmasının sebebi de bu değil mi zaten?

 

 

 


Gastronominin Yeni Klasikleri

YEME-İÇME | Gastronominin Yeni Klasikleri

Kışın Tüketmemiz Gereken 3 Protein Kaynağı

YEME-İÇME | Kışın Tüketmemiz Gereken 3 Protein Kaynağı

Proteinli Smoothie’den Vazgeçmeyin

YEME-İÇME | Proteinli Smoothie’den Vazgeçmeyin

Performansınızı Arttıracak Birleşim: Muz ve Badem

YEME-İÇME | Performansınızı Arttıracak Birleşim: Muz ve Badem

Sağlıklı Kalmanın Yolu Avokado Tüketmekten Geçer

YEME-İÇME | Sağlıklı Kalmanın Yolu Avokado Tüketmekten Geçer

Yazın Vücudunuzu Koruyan En İyi 5 Besin

YEME-İÇME | Yazın Vücudunuzu Koruyan En İyi 5 Besin

Daha Fazla Göster