Akşama yemekte ne var?

Günün en mutlu anına hoş geldiniz: Sizi sevdiklerinizle bir araya getirecek ya da kendi kendinize güzel bir ziyafet çekmenizi sağlayacak akşam yemeği sofrası, sadece ‘yemek yemek’ten çok daha fazlasını vaat ediyor. Yine de siz, hazırlayacağınız tabakların lezzetini ikinci plana atmayın. Can boğazdan geçiyor ne de olsa.

02 Mart 2018

Akşama yemekte ne var?

KIZARMIŞ CHERRY DOMATESLİ CAPRESE

AŞÇININ NOTLARI

Cherry domates kullanın; çünkü yıl boyunca en iyi örneklerini bulmak mümkün. Üstelik bu minik domatesleri pişirirken tadı yoğunlaşıyor ve tatlı-asitli suyu mozzarellayla mükemmel bir uyum yakalıyor.

Mozzarellaya gelince: Taze manda mozzarellasına para bayılmaya değer çünkü bu mozzarella diğerlerine göre çok daha kremamsı bir kıvama sahip.

Mevsim-dışı Caprese

Domates ve mozzarellalı klasik yaz salatası şimdi kış kostümüne bürünüyor.

4 Kişilik

1 kilo cherry domates

4 dal kekik

4 diş sarmısak (1/4 fincan sızma zeytinyağında iri taneli tuzla ezilmiş)

250 gr taze manda veya inek mozzarellası (yaklaşık bir top ediyor), oda sıcaklığında ve geniş parçalara bölünmüş

Deniz tuzu

Zeytinyağıyla bezenmiş ve fırında kızarmış köy ekmeği (servis için)

Fırınınızı 350 dereceye ayarlayın. Domatesleri, kekiği, sarmısağı ve zeytinyağını pişirme kağıdına yerleştirin ve iri taneli tuzla hafifçe terbiye edin. Tek bir kat olacak şekilde tüm malzemeleri kağıda yayın ve domateslerin kabukları çatlayıp hafifçe kızarıncaya dek, yaklaşık 40-45 dakika pişirin; sonra soğumaya bırakın.

Mozzarellayı servis tabağına yerleştirin ve sıcak domates karışımınızı suyuyla birlikte üzerine dökün; biraz da deniz tuzu serpin. Zeytinyağlı kızarmış ekmekle servis edin ki artan sos boşa gitmesin.

BUGÜNÜN İŞİNİ DÜNDEN YAPIN: Domatesleri bir gün önceden pişirebilirsiniz. Üzerini sıkıca kapayıp buzdolabına kaldırın. Servis etmeden önce nazikçe tekrar ısıtın.

18-03/02/screen-shot-2018-03-02-at-181622.png

 

KIZARMIŞ YEŞİL SOĞANLI ÇEVİRME TAVUK SALATASI 

AŞÇININ NOTLARI

Halihazırda var olan bir yemekle işe başlamak (bu durumda tavuk) hafta içi akşam yemeğini çok daha kolay yönetilebilir kılıyor.

15 dakikadan az sürede hazırlayabileceğiniz ev yapımı krutonlar marketten aldıklarınızdan çok daha lezzetli oluyor ve tüm yemeğin kalitesini artırıyor.

Sostaki mayonez çifte asidi (limon ve pirinç sirkesi) yumuşatırken, sosun kremamsı bir hal almasını sağlıyor.

Çevirme Geri Döndü

Daha siz pişirmeye başlamadan yarısı hazır olan sağlıklı bir yemek.

4 Kişilik

150 gram, kıtır kısımları alınmış ve parçalara bölünmüş köy ekmeği

10 yemekkaşığı zeytinyağı, iri taneli tuz, taze çekilmiş karabiber

2 yeşil soğan

2 yemekkaşığı taze limon suyu

2 yemekkaşığı pirinç sirkesi

1 yemekkaşığı Dijon hardalı

1 yemekkaşığı mayonez

1 küçük çevirme tavuk, etler kemikten ayrılıp, lime lime edilmiş

6 adet iri kesilmiş kırmızı turp

1 adet yapraklarına ayrılmış marul

1 adet dilimlenmiş avokado

Fırınınızı 450 dereceye ayarlayın. Ekmeği ve 3 yemekkaşığı zeytinyağını pişirme kağıdına yerleştirin; tuz ve karabiberle harmanlayın. Kenarları çıtır çıtır ve altın rengi oluncaya dek 8-12 dakika boyunca pişirin; ve krutonlarınızı soğumaya bırakın.

Bu sırada yeşil soğanların yeşil ve beyaz kısımlarını ayırın. Beyaz kısımları ince ince kesin. Ufak bir tavada orta ateşte 1 yemekkaşığı zeytinyağını ısıtın. Yeşil kısımlarını kenarları kararıp çıtır çıtır olana dek 3 dakika boyunca sık sık karıştırarak pişirin. Sonra beyaz kısımlarla birlikte bir kaseye alın ve limon suyu, sirke, hardal ve mayonez ekleyin; 3 tuz ve karabiberle terbiye edin. Karışımınıza 6 yemekkaşığı zeytinyağını yavaşça ekleyin.

Sosun yarısını ufak bir kaseye dökün ve bir kenara koyun. Tavuk, kırmızı turp ve krutonları kaseye koyun ve kalan sosla karıştırın.

Marulları ve yarım avokadoyu servis tabağına yerleştirip tuz ve karabiberle tatlandırın. Üzerinde 3 yemekkaşığı sos gezdirin; ve üstüne tavuk salatasını koyun. Geri kalan avokadoyu etrafına yerleştirin; tuz ve karabiberle tatlandırın. Ve son olarak, arta kalan sosu yemeğin üzerinde gezdirin.

UNUTMAYIN: Çevirme tavuk alırken, büyükçe olanından alın, genelde daha sulu olur.

18-03/02/screen-shot-2018-03-02-at-181709.png

 

BROKOLİ BOLONEZ SOSLU ORECCHIETTE

AŞÇININ NOTLARI

Brokoliyi ince doğramak Bolonez sosa daha rahat karışmasına yardımcı olacaktır.

Profesyonel ipucu: Makarnayı her zaman ufacık bir parça tereyağıyla cilalayın.

Karşınızda Orecchiette!

Brokoli ve sosis, sebze ağırlıklı bir makarna için güçlerini birleştiriyor.

4 Kişilik

1 büyük demet brokoliyi (600-700 gr), çiçeklerine ayrılmış

İri taneli tuz

2 yemekkaşığı sızma zeytinyağı, sonra üzerinde gezdirmek için biraz daha zeytinyağı

4 diş ezilmiş sarmısak

350 gr kabuğu çıkarılmış taze İtalyan sosisi (yaklaşık 3 tane)

Pul biber

350 gr orechiette

3 yemekkaşığı tuzsuz tereyağı, parçalara ayrılmış

40 gr iyi rendelenmiş Parmesan (1,5 fincan kadar), ayrıca servis için biraz daha Parmesan

Geniş bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin, su kaynamaya başlayınca brokolileri koyun ve 3 dakika boyunca brokoliler yumuşak ama çıtır bir hale gelinceye dek kaynatın. Kevgir yardımıyla brokolileri süzgece alın ve soğumaya bırakın (brokolinin haşlandığı suyu makarnayı pişirmek için saklayın). Brokolileri ufak ufak dilimleyin ve bir kenara koyun.

İki yemekkaşığı zeytinyağını geniş bir tavada orta ateşte ısıtın. Tavayı ara sıra sarsarak sarmısağı pişirin, altın rengine dönmesi 2 dakika sürecek. Sosisi tavaya koyun ve cömert bir tutam pul biber ekleyin, tahta kaşıkla etleri ufak parçalara ayırın. Ara sıra karıştırarak ve sosisleri bölmeye devam ederek 6-8 dakika boyunca pişirin, bu sürede sosisler kahverengine dönmüş ve pişmiş olacak.

Kenara ayırdığınız suyu kaynatın ve makarnayı al dente olması için 9 dakika pişirin (pakette yazan talimattan 3 dakika daha az olacak şekilde süre tutun; çünkü tavada da pişmeye devam edecek).

Bu sırada, makarnanın piştiği sudan yarım fincan alıp sosisin olduğu tavaya dökün ve brokoliyi ekleyin. Makarna hazır olana dek kısık ateşte sık sık karıştırarak ve sosisleri daha da ufalayarak pişirmeye devam edin.

Makarnayı süzgeç veya kevgirle tavaya alın ve makarnanın suyundan yarım bardak daha ekleyin. Makarna sıvının çoğunu emene ve al dente kıvama gelene dek –yaklaşık 4 dakika– karıştırarak pişirmeye devam edin. Tereyağı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın, sonra makarnayı geniş bir kaseye alın. 40 gram Parmesanı yavaç yavaş ekleyin ve kremamsı bir sos görünümüne gelene dek karıştırın.

Üstüne biraz daha Parmesan, pul biber ve biraz zeytinyağı koyarak servis edin.

18-03/02/screen-shot-2018-03-02-at-181643.png

 

PİRZOLA VE KEREVİZLİ, BADEMLİ SALATA

AŞÇININ NOTLARI

Kerevizinizin iç yapraklarını göz ardı etmeyin sakın; çok yumuşak ve lezzetliler.

Et ne kadar iyiyse yemeğin de o kadar iyi olacağını söylemeye gerek yok herhalde. İyi bir kasaptan iyi bir et seçin. Kahverengi tereyağı sosuyla pirzolalarınızı terbiye ettiğinizde yemeğiniz ‘iyi’den ‘muhteşem’e terfi edecektir.

Pirzolanın kralı

Tereyağıyla lezzetlenmiş zengin mi zengin pirzola ve yanında çıtır çıtır bir salata… Hem hızlı hem kolay!

4 Kişilik

1/4 fincan kuru, şekersiz yabanmersini

3 yemekkaşığı pirinç sirkesi

2 adet kemikli kalın kaburga (her biri yaklaşık 500 gram)

İri taneli tuz

4 yemekkaşığı sızma zeytinyağı

3 dal kekik

3 diş ezilmiş sarmısak

3 yemekkaşığı tuzsuz tereyağı, parçalara bölünmüş

1 küçük arpacıksoğanı, ince dilimlenmiş

6 geniş veya orta büyüklükte kereviz sapı, ince ince kesilmiş

1/2 fincan maydanoz yaprağı, yumuşak saplarıyla birlikte

1/4 fincan tuzlu, kavrulmuş badem

30 gr rendelenmiş parmesan

Yabanmersinlerini ve sirkeyi küçük bir kasede karıştırın ve kenara koyun.

Eti bol tuzla terbiye edin, sonra bir yemekkaşığı zeytinyağıyla ovun. Orta büyüklükte mümkünse dökme demir bir tavayı, orta ateşten biraz yüksek bir sıcaklıkta ısıtın. Pirzolaları, bir – iki kez tavanın sıcak yerlerinde doğru getirerek, koyu kahverengi olana dek, 6-9 dakika boyunca pişirin.

Sonra diğer yüzü çevirin ve kahverengileşene kadar 5 dakika pişirin. Bu noktada pirzolanın ortasına bir termometre yerleştirecek olsanız 135 dereceyi gösteriyor olmalı.

Tavaya kekik, sarmısak ve tereyağı koyun ve yağın erimesi için karıştırın. Tavayı kendinize doğru eğin ki tereyağı bir noktada biriksin, köpüren tereyağını, yağ kahverengi oluncaya dek, yaklaşık 1 dakika boyunca karıştırarak pirzolaların üzerine taşıyın. Pirzolaları, kekiği ve sarmısağı bir kesme tahtasına alın ve siz salatayı yaparken eti dinlenmeye bırakın.

Arpacıksoğanı ve birkaç tutam tuzu geniş bir kaseye koyun. Kenardaki yabanmersiniyle bekleyen sirkeyi kaseye dökün. Ara vermeden çırparken bir taraftan da 3 yemekkaşığı zeytinyağını yavaş yavaş ekleyin. Yabanmersinlerini, kerevizi, maydanozu, bademleri, parmesanı ve birkaç tutam tuzu ekleyin; ve hepsini karıştırın.

Eti kemikten ayıracak şekilde boylu boyunca kesin; eti kalınca dilimleyin. Eti ve kemikleri sarımsak ve kekikle birlikte bir tavaya koyun, kesme tahtasında arta kalan diğer her şeyi de üzerine dökün. Salatayla servis edin.

18-03/02/screen-shot-2018-03-02-at-181632.png