Erkek beslenmesi ile kadın beslenmesi pek çok noktada birbirinden ayrışır. Çünkü kadınların ve erkeklerin metabolizması aynı değildir, bu sebepten besin öğesi ihtiyaçları da farklı düşünülmelidir. Bel- kalça çevresi yüksekliği genellikle kadınların sorun olarak nitelendirdiği bir durum olsa da yapılan birçok çalışma karın bölgesinden şikayetçi olan erkeklerin sayısının da oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. Sadece görsel açıdan değil aynı zamanda karın bölgesinde biriken yağlar sağlık açısından da tehdit oluşturuyor. Başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve karaciğer yağlanmasına sebebiyet veriyor. Ben de bugün erkeklerin kalbine iyi gelecek 3 besinden bahsetmek istiyorum.
Zeytinyağı
Zeytinyağının kalp sağlığına olan faydalarını eminim duymuşsunuzdur. Peki araştırmalar bu konuda ne diyor ? Zeytinyağı, içerdiği yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri ile sağlık üzerine yararlı etkileri bulunan fenolik bileşikler ve E vitamini gibi fitokimyasallar açısından önemli bir kaynaktır. 7.216 kalp hastalığı riski yüksek yetişkin bireyin dahil edildiği PREDIMED çalışmasında, zeytinyağı tüketen bireylerde kalp hastalığı görülme riskinin % 35 daha düşük olduğu bulunmuş.
Ceviz
Yağlı tohumlar erkeklerin en sık tükettiği besinler arasında yer alıyor. İyi protein kaynaklarından olan yağlı tohumlar, posa, E vitamini, magnezyum, potasyum, çinko ve bakırdan da zengindir. İçeriğinde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitki sterolleri kolesterol seviyelerini düşürürken aynı zamanda içeriğindeki folik asit ile kandaki homosistein düzeyini azaltarak kalp sağlığını koruyucu etki de gösterirler. 194 sağlıklı yetişkinin dahil edildiği bir çalışmada sekiz hafta boyunca günde 43 gram(yaklaşık 1.5 avuç) ceviz tüketimi ile toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinde azalma görülmüştür.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler vitamin, mineral, lif ve birçok faydalı antioksidan içeriğine sahiptirler. Kalp ve Damar sağlığı denilince Amerikan Kalp Birliği’nin (AHA) önerilerini önemsiyorum. AHA, bireylerde yeşil yapraklı sebze tüketiminin arttırılması gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü yapılan çalışmalar daha fazla yeşil yapraklı sebze tüketiminin daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’ne göre günde en az 5 porsiyon (en az 400 g / gün) sebze ve meyve tüketilmesi, bunlardan en az 2.5-3 porsiyonu sebze, 2-3 porsiyonu meyve olması gerekiyor. Ayrıca beslenme düzeninde içlerinde de en az iki porsiyon yeşil yapraklı sebze (ıspanak, roka, pazı, maydanoz, brokoli gibi) veya domates gibi sebzelerin yer alması gerektiğinin de altını çiziyor.