Kışı Dimdik Atlatmak İçin Beslenme Rehberiniz

Nasıl olduğunu anlamadan kendinizi hasta bulduğunuz aylara hoş geldiniz. Endişeye mahal yok, işte sofranızda yer açmanız gerekenler.

18 Ocak 2016

Kışı Dimdik Atlatmak İçin Beslenme Rehberiniz

Vitaminler ve antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır, hastalansak dahi kısa sürede atlatabilmemizi sağlar. Dolayısıyla kışa girerken bu yönden zengin olan taze mevsim meyvelerini düzenli tüketmek gerekiyor. Saç dökülmesi, kansızlık, unutkanlık da bu dönemde artan rahatsızlıklar arasında görüldüğünden demir ve çinko içeriği zengin sebze-meyvelere beslenmede yer verilmeli. Havuç, maydanoz, sivri biber, limon, kayısı, muz, yeşil sebzeler, kuru baklagiller güçlü antioksidanlar içerirken; fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişler çinko, magnezyum gibi minerallerin açığını kapatır. Bu nedenle kışın habercisi olan bu aylarda, sonbaharın getirdiği şu lezzetlere sofranızda daha fazla yer açın:

 

Brokoli

- 1 su bardağı haşlanmış brokoli, yetişkinlerin günlük C vitamini gereksiniminin yarısını karşılar.

- Toksinlerden arındırıcıdır.

- Yüksek oranda K ve A vitamini içerir. Kalsiyum, magnezyum ve fosfor, içeriğindeki minerallerden yalnızca bazılarıdır.

- Araştırmalar bu sebzenin özellikle kolon ve akciğer kanserini önlemede etkili olduğunu gösteriyor.

 

Lahana, enginar, karnabahar

- Bu üçlü önemli bir K, C, A vitamini, folat (folik asit) ve diyet posası kaynağıdır.

- Fosfor, potasyum, magnezyum, B6 ve E vitaminleri yönünden zengindir.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

İncir

- A, B, C vitaminlerini içermesinin yanı sıra kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından da iyi bir kaynaktır.

- Hücre yenilenmesine yardımcı olur.

- Lif oranı yüksektir, bu da bağırsakların çalışmasında etkilidir.

 

Ayva

- C ve A vitaminleri, mineraller ve antioksidan bileşen içeriği yüksektir.

- Bulantı gibi mide rahatsızlıklarında ve ishal durumlarında olumlu etkileri vardır.

 

Roka

- Yüksek miktarda C vitamini içerir, aynı zamanda K ve P vitamini bakımından zengindir.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcıdır

- Kas ağrılarına iyi gelir.

 

Yabanmersini

- Lif oranı yüksektir.

- Çok güçlü antioksidan özelliğe sahiptir, doğal anti-aging etkisi yapar.

- Kan şekerini düzenler, bu sayede çabuk acıkmayı engeller.

- Son çalışmalarda karın bölgesi yağlanmasını azalttığı da görülmüştür.

 

Mandalina

- C vitamini açısından zengindir, kabuğu da yüksek oranda potasyum içerir.

- Ayrıca A ve B grubu vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor mineralleri barındırır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan özellik gösterir.

- 100 gramı bir günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılar.

 

Pancar

- A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir.

- Demir içeriği sayesinde kansızlığa karşı etkilidir.

- Yüksek antioksidan özellik taşır, hastalıklara karşı koruyucudur.