Hindi eti, tavuk etine ve kırmızı ete kıyasla daha yüksek protein içeriyor. Özellikle hindi eti düşük yağ ve yüksek protein içeriğine sahip olduğu için özellikle spor yapan bireyler için kas kütlesinin desteklenmesinde, kilo vermek isteyen bireyler için de uzun süre tokluk hissi sağlanması sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor.
Hindi etini biraz daha yakından tanıyalım…
Hindi eti protein açısından zengin olmasının yanında, doymuş yağ ve kolesterol içeriği de diğer et çeşitlerine göre oldukça düşüktür. Potasyum, çinko, kolin, selenyum ve bazı B grubu vitaminlerini de içerir. Potasyum ve çinko içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Folik asit bakımından zengin olması sebebi ile hamileler için de uygun bir seçenektir. İçeriğindeki selenyum sebebi ile çeşitli kanserler üzerinde olumlu etkilerinin yanında tiroid hormon metabolizması açısından önemli bir besindir. Yapılan araştırmalar, hindi eti tüketiminin duygusal durumu da etkilediği yönünde. İçeriğindeki triptofan aminoasiti vücuttaki sağlıklı serotonin seviyelerini desteklerken; kolin içeriği ile duygu durumuna katkı sağlanmasına yardımcı oluyor.
Nasıl Tüketilmeli ?
Hindi eti protein, demir ve çinko gibi önemli besin ögelerini içerir. İçeriğindeki demir ve çinko minerallerinin biyoyararlılığını arttırmak için C vitamini kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler hindi etinin kanki besinlerinden. Nedir bu kanki besinler diye düşünenleriniz varsa C vitamini içeriği ile; domates, brokoli, maydanoz ve dereotu gibi sebzeler. Spor sonrası hindi etinin bol yeşillikli ve limonlu bir salatayla birlikte tüketilmesi faydasını arttıracaktır.
Ne miktarlarda tüketilmeli ?
Son yıllarda protein tüketimini destekleyen diyetlerin artması sıklıkla gündemimizde. Aslında gün içinde almamız gereken protein sınırını da oldukça aştığımızı söyleyebilirim. Gün içinde alınması gereken proteini kilogram başına 0.8-1 gram olarak düşünebilirsiniz. Yani ortalama 70 kilo ağırlığındaki bir bireyin günde 56-70 gram proteine ihtiyacı var. Spor yapan bireylerde bu miktar, cinsiyete, sporun çeşidine ve sıklığına göre değişse de maksimum kilogram başına 2 grama kadar çıkabilmektedir. Protein kaynağı besinler konusunda bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinlere beslenmemizde dengeli olarak yer vermeliyiz. Çünkü proteinin sınırının aşılmasının ve sadece hayvansal kaynaklı protein ağırlıklı beslenmenin bedenimize olan etkilerinin yanı sıra doğayı da olumsuz etkilediğinin altını çizmek gerekiyor. Bu yüzden hindi etini de haftada 1-2 kez düşük yağ ve yüksek protein içeriğiyle tüketebilirsiniz.