Yaz mutfağına giriş

Yaşadığımız uzun ve sıcak günler, yaz akşamlarında açık havada yenecek hafif ve lezzetli yemeklere açık davet çıkarıyor. Şef Murat Macit Artukmaç, Mama Shelter mutfağından köz patlıcan ve biberli linguine ile bu daveti onurlandırıyor.

23 Mayıs 2014

Yaz mutfağına giriş

İtalya’nın dünya yemek kültürüne belki de en büyük katkısı makarna, tüm çeşitleriyle her mevsim sofraların gözde tabağı olmayı fazlasıyla hak ediyor. Yazın hafif sebzeli soslarla servis edilecek bir tabak hem hazırlanması kolay hem de son derece lezzetli bir akşam yemeği alternatifi.

Taksim’de bulunan Mama Shelter’ın deneyimli ve yetenekli şefi Murat Macit Artukmaç, kendine özgü linguine tarifiyle hem göze hem de damağa hitap eden bir yemek hazırlamak için bize rehberlik edecek. Bu pratik tarifle alacağınız mutlak övgülerin ardından, önerimiz bir de bu makarnayı gidip onun elinden denemeniz...


Köz patlıcan ve biberli linguine (2 kişilik)

 

Ne lazım?

250 gr linguine

3 adet orta boy kemer patlıcan

2 adet kırmızı biber

100 gr krema

40 gr taze kişniş

40 gr toz parmesan

Tuz ve karabiber

Nasıl yapılır?

Bir patlıcanı alacalı soyun, büyük küpler halinde kesin, üstüne bir tutam tuz serpin ve 20 dakika acı suyu çıkana kadar bekletin. Ardından zeytinyağında soteleyin.

Kaynayan suya bir çorba kaşığı tuz ekleyip linguine’yi, pakette yazandan birkaç dakika daha kısa, yaklaşık 7-8 dakika haşlayın.

Kalan iki patlıcanı ve kırmızı biberleri ocakta közleyin. Patlıcanların içini çıkarın, biberleri jülyen dilimleyin ve kenara ayrın. Közlenmiş patlıcanları toz parmesan, krema ve kişnişin yarısını ekleyerek blender’da çekin ve süzdürün.

Linguine’yi ve hazırladığınız patlıcanlı sosu bir tavaya alıp kısık ateşte 1-2 dakika daha pişirin. Üstünde sotelenmiş küp patlıcanlar, jülyen kırmızı biberler, kişniş yaprakları, tuz, karabiber ve biraz zeytinyağıyla servis edin.

Yazının tamamı ve çok daha fazlası GQ Türkiye Mayıs sayısında ve GQ Türkiye iPhone/iPad edisyonunda...

 



Biraz daha lezzet

Murat Şef, köz patlıcan ve biberli linguine’yi kırmızı soğan turşusuyla sunuyor. İlk bakışta zor gibi görünen bu lezzeti hazırlamak aslında çok kolay.

Bir kırmızı soğanı dilimleyip bir kavanoza koyun. Kavanozu pirinç sirkesiyle doldurun, bir tutam tuz ekleyin ve dinlenmeye bırakın. Kırmızı soğan turşunuz yarım saatte hazır olacak.

Daha keskin tatlar için bu süreyi uzatabilir, yenilikçi tatlar için kavanoza birkaç diş sarmısak, defne yaprağı, hatta biraz şeker ekleyebilirsiniz.