Harvard Üniversitesi'nin mutluluk üzerine yaptığı yeni bir araştırmaya göre, belirli işler her zaman kesin bir şekilde mutsuzlukla ilişkilendirilmese de, en azından insanları işlerinde mutsuz eden belirli özellikler barındırabiliyor.
Araştırmaya göre yalnız yapılan işler insanları mutsuz ediyor.
Harvard araştırmacılarının çalışmasına göre, insanları en mutsuz eden işler, yalnız icra edilen meslekler oluyor. Bulgulara göre en mutsuz çalışanlar, çok az insan etkileşimi gerektiren ve iş arkadaşlarıyla anlamlı ilişkiler kurma fırsatı sunmayan işlerde çalışıyor - örneğin gece vardiyasında çalışan güvenlik görevlileri ya da uzun yol kamyon şoförleri gibi.
Sürekli yalnızlık, insanların iş arkadaşlarıyla asla etkileşime girmediği paket ve diğer teslimat hizmeti işlerinde veya vardiyalı işlerde de artan bir hayal kırıklığı kaynağı. "Harvard Tıp Fakültesi'nde psikiyatri profesörü olan ve Harvard Yetişkin Gelişimi Araştırması'nın direktörlüğünü yürüten Dr. Robert Waldinger CNBC haber sitesine verdiği demeçte, "İş yerinde başkalarından kopuk olma hissi sadece psikolojik bir sorun değildir. Aynı zamanda giderek artan bir sağlık sorunudur” diyor. "Son zamanlarda yapılan diğer çalışmaların da gösterdiği gibi, yalnızlık, yaşla birlikte ölüm riskini sigara, obezite ve fiziksel hareketsizlikle benzer derecede artırıyor." diye ekliyor.
Sosyal bağlantılar kariyeriniz ve ruh sağlığınız için iyidir.
Waldinger, "Ekip halinde çalışmaya teşvik edilirseniz, iş arkadaşlarınızla olumlu ilişkiler kurmak daha kolay olur" diyor. "Ancak işinizi yaparken sürekli yalnızsanız ya da başkalarıyla rekabet halindeyseniz durum değişir."
Waldinger'in meslektaşı, araştırmanın direktör yardımcısı ve "The Good Life" kitabının ortak yazarı Marc Schulz'un açıkladığı gibi amirler, çalışanlar ofiste birbirleriyle sohbet ettiklerinde ya da güldüklerinde verimliliğin düştüğünü düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Çünkü doğru olan bunun tam tersi. "2022 yılında yayınlanan bir rapor, iş yerinde yakın arkadaşı olan kişilerin olmayanlara kıyasla daha üretken ve işlerine daha bağlı olduklarını gösteriyor."
85 yıllık bu uzun süreli çalışma mutluluk üzerine bulgular sunuyor
Harvard Üniversitesi'nde çeşitli disiplinlerden bilim insanları 85 yıldır Harvard Yetişkin Gelişimi Çalışması kapsamında mutluluk üzerine araştırmalar yürütmekte. Çalışmanın başlangıcından bu yana dünya çapında 700'den fazla katılımcıdan toplanan sağlık verileri her iki yılda bir yeni sonuçlarla destekleniyor ve her yıl 20 Mart Dünya Mutluluk Günü'nde yayınlanıyor.