Harvard'a Göre İmposter Sendromu’nu Kendi Yararınız ve Başarınız İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?
DAHASI+

Harvard'a Göre İmposter Sendromu’nu Kendi Yararınız ve Başarınız İçin Nasıl Kullanabilirsiniz?

Bazı uzmanlara göre, İmposter Sendromu'na sahip olmak mutlaka kötü bir şey olmak zorunda değil, sadece bu durumu doğru bir şekilde nasıl kullanılacağını öğrenmeniz gerekiyor.

İmposter Sendromu, sizi yeterince iyi olmadığınıza veya başarılarınızı hak etmediğinize inandıran psikolojik bir olgudur. Ancak bu mutlaka kötü bir şey olmak zorunda değil ve aslında başarıya ulaşmak için de kullanılabileceğiniz bir durum. 

Aslında bazı kişiler, zaman zaman kendinden şüphe duymanın iyi bir şey olabileceğini söylüyor, çünkü bu bizi kendimizi geliştirmenin gerekmediğini ve öğrenebileceğimiz başka bir şey olmadığını hissetmekten alıkoyuyor. Kendimizi ve gelişimimizi sorgulamazsak zamanla stabil ve eski kafalı bir bireye dönüşebiliriz.

İmposter Sendromu, kontrolden çıkarsa gerçekten bir sorun olabilir, ancak aynı zamanda, büyümeyi ve gelişmeyi sürdürmek için motive edici bir unsur, bir destek ve bir basamak taşı olarak da kullanılabilir. Hatta Harvard Business Review'dan Eben Harrell, Basima A. Tewfik adlı bir MIT profesörünün bu konuda bir çalışma yaptığını ve inanması zor olsa da bu sendromun birçok faydası olabileceğini keşfettiğini söylüyor.

Tewfik, Harrell’e yaptığı açıklamada "Araştırmalar, bu fenomeni deneyimlemenin; sizi başarılı bir kariyer için önemli bir bileşen olan ilişki yönetiminde daha yetenekli hale getirebileceğini gösteriyor" diyor. Tewfik, bu sendroma sahip olmanın daha fazla soru sormanıza, başkalarının duygu ve düşüncelerine karşı daha duyarlı ve dikkatli olmanıza, daha fazla empati yapmanıza yol açabileceğini, bunun da sizi daha fazla sevilen biri haline getirebileceğini söylüyor.

Ayrıca uzmanlar, İmposter Sendromu’nun bir kişinin performansını etkileyebileceğine veya daha az başarılı olmasına yol açabileceğine dair bir kanıt olmadığını, ancak hedeflerinize ulaşmak için daha çok çalışmanıza yardımcı olan küçük bir stres faktörü olabileceğini söylüyor.

İşte Harvard'a göre İmposter Sendromu'nu kendi yararınız ve başarınız için nasıl kullanabileceğiniz

İmposter Sendromu'ndan yararlanmak için, onu bir sorun olarak görmek yerine, onu doğru kullanmayı ve sizi iyileştirme-geliştirme arayışına götüren bir faktör olarak görmeyi öğrenmeniz gerekiyor ve bu tamamen sizin elinizde.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası