Birey & İlişki Perspektifinde Bir Soru: Kim Daha Cahil?
Dergi Konuları

Birey & İlişki Perspektifinde Bir Soru: Kim Daha Cahil?

İklim krizinin ne olduğundan, etkilerinden bahsedecek değilim. Benim derdim insanla.

Gezegenimizin kaynaklarını hızla tüketiyoruz. Dolayısıyla bugünkü mevzum kendimizle, yani bomba yanında patlamadıkça aksiyon almayan, kendine bakmaktansa hep başkalarını suçlayan, her daim haklı, at gözlükleriyle durmadan kişneyen biz modernistlerle. 

Biz bir yandan şuursuzca tüketeduralım, doğa çatlak vermeye başladı mı başlarız oturduğumuz yerden homurdanmaya. Doğayı kirletenlere cahil derken, kendi tüketim alışkanlıklarımıza bakmak işimize gelmez. “Bir kişiden ne fark edecek ki?” diyerek üzerimize düşeni yapmazken devlete, çevremize laf edebilmek için önce kendi evimizin önünü süpürmemiz gerekmez mi?

Bence gerekir. 

Belki bir kesim insan bazılarımız kadar şanslı değildi;  okula gidemedi ya da  bilinçli ebevyenler tarafından yetiştirilmedi . Dolayısıyla doğanın kıymetini öğrenemedi. Biz de onlara kızdık, “cahil” dedik. Madem modern insan her şeyin en iyisini biliyor, doğaya çöpünü atmıyor. O zaman yerdeki çöpü neden kaldırmıyor? Neden iklim krizinin önüne geçebilmek için daha çok adım atmıyor? Elinde bu kadar bilgi, kaynak ve imkan varken, neden söylenmekle yetiniyor? Sence kim daha cahil?

Cahil Olmayanlara Sorarım;

  • Neden ithal ürünler tüketerek karbon ayak izimi arttırıyorum?
  • Gerçekten o kadar kıyafete, eşyaya ihtiyacım var mı?
  • Çöplerimi ayırmak, hatta çöp çıkarmamak için hangi adımları atabilirim?
  • Tek kullanımlık ürünler yerine, çoklu kullanıma geçebilir miyim?
  • Bu kadar hayvan ürünü tüketmek zorunda mıyım?
  • Neden hala evime “su arıtma” taktır mıyorum?
  • Duşta o kadar uzun süre kalmaya gerek var mı?

Oturduğumuz yerden söylenmek bir kenara, sizi okları kendimize çevirmeye ve alışkanlıklarımızı minik adımlarla değiştirmeye davet ediyorum. ‘“Ne kadar para kazanırım?” sorusuyla kurulan işlerdense, “insanlığa ve doğaya fayda sağlayabilecek neler yapabilirim?” yanıtından türeyen iş fikirlerinin artmasını diliyorum. Tüketici değil de üretici olmanın yollarına baksak fena mı olur?

GQ TÜRKİYE İKLİM SAYISI

İklim sayısı

İZLE
Elie Saab, 45. Yılını Riyad’da Görkemli Bir Moda Şöleniyle Kutladı
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası