İklim Krizine Karşı Umut Vaat Eden Z Kuşağı
Dergi Konuları

İklim Krizine Karşı Umut Vaat Eden Z Kuşağı

İklim yazarımız Atlas Sarrafoğlu, iklim krizi kavramı ile büyümenin verdiği sorumluluğu, harekete geçme gerekliliğinin bir jenerasyonu nasıl şekillendirdiğini ve bu jenerasyonun bitmek tükenmek bilmeyen enerjisini nereden aldığının cevabını dört arkadaşına beş soru yönelterek aradı.

Fotoğraflar: Koray Parlak

 

1-Eminim hayalin iklim krizi ile büyümek değildi ama bu krizi fark eden gençlerden birisin. Şimdi hayallerin nedir?

Hazal Kara: Herkesin temel ihtiyaçlara erişimi olduğu, doğa ile huzurlu bir şekilde yaşadığımız, iklim krizinin her okulda öğretildiği, hiç kimsenin ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, dini veya benzeri herhangi bir kimliğe dayalı olarak ayrımcılığa uğramadığı ve kapitalizmin ve emperyalizmin var olmadığı bir gezegen istiyorum. Bunlar imkansız gibi görünebilir. Böyle bir dünya yaratmanın zor olacağını biliyorum. Ama bunun için mücadele etmemiz lazım. Niye insan ve doğa haklarının umursanmadığı bir dünyada yaşayalım ki?

Ela Naz Birdal: Hayallerim ve hedeflerim kendimi geliştirdikçe değişiyor ama iklim krizini fark ettikten sonra aktivist oldum ve aslında günlük yaşantım, hayallerim, hedeflerim ve bakış açım da değişti. Benim hayalim, çocukların ve gençlerin yaşanabilir bir dünyada gelecek kaygısı taşımadığı bir gelecek. 

Yiğit Özer: İklim krizi farkında olandan olmayana herkesin hayatını bir şekilde etkiliyor. Benim iklim değişikliğini, yaşamımı değiştirecek bir sorun olarak algılamam yaklaşık üç sene önce oldu. Elbette kurduğum hayaller ve sahip olduğum hedefler farklıydı, tamamen farklılaşmadılarsa da rota kesinlikle değişti. İklim krizi farkındalığı, beraberinde bu krizi beslemeyen bir yaşam benimsemeyi de getiriyor. Hayalim insanların doğayı mahvetmeden hayatlarını en güzel şekilde yaşayabilecekleri, aldıkları her eylemin ekosistem üzerindeki etkisinden strese girmeyecekleri bir düzende yaşamaları.

Yağmur Ocak: Maalesef biz bu yaşımızda bize bırakılan bu büyük sorunla uğraşmak zorunda kaldık. İklim krizi yüzünden her geçen gün dünyanın ve içinde yaşayan canlıların yok oluşunu izlemek istemiyorum. Bu yüzden benim en büyük hayalim iklim adaletinin olduğu, hayvanların katledilmediği, çocukların mutlu olduğu, sonraki kuşakların gelecek kaygısı olmadan yaşayabileceği, benim de sevdiklerimle birlikte huzurla yaşayabileceğim bir dünyanın olması. 

genz

2-Z Kuşağı’nın bir şeyleri değiştirebileceğini düşünüyor musun?

Hazal Kara: Kesinlikle. Tüm dünyayı düşündüğümüzde, özellikle hukuk alanında, doğru yolda giden adımları fark ediyoruz. Örneğin bu sene Almanya’nın anayasa mahkemesi ülkenin iklim krizini azaltmak ve krize uyum sağlamak için daha iddialı politikaların uygulanması gerektiğini açıkladı. Aynı zamanda, bu senenin ilk yarısında Brezilya’dan altı genç iklim aktivisti hükümetlerine dava açtıklarını belirttiler. Bu tür girişimlere katkı sağlayarak etrafındakilerini eğiterek ve hükümetleri sorumlu tutarak Z Kuşağı’nın içinde bulunduğumuz durumu değiştirebileceğine inanıyorum.

Ela Naz Birdal: Z kuşağının iklim krizini dönüştüreceğine inanıyorum çünkü içinde bulunduğum kuşağın içinde harekete geçen, güçlü, ilham veren ve karşı tarafa taleplerini cesaretle ileten genç iklim aktivistleri var. Gün geçtikçe sayımız artıyor. Umutluyum ve üç yıl önce de değişim için umudum olduğu için harekete geçmiştim. Hayal ettiğimiz sürdürülebilir ve adaletli geleceği inşa etmek biz gençlere kaldı.

Yiğit Özer: Z kuşağının diğer kuşaklardan oldukça farklı ve birçok konuda bilinçli olduğunu düşünüyorum. Bunun en temel nedenini de özellikle son yıllarda gelişen teknolojinin sınırları kaldırması ve bizleri yaşadığımız çemberin dışına çıkarması olarak görüyorum. Elinde en azından bir telefon, tablet veya bilgisayar olan bir genç dünyanın öbür ucundaki gelişmeleri sanki dibinde yaşanıyormuşçasına takip edebiliyor. Bunun etkisi iklim krizinin duyurulması ve gençlerin bu konuda bir olup örgütlenmesine yansıdı. Halihazırda Z kuşağı gençleri iklim kriziyle ilgili çalışmalara öncülük ederken aynı kuşağın değişimin önemli bir parçası olmayacağını düşünmek yersiz olurdu.

Yağmur Ocak: Evet, ben iklim krizini geri dönülemez noktaya gelmeden önce değiştirebileceğimizi düşünüyorum. Biz bunu engelleyebilecek son kuşağız. Bu yüzden de karar alıcıları uyandırmak ve harekete geçirmek için iklim grevleri yapıyoruz. İsveçli 15 yaşındaki bir kızın tek başına başlattığı Fridays for Future şu an dünyadan milyonlarca insanın içinde olduğu bir hareket haline geldi ve bunu üç yıl içinde başardık. Sayımız arttıkça liderler bir şeyler yapmak zorunda kalacak. Bence biz gençler birlik olursak her şeyi başarabiliriz.

genz

Devamı #GQİklimSayısı'nda. GQ Sonbahar 2021: İklim Sayısı, raflarda ve dijital platformlarda satışta.

 

İZLE
GQ Men of the Year 2024: OOO
İLGİLİ İÇERİKLER
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası