Dergi Konuları

Mistik Evren | Anıl Erdem Cevizci

Madrigal ismini duyunca insan bir dönüp bakıyor. Anlamını sorarsanız; “orta çağın sonları, Rönesans ve Barok dönemlerini kapsayan, genelde dini olmayan vokal müzik kompozisyonudur.” En başından beri, kurdukları gruba bu adı veren insanların, anlatacak bir hikayeleri olduğunu biliyordum.

Anıl Erdem Cevizci

Önce bir itiraf, yayınlandığı 2020 başlarından beri kulağımda olan bir melodi Seni Dert Etmeler, yine de adını öğrenmem, grupla bağlantısını anlamam zaman aldı. Ne zaman ki Madrigal’in neredeyse tüm şarkılarına tam anlamıyla “düştüm”, o günden beri her gün dinlediğim ve beni başka bir evrene götüren bir parçaya dönüştü Seni Dert Etmeler. Madrigal’in vokalisti Anıl Erdem Cevizci’yle aura dosyası için sohbet etmeye karar verdiğimizde, şarkıları daha sık dinlemeye başladım. Aura’yı tanımlamak istesek, direkt sözlük karşılığına bakabiliriz. Aura, en basit tabiriyle, insanı çevreleyen enerji alanı ya da akışı. Madrigal’in müziği, şarkı sözleri ve sahnesini düşününce, onların aura’sının nasıl bir enerjiye denk geldiğini anlamak zor değil. Anıl’a göre de aura bir hava, bir çekim mevzusu. “Her şeyden, bütün dış görünüşlerden bağımsız bir çekim gücü bence aura” diyor. Ama üstüne konuştukça, bence Anıl soyut kavramların uzağında, hayatın içindeki karşılığına dair çok akılda kalıcı bir tanım daha yapıyor: “Bence güzel bir bakış ve gülüşle alakalı aura. Tabii ki stil, karakter bunun içindedir ama bir bakış, bir gülüş aura’yı en çok etkileyen unsurlar.”

Madrigal’in ilk patladığı dönem, kapanma günlerine denk geliyor ama şimdilerde takvimleri son derece dolu. Onlara YouTube’da rastladıysanız, Neogazino albümünün kliplerini peş peşe izlemeyi deneyin. Kendinizi, bir kısa film tadında, tek bir hikayenin içinde bulacaksınız. Anıl, albümdeki ilk iki ve son iki şarkıyı yazdıktan sonra şarkıların birbirlerini tamamladıklarını fark ettiklerini söylüyor. “Bir anlam arayışına girdik ve sanki ortadaki şarkı eksikti. Bir anlam bütünlüğü olacak şekilde Bambaşka’nın sözlerini yazdım ve bunu yaptıktan sonra yapımcımızla görüştük. Klipleri kısa film şeklinde çekme fikrini de o verdi.”

“Evde, bilgisayar üzerinde besteleri yaptım, yani sound’u genel olarak evde çıkardım. Daha sonra grubun diğer üyeleri de kendi enstrümanlarıyla eklemeler yaptılar ve ortaya bir Madrigal sound’u çıktı. Dolayısıyla var olan bir şeyi hep birlikte besliyoruz” diyor Anıl. Bunun yanında, Madrigal’in şarkı sözleri de kesinlikle üstüne konuşmaya değer ve Anıl’ın kaleminden çıkanlar, sesi ve yorumu kadar etkileyici. “Ben söz olayının üzerine çok düşünüyorum. Beste yapmaktan çok daha fazla zamanımı alıyor. Kendimi motive etmeye çalışıyorum her seferinde. Bir de genelde şöyle oluyor, ilk yazdığımdan bir an önce kurtulmak için onu atıyorum grup arkadaşlarıma. Ve genelde olumsuz dönüş alıyorum, sonra onu silip baştan yazıyorum. Aslında ben hep iki kere yazıyorum.” Söz yazarken çok fazla şiir okuduğunu, kitap karıştırdığını ve aslında oralarda duygu aradığını, yazarların bir duyguyu nasıl aktardığına baktığını söylüyor. İşin müzik kısmında ise dinlemekten ve keşfetmekten hiç geri durmuyor. Kendi çalma listelerini her gün dolduran, oradan beslenen bir müzisyen Anıl ve o beslendikçe üretmeye de devam ediyor.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası