Buzdolabında ne nereye konur?
Hayat Rehberi

Buzdolabında ne nereye konur?

Çoğu besin malzemesi doğru yerde tutulduğunda taze kalır, daha iyi tat verir ve sağlık için daha fazla yarar sağlar. O halde gelin, mutfağınızda neyi nereye koymanız gerektiğini birlikte keşfedelim.

*** MEYVELER (1. TÜR)

En iyi nerede saklanır? Buzdolabı

Şeftali, elma, armut, kavun, mango ve muz türü meyveler ister ağaçta olsun, ister manavda dursun, fark etmez; olgunlaşmaya devam ederler. Einstein Ahçısına Ne Dedi (What Einstein Told His Cook) kitabının yazarı Robert L. Wolke, manavdan alıp eve getirdiğimiz bu ürünlerin tam olgunlaşmadığını söylüyor. Daha hızlı olgunlaşmaları için onları 2-5 gün tezgahınızın üstünde tutun, yumuşamaya başladıklarında buzdolabına aktarın. Çünkü buzdolabının ısısı çürümeyi erteler.

*** MEYVELER (2. TÜR)

En iyi nerede saklanır? Buzdolabı

Turunçgiller, ananas, ahududu, çilek, üzüm, karpuz ve vişne ise yetiştikleri yerden alındıklarında olgunlaşmaya devam etmezler, çürümeye başlarlar. Bu süreci yavaşlatmak için onları hemen buzdolabına yerleştirin.

*** AVOKADO

En iyi nerede saklanır? Buzdolabı

Eğer taş gibi sert bir avokadonuz varsa, bir kesekağıdına ya da kağıttan bir torbaya koyup tezgahın üstüne bırakın; 2-5 gün içinde yenmeye hazır hale gelecektir. Olgunlaştığı anda ise buzdolabında 3 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

*** EKMEK

En iyi nerede saklanır? Tezgahta ya da mutfak dolabında 

Beyaz, kepekli ya da çavdar; ekmeğin hangisini severseniz sevin, neme bağlı olarak oda sıcaklığında yalnızca 4 gün taze kalacaklardır. Tabii eğer orijinal kese kağıdında, kapalı bir şekilde tutuluyorsa. Bunun yanında ekmekler buzlukta 3 aya kadar tutulabiliyor ancak buzdolabı bu iş için uygun değil. Çünkü soğukluk, ekmeğin kurumasına ve dolayısıyla daha da çabuk bayatlamasına yol açıyor.

*** KAHVE

En iyi nerede saklanır? Mutfak dolabı

Kahvenizi buzdolabında muhafaza etmek, onun değişen sıcaklıklara maruz kalmasına ve bu yüzden yoğunlaşmasına sebep olur. Bu da aromayı iyice azaltır. Daha iyi bir dem için, kahvenizi hava geçirmez bir kapta, mutfak dolabında tutun.

*** PATATES, SOĞAN, SARIMSAK

En iyi nerede saklanır? Mutfak dolabı

Soğuk ve kara topraktan toplandıktan sonra bu sebzeler, evinizde de benzer bir ortamda tutulmalı, ama bir arada değil. Sarımsak, kokusunun başka gıdalara sinmemesi için hepsinden ayrı muhafaza edilmeli. Patates ise içerdiği nem soğanların daha çabuk çürümesine sebep olduğundan, mutlaka ayrı saklanmalı.

*** ZEYTİNYAĞI

En iyi nerede saklanır? Buzdolabı ya da mutfak dolabı

Zeytinyağının ışıktan uzakta tutulması gerektiğini zaten biliyorsunuz. Peki ama buzdolabının tam da buna uygun karanlık bir alan sunduğunu biliyor muydunuz? Buzdolabı yağı, bozulmayı hızlandıran sıcaktan ve oksijenden korur. Her ne kadar soğuk, yağı katılaştırabilse de bu, onun kalitesini etkilemeyecektir. Eğer mutfak dolaplarınız serinse yağınızı burada da tutabilirsiniz. Serin bir dolapta veya buzdolabında zeytinyağınızı açıldıktan sonra 1, kapalıyken 2 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.

*** UN

En iyi nerede saklanır? Buzdolabı veya mutfak tezgahı

Hava geçirmeyen bir kap alın ve ununuzu bunun içinde buzdolabına yerleştirin. Soğukluk, beyaz unu 2 yıla kadar taze tutarken, tam tahıllı un yaklaşık 6 ay dayanacaktır. Eğer beyaz ununuzu 1 yıl içinde tüketmeyi planlıyorsanız onu gönül rahatlığıyla tezgahta, hava geçirmeyen bir kavanozda ya da teneke bir kutuda saklayabilirsiniz. Ama tahıllı ve kepekli unları ne kadar sürede tüketirseniz tüketin; buzdolabında saklamaya özen gösterin. Zira içlerinde barındırdığı yağlar, unu bozulmaya meyilli hale getirir.

 

İPUCU

Hiçbir gıdayı buzdolabının üstünde tutmayın. Burası sıcaktır ve neredeyse her gıdayı bozulur hale getirir.

 

 

BUZDOLABININ İÇİNE YOLCULUK

Artık neyin buzdolabına konması gerektiğini biliyorsunuz. Size buzdolabında nereleri kullanmanız gerektiğini de gösterelim.

ÜST RAFLAR

İşe gitmeden aceleyle kaptığınız atıştırmalıkları buraya koyun. En üstteki sıcaklık, bu gıdalar için ideal.

Tereyağı için buzdolabı kapısını unutun, bu kısım bunun için fazla sıcak. Tereyağınızı orta ya da üst rafta tutun. Bu bölge, sıkıca folyoya ya da streç filme sarılmış peynirler için de uygun.

ALT RAF

Bir kaç gün içinde kullanacağınız bütün etleri burada saklayın, zira dolabınızdaki en soğuk bölge burası.

Yumurtaları daha uzun süre taze tutmak için, kendi kartonları içinde, alt katlara yerleştirin.

Çoğu erkeğin yiyecekleri kaptan kaba aktarmayı sevmediğini ve bu işi gereksiz bulduğunu biliyoruz. Ancak önceki günden kalmış yemekler için küçük, sığ kaplar kullanmalısınız. Her birinde ne kadar az yemek olursa, yemekler o kadar çabuk soğur, bu da zararlı mikropların üremesini engeller.

Süt kutuları, buzdolabının kapı kısmına tam sığsa da, burası onları tutmak için ideal yer değil. Süt sıcaklık değişimlerine çok duyarlıdır, bu yüzden mümkün olduğunca alt raflara yakın yerleştirmeye özen gösterin.

SEBZELİK

Yapraklı sebzeler, brokoli ve kereviz nemini çabuk kaybetmeye meyillidir. Çekmece formatındaki sebzelik, su buharını içinde tutup, bunu engeller. Bu nedenle bu tür sebzeleri buraya yerleştirin.

DİĞER SEBZELİK

Oda sıcaklığında muhafaza edilen elmalar, buzdolabında tutuldukları zamana göre çürümeye 10 kat daha meyillidir. En iyi saklama yeri ise yeterli nem oranına sahip sebzeliktir. Yalnız elma, etilen adı verilen, doğal, diğer gıdaların çürümesini ya da lekelenmesini sağlayan bir gaz salgılar; bu yüzden sebzelik kısmındaki ayrı bir bölmeye yerleştirin ve yanına başka meyve ya da sebze koymamaya özen gösterin.

BUZDOLABI KAPISI

Baharatlar ve çeşniler doğal koruyucular açısından zengin oldukları için, buzdolabının kapısında durmalarında bir sakınca yok.

Portakal suyunun içerdiği sitrik asit bakteri oluşumunu engellediği için, buzdolabının kapısı bu ürün için doğru bir seçim.

Açılmış beyaz şarap, buzdolabı kapısında 3-5 gün taze kalacaktır. Açılmamış şaraplarıysa tıpanın nemli kalması için yatay şekilde yerleştirin.

 

 

BUZLUKTA BİR ÖMÜR

Gıdalarınızı daha uzun süre mi saklamak istiyorsunuz? O halde istikamet buzluk!

ÜZÜMSÜ MEYVELER

Yıkanmış meyveleri süzgeçte 10 dakika kadar tutup, mümkün olduğunca kurumalarına izin verin.

Meyveleri bir fırın kağıdının ya da tepsinin üzerine dizin.

Gece buzlukta dondurun.

Donmuş meyveleri buzluk poşetlerine transfer edin, poşetlerin hava almamasına dikkat edin ve buzlukta saklayın.

Kullanmak için: Meyveleri gece buzdolabında bekleterek çözün ya da 1 saat oda sıcaklığında bekletin.

 

OTLAR

*** Maydanoz, defne, fesleğen gibi otları yıkayın ve küçük küçük doğrayın.

*** Buz kalıplarının içini yarısına kadar otlarla doldurun.

*** Otların üstünü suyla kaplayın.

*** Su katılaşıncaya kadar dondurun.

*** Buz küplerini kalıptan çıkarın, hava geçirmeyen bir kaba koyup buzlukta muhafaza edin.

Kullanmak için: Küpleri sıcak çorbalar, güveç ve sos gibi sulu yemekler yaparken kullanabilirsiniz.

İZLE
GQ Türkiye & Niyazi Erdoğan MBFWI özel yemeği
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası