Geleneksel akşamdan kalmalığın nedenlerini, önlemlerini ve ilaçlarını bilirseniz, bundan böyle ertesi sabahları daha hasarsız atlatırsınız.
İçki içilirken beyin alkole adapte olup, damarlarını daraltır. Alkol bir anda kesilince beyin tekrar adaptasyon sorunu yaşar. Sonuç baş ağrısı olarak ortaya çıkar. Ağrıyı yok etmenin bir yolu da az miktarda alkol almaktır. Bizim çok isabetli bir şekilde “Çivi çiviyi söker” dediğimiz bu durumu anlatmak için İngilizler de “Hair of the dog” (Köpeğin kılı) terimini kullanır. Çünkü İskoçlar zamanında köpek ısırığını tedavi etmek için hazırlanan merheme, ısıran köpeğin birkaç kılını ilave edince yaranın daha hızlı iyileşeceğine inanırmış.
Alkol vücutta su kaybına neden olur. En iyi çözüm, içki içerken ve yatmadan önce su içmektir.
Alkollü içecekler çok hafif derecede toksiktir. Akşamdan kalmak bir anlamda alkolün bu çok küçük toksik etkisine maruz kalmaktır.
Çok fazla alkol vücutta kan şekeri, vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere, birçok gerekli maddeyi tüketir. Bu da halsizlik, baş ağrısı gibi sonuçlar doğurur. En iyi çözüm sabah meyve suyu gibi şekerli, vitaminli içecekler içmektir.
Akşamdan kalmayı önlemek için en garantili ve en güvenli yol elbette kendinizi bir-iki kadehle sınırlamanız olacaktır.
Bu tavsiyenin nedeni vücudun alkolü yakma hızının sabit olmasıdır. Bu oran yaşa, cinsiyete ve ırka göre değişiklik gösterse de yaklaşık saatte 30 g civarındadır. Vücudunuza alkolü yakmak için zaman verin. Böylece daha az alkol beyne ulaşacaktır.
Gıda alkol emilimini yavaşlatır ve beyne daha az alkol ulaşır. Alkol tüketimi öncesinde, sırasında ve sonrasında bir şeyler yemek faydalı olacaktır. Yemeğin türü çok önemli değil ama özellikle ekmek, makarna ve süt ürünleri alkol emilimini yavaşlatabilir.
Yatmadan önce ekstra C vitamini ve suya atınca köpüren o malum haptan alın.
En çok burbon viski, en az da votka baş ağrısı yapar. Burbon viskiden sonra konyak ve diğer brendiler, single malt viskiler ve İskoç viskileri sırasıyla çoktan aza doğru, sabahı zor olan içkilerdir. Ardından rom, şampanya ve köpüklü şaraplarla kırmızı şarap gelir. Cin, beyaz şarap ve votkaysa en iyi huylu içkilerdir; tabii makul miktarda tüketmek kaydıyla. Şekerli kokteyllerden ve içkiyle tüketilen şekerli yiyeceklerden kaçının çünkü şeker ne kadar alkol tükettiğinizi algılamanızı zorlaştırır.
Kabarcıklı, baloncuklu içkilerden kaçının. Sadece şampanya değil, Cuba Libre gibi kolalı ve sodalı kokteyller de bu kategoriye girer. Bu tip içkilerdeki alkol çok daha hızlı kana karışır.
Portakal veya domates suyu sistemde kalan alkolün bertaraf edilmesine yardımcı olacaktır. Özellikle meyve şekeri früktoz alkolün yakılmasında çok yardımcı olur.
Bulyon yani et suyu çorbası için. Bu vücudunuzun alkol nedeniyle kaybettiği tuz ve potasyumu geri kazanmasını sağlayacaktır. Belki de bizim işkembe çorbasının sırrı da bir çeşit et suyu çorbası olmasıdır.
Vücudunuzun kaybını gidermek için bolca su için.
Bu vitaminler akşamdan kalmalığın hızlıca ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Kahve de vücutta alkol gibi su kaybına neden olduğundan akşamdan kalma haline faydalı değildir. Azı karar, fazlası zarar.
Vücutta alkolden kaynaklanan besin kaybını karşılayın.