Şeytanın bacağını kır
Hayat Rehberi

Şeytanın bacağını kır

O çok istediğiniz iş için görüşmeye çağrıldınız. Ama bu sefer de başka bir korku sardı içinizi: Onları nasıl etkileyeceksiniz?


İyi hazırlanın

Bir iş görüşmesine gitmeden önce “yeterince hazırlanmak” diye bir şey olmadığı fikrine kendinizi alıştırın. Öncelikle görüşmeye gittiğiniz firmayı çok iyi araştırın. Organizasyon yapısı, çalıştığı sektör, nasıl bir işleyişi olduğu gibi konular sizin için çok önemli.

Mutlaka iyi bir stratejiniz olsun

Sizinle görüşme yapan kişinin karşısına oturmadan birkaç soruyu kendinize sormuş ve onlara geçerli cevaplar bulmuş olmalısınız. Örneğin bugüne kadar kariyeriniz adına neler başardınız, sektörü ne kadar iyi tanıyorsunuz ve neden özellikle bu işi istiyorsunuz cevaplarını teker teker bilmelisiniz. Anlatımı kuvvetli ve dili akıcı şekilde kullanan biriyseniz sizin iş daha da kolay. İş görüşmelerinde tecrübelerinizi ilginç ve geçerli bir anlatımla sunarsanız her zaman kazanırsınız.

Kendi potansiyelinizin farkında mısınız?

Özgeçmişinizin yeterli olmadığı noktada aynı cümlelerin etrafında dolaşıp durmayın. Eğer çalışmak istediğniz sektörde yeterince tecrübeniz yoksa "ne söyleyeceğim" diye telaşlanmayın. Onun yerine potansiyelinizi ortaya çıkartan özelliklere eğilin. Mesela konsantrasyon ve organizasyon yeteneği gerektiren bir iş için görüşmede iseniz, kolay ve hızlı öğrenebilen birisi olduğunuzu ispatlayın.

İlk izlenim herşeydir

Bir görüşme başladıktan sonra ilk 30 saniye içinde ne dediğiniz sizin hakkınızda önemli mesajlar içerir. Ne kadar rahat olduğunuz, kendinize ne kadar güvendiğiniz, konuşurken kullandığınız tonlama ve seçtiğiniz kelimeler kim olduğunuzu kısa sürede ele verir. Bu yüz yüze görüşmelerde olduğu gibi telefonda yapılan iş görüşmelerinde de geçerlidir. Sakin bir tavır, iyi bir diksiyon ve güçlü kelimeler size hemen birkaç puan kazandırır.



‘Kendin ol’ her zaman geçerli değil

İş görüşmeleri kendinizin en versiyonunu ortaya koyduğunuz görüşmelerdir. Zayıf olduğunuz noktaları belli etmemeye çalışın. Onlar şimdilik size kalsın. Ne kadar hevesli ve enerjik olduğunuzu gösterin. Ama bunu yaparken de kendinizle böbürlenmeyin. Unutmayın, megalomanları kimse sevmez.

Zorlu soruları avantaja çevirin

Özgeçmişiniz kısa süreli iş tecrübeleri, uzun süre işsizlik emareleri ve yarıda bırakılmış bir üniversite eğitiminin resmi belgesi gibi iş verenin önünde duruyorsa çaresiz değilsiniz. Bunlarla ilgili size neden, ne zaman, nasıl gibi zorlu sorular gelebilir. Bunlara akılcı cevaplar vermeniz ve tabii ki bu cevapları görüşmeden önce zihninizde hazırlamanız çok önemli.

İşler yolunda gitmeyebilir

Bazı iş görüşmeleri siz ne yaparsanız yapın, yolunda gitmez. İş görüşmesini yapan kişi söylediklerinizi takip edememiş olabilir ya da siz birkaç önemli soruda sessiz kalmış veya yanlış cevaplar vermiş olabilirsiniz. Böyle hissettiğinizde olumsuz düşünmek yerine ana konsantre olun. Görüşmeyi yapan kişiye duymak istediğini söylemeye gayret edin.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası