POV: Uyarı işaretlerini göremedikten sonra bir başka ayrılıkla daha boğuşuyorsunuz. Arkadaşlarınız size sempati duyuyor ama ilişkinizdeki red flag'leri görmezden gelmenizden bıkmış durumdalar.
Onlar eski partnerinizle ilişkinizin yürümeyeceğini neden hep bildiklerini sıralamakla meşgulken, siz neden bunu göremediğinizi merak ediyorsunuz.
Mesele şu ki, muhtemelen fark etmediniz. Bunun nedeni, başkalarının "toksik" olarak nitelendirdiği davranışların sizin için normal olması olabilir. Psikoterapist ve Invisible Bruises How a Better Understanding of the Patterns of Domestic Violence Can Help Survivors Navigate the Legal System kitabının yazarı Kaytee Gillis'e göre sorun çocukluğunuza kadar uzanıyor. Çocukken, çevremizde gördüğümüz belirli davranış kalıplarını ve başa çıkma mekanizmalarını alma eğilimindeyiz. Psychology Today'deki yazısında "Eğer bu davranış kalıpları sağlıksız ya da işlevsizse, bunu yetişkin ilişkilerimize de taşırız" diyor.
Örneğin, babanızın öfke patlamalarını haklı çıkararak büyüdüğünüzü varsayalım - "sadece iş yüzünden stresli" ya da annenizin duygusal olarak geri planda durmasi- "ona güvenen çok fazla insan var". Gillis buna toksik davranışı "entelektüelleştirmek" diyor. Ancak bunun toksik bir davranış olduğunun farkında bile değilseniz, bunu nasıl durdurabilirsiniz?
Yıllar sonra, kendinizi partneriniz için aynı bahaneleri üretirken bulabilirsiniz. Sonuçta, size normal görünen davranislara toksik demek pek mumkun olmayabilir. Aile kökenli travma yaşayan pek çok çocuğun büyüyünce kendilerini işlevsiz bir ilişki içinde bulmalarının nedeni budur. Onlar için her şey tanıdıktır, ve maalesef tanıdık olanın içinde her zaman bir rahatlık vardır.
Gerçek: Bir ilişkideki red flag'leri fark edemediğiniz için kendinizi hayal kırıklığına uğramış bulacaksınız. Bu kırılması kolay bir kalıp değil. Ayrıca gerçek: imkansız da değil. Ancak çaba göstermeye istekli olmanız gerekir. Kuşak travmasını kabul etmeden ve ondan kopmadan önce onu anlamak için gerekli kaynakları - örneğin terapiyi - bulmaya açık olun. Gillis'e göre, pek çok kişi aile travmalarını ancak kendileri de toksik bir ilişki yaşadıktan sonra anlayabiliyor.
İlk adım, bir ilişkideki kırmızı bayrakları nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek. İkincisi, kendinize daha iyisini hak ettiğinizi hatırlatmaktır. Çoğumuz toksik kalıplara geri döner ve hak ettiğimizden daha azına razı oluruz. Kendinizi severek ve kabul ederek bu kalıpları kırmayı öğreneceksiniz.
Bu içerik ilk olarak GQ INDIA web sitesinde yayınlanmıştır