Piyasada pek çok harika şarkı var, ancak hepsinin görselleri buna uygun değil. Tüm zamanların en iyi müzik videoları, bir şarkının tek başına yapamayacağı şekilde aklımızda kalır - kültürel ölümsüzlüğe adanan sadece dizeler ve nakaratlar değil, kıyafetler, dans hareketleri ve diğer görsel dahilik anlarıdır.
Tüm zamanların en iyi müzik videoları seçkimiz, türün erken dönem tarihini; 80'ler ve 90'lardaki MTV destekli zirvesini ve YouTube dönemindeki daha modern çabaları kapsıyor. Aynı zamanda tanıdığımız tüm video türlerini de barındırıyor: cafcaflı pop videosu; gösterişli, deneysel video; ve formatı alt üst eden yüksek konseptli video. Zombiler, telefonlar, dans eden babalar ve helikopterden çekilmiş gitar soloları var. Daha ne isteyebilirsiniz ki? Tıklayın ve hem gözlerinizi hem de kulaklarınızı iyileştirin.
Lady Gaga ve Beyoncé'den “Telephone”
Birkaç dakikaya sıkıştırılmış bir Tarantino filmi gibi hissettiren baş döndürücü bir anlatı serüveni. Kıyafet kurallarının en hafif tabirle rahat olduğu bir kadın hapishanesine giriyoruz ve ardından Lady Gaga, Beyoncé tarafından hapishaneden çıkarılıyor ve video ölüm, araba kovalamacaları ve muhteşem kıyafetlerle Thelma ve Louise tarzı bir yolculuğa dönüşüyor. Bu, MTV tarzı pop video destanını 21. yüzyıla taşıyan duyusal bir aşırı yükleme gibi.
Queen'den “Bohemian Rhapsody”
Britanya'nın en sevilen şarkısı haline gelen bu rock operası, aynı zamanda klipleri hoş bir şey olmaktan çıkarıp ciddi hit şarkılar için bir zorunluluk haline getiren şarkı oldu. “Bohemian Rhapsody” klibi, dar kadife kıyafetler, teatral spot ışıkları ve - Queen II'nin albüm kapağına bir selam olarak - grup üyelerinin yukarı kalkık yüzleri bir araya getirilmiş ve aşağıdan aydınlatılmış olarak armonilerini yaptıkları unutulmaz çekimlerle şarkının büyüleyici şatafatını yansıtıyordu. Çok parodisi yapıldı ama asla yenilmedi. Tüm zamanların en iyi müzik videolarından biri, en azından rock söz konusu olduğunda.
Aphex Twin'den “Come to Daddy”
Bu, mahalle berberinizdeki televizyonda oynamasını isteyeceğiniz türden bir video değil. Garip (ve bazen çok güzel) elektronik müziğin gölgeli kralı Aphex Twin, bu videoyla gerçekten tuhaf bir iş çıkarmış. Aphex Twin'in yüzü seri katil sırıtışına bürünmüş bir grup vahşi çocuk, bozuk davul ve bas sesleri ve şarkının adını homurdanan bir ses eşliğinde bir belediye arazisinde koşuşturuyor. Bir noktada bir televizyonun içinden tüysüz bir iblis çıkıyor. Özetle, korku dolu bir zeka eseri.
Drake'ten “Hotline Bling”
Binlerce meme'i başlatan video. Drake'in dansı titizlikle çalışılmış bir pop yıldızından ziyade birkaç bira içmiş bir babanınkine benziyor, ancak bu onu daha çekici ve viral yapan şey. Bu, düzenleme ve uygulamanın titizlikle planlanmadığı anlamına gelmiyor: Drake'in son veri dökümünde videonun ayrıntılarını uzun uzun tartıştığını gösteren görüntüler var. Şarkının dehası, aptalca bir gösteri kılığına bürünmüş kurnaz bir pop tanıtımı olması ve bu nedenle internet çağına mükemmel bir şekilde uymasıdır.
David Bowie'den “Ashes to Ashes”
“Ashes to Ashes” Bowie'nin pop içgüdülerini, müziğinin büyük bir kısmına hakim olan tekinsiz tuhaflık çizgisiyle en etkili şekilde harmanladığı şarkı olabilir. O zamana kadar yapılmış en pahalı klip olan video da bu kombinasyonu doğru bir şekilde kullanıyor. Tuhaf filtreler her şeye doğaüstü bir renk paleti verirken, Bowie'nin eski moda bir palyaço gibi giyindiği ve siyah cüppeler giymiş insanlarla çevrili bir buldozerin önünde yürüdüğü çekim, doğrudan bir rüyadan çıkmış gibi görünen tuhaf, unutulmaz bir görüntü.
Cardi B ve Megan Thee Stallion'dan “WAP”
Zengin bir geleneğe sahip olan müzik videoları arasında, Cardi B ve Megan Thee Stallion'ın “WAP ”ı kadar sert olanı azdır. Başlık elbette o kadar açık ki bir kısaltmaya sıkıştırılmış - ancak şarkı sözlerinde oldukça uzun bir şekilde genişletilmiş. Video, bir sürü büyük kedi (tam olarak ince bir metafor değil), zar zor giyilen kıyafetler ve psychedelic odalarla dolu bir malikane ile sonsuz şehvetli bir şarkıya hayat veriyor. Bu, kadınların cinsel gücünün bir kutlaması niteliğinde.
Guns N' Roses'dan “November Rain”
Bu, ancak 90'larda yapılabilecek yüksek konseptli, yüksek bütçeli, neşeli bir OTT videosunun altın bir örneği. Şarkının kendisi zaten tam bir orkestra ve çok sayıda enstrümantal ara bölümle 9 dakikalık bir destan ve video, şarkının canlı performansının gevşek bir şekilde kurgulanmış bir aşk hikayesine eklenmiş görüntüleriyle bunu daha da artırıyor. Bir çöl şapelinde bir düğün var. Axl Rose dev bir yatakta uyurken dışarıda fırtına kopuyor. Slash'in aynı şapelin dışında gitar solosu yaparken havadan çekilmiş geniş görüntüleri var.
Michael Jackson'dan “Thriller”
Düşünüldüğünde, Michael Jackson'ın bir disko şarkısına Cadılar Bayramı teması vermesi biraz garipti. Ancak iş müzik videosuna geldiğinde, bu havaya daha da kapılmaktan başka yapacak bir şey yoktu. “Thriller” çok eskimiş gibi gelebilir, ancak yeniden izlendiğinde ne kadar eğlenceli olduğu ortaya çıkıyor - korku filmi klişelerinin taklitleri, özenle hazırlanmış kostümler ve koreografinin ihtişamı. Eski Hollywood filmlerindeki müzikal dans sekanslarına da gönderme yapan tüm zamanların en iyi müzik videolarından biri.
Britney Spears'tan “...Baby One More Time”
Dünyaya çarpan bir asteroid gibi pop kültürünü vuran bir video. Nigel Dick'in yönettiği video, yükselen yıldız Britney Spears'ın Platinum Award kazanan pop hitini bir lisede, dans, at kuyruğu ve crop top olacak şekilde düğümlenmiş gömleklerle (bu sonuncusu Spears'ın kendi fikriydi) kurguluyordu. Şarkıcı o sırada sadece 16 yaşındaydı ve video, istismarcı mı yoksa kendi temsilciliğini mi kutladığı konusunda şiddetli bir tartışmanın fitilini ateşledi. Bu gerilim - artı muhteşem bir şarkının muhteşem bir şekilde bir araya getirilmiş bir görselleştirmesi olması - popun şöhretler listesindeki yerini kazanmasına yardımcı oldu.
Daft Punk'tan “Around the World”
Elektronik dans müziği, hepimizin bildiği gibi, genellikle gelişen bir aranjman yaratmak için şarkıya girip çıkan döngülerden oluşur. Peki ya bu döngüler iskelet kostümlü dansçılar, ışıltılı, eski tarz mayolar ve tepesinde TV aryelleri olan kasklar olsaydı? Michel Gondry, Daft Punk'ın “Around the World” şarkısı için hazırladığı videoda bu soruyu sorma cesaretini gösteriyor; her bir dansçı grubu farklı bir enstrümanı temsil ediyor ve bir plağı simgeleyen dairesel bir platformun etrafında salınıyorlar. Tuhaf, çarpıcı ve müzikle mükemmel bir uyum içinde.
BU İÇERİK İLK OLARAK BRITISH GQ WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.