Amazon Web Services’ın (AWS) arkasındaki beyin olarak görülen Andy Jassy Amazon’un yeni CEO’su. Şimdilerde teknoloji dünyasında herkes onu konuşuyor. İşte dünyanın en zengin adamı Jeff Bezos’un yerine gelen Andy Jassy ile ilgili bilmeniz gereken her şey.
Üniversiteye kadar Scarsdale’de yaşayan ve lise eğitimini orada tamamladıktan sonra Üniversiteyi Harvard’da okuyan onur derecesi sahibi bir mezun .New York'a 30 dakikalık mesafede en lüks semtleri arasında yer alan Scarsdale’de doğmuş. Tam ismi Andrew R. Jassy. Üç kardeşten ortancası. Annesi oldukça sanat düşkünü, babası ise avukat.
Hayalinde hep spor muhabiri olmak var. Belki bu yüzdendir sporla oldukça ilgili. Hatta Amerikan buz hokeyi takımlarından Seattle Kraken’in de sahiplerinden biri. Ayrıca Harvard’a gitmeden önce yakın bir arkadaşıyla iş kurmayı denemiş ancak başarılı olamamışlar. 1997’de mezun olduktan sonra kendisini marketing alanında buluyor. Ayrıca Andy Jassy 1997’de eşi Elana Rochelle Caplan ile Santa Monica’da evleniyor. Elana moda tasarımcısı ve çiftin iki çocuğu var.
Andy Jassy büyük bir müziksever! En sevdiği müzik grubu Guns N' Roses. Üstelik Amazon’da işe başlamadan önce Boston’da bir müzik grubu varmış ve en büyük tutkusu yeni sanatçıları keşfetmekmiş.
Jassy Eylül ayında katıldığı bir HBS (Harvard Business School) podcast’inde, “1997’de New York’ta Shawn Colvin konserine giderken Amazon’dan iş görüşmesi için çağırdılar. Son sınavımı henüz geçmemiştim. Mayıs ayının son cuma gününde mezuniyet sınavıma girdim ve ertesi Pazartesi şirketin halka açılmasından tam üç hafta önce Amazon’da çalışmaya başladım. İşimin ya da ünvanımın ne olacağıyla ilgili hiçbir fikrim yoktu. Amazon ekibimin o Pazartesi gününden buralara nasıl geldiğimi anlamaları çok önemli” diyor.
Amazon’un kuruluşundan 3 yıl sonra başladığı işinde 2002’ye kadar pazarlama yöneticisi olarak çalışan Jassy, 2002’de personel müdürü oluyor. Bu yeni göreviyle birlikte çalışanlar ona “Jeff’in Gölgesi” lakabını takıyor. NY Times’a konuşan Ann Hiatt (Jeff Bezos’un eski asistanı) Andy Jassy için “Jeff’in fikir ortağıydı, her şeyi birlikte konuşurlardı. Görevi entellektüel olarak Jeff’i beslemek, fikirlerine karşı çıkmak ve patronunu zorlamaktı” diyor ve onu Jeff’in “brain double”ı olarak tanımlıyor.
2003 yılında AWS; Amazon bünyesinde bir start up mantığıyla sadece 57 kişiden oluşan bir ekip ile kuruluyor. Bu gelişmeyle birlikte Bezos ve Jassy daha da yakınlaşıyor. Bezos; Andy’yi o zamanlar yeni oluşmaya başlayan bulut sistemini keşfetmesi için görevlendiriyor. Gelecekte Andy Jassy’nin “cloud boss” - “bulut patron” olarak adlandırılmasının sebebi de bu günlere dayanıyor. Andy Jassy AWS’yi büyük bir başarıyla yürütüyor ve sektörün lideri konumuna getiriyor. 2016 yılında Financial Times tarafından Yılın İnsanı seçiliyor.
Business Insider’a göre meslektaşları onu anlaşması kolay ve sevilen bir insan olarak tanımlıyor. Ancak bu yolculuk göründüğü kadar kolay olmuyor.
Andy Jassy’nin çalışanlar arasında zor bir patron olmakla ilgili bir ünü de var. BBC’ye konuşan Scott Chancelor (AWS’nin eski direktörü) toplantılarda çok zor sorular sorduğu, toplantılara hazırlıksız gelenlere tahammül göstermediğinden bahsediyor. “Eğer toplantılar için hazır değilseniz, ikinci bir şansı hak etmeniz oldukça zor en azından uzun bir süre için” diyor.
AWS’de her Çarşamba toplantısında “en çirkin tişörtü giyme” yarışması yapılıyor. Anladığım kadarıyla Çarşamba toplantıları epey çirkin tişörtlere tanıklık etmiş. Üstelik bu yarışmayı Andy de bir kez kazanmış ve kupasını hala ofisinde saklıyormuş.
Andy personel arasında düzenlenen aktivitelere de bolca vakit ayırıyor. Yıllık olarak düzenlenen “Tatonka Bowl” en çok kanat yeme yarışmasının masterı olarak biliniyor.
Jeff Bezos geçtiğimiz günlerde Amazon’daki CEO’luk görevini bırakacağını çalışanlarına yazdığı mektupla açıkladıktan sonra CEO’luk görevini Andy Jassy’ye devrettiğini ve ona tam güveni olduğunu söylüyor ve sözlerine “Andy en az benim kadar uzun zamandır Amazon ailesinin bir parçası ve örnek bir lider olacağına şüphem yok. Hala Yönetim Kurulu Başkanı olarak kalacağım. Ancak Washington Post, Blue Origin gibi şirketlerime daha fazla zaman ayırma fırsatım olacak. Dolayısıyla kimse bunu bir emeklilik olarak algılamasın. Hiç olmadığım kadar enerjiğim” diyerek devam ediyor.
Ancak Andy Jassy’yi kariyerinin zirvesine taşıyan yeni CEO’luk görevinde sadece güneşli günler olmayacağa benziyor. Onu bekleyen sorunlar da var.
Facebook, Google, Apple gibi firmaların piyasayı domine etmelerini engellemek için yapılan sınırlandırmalarla ilgili yargı süreçleri devam ediyor. Amazon’u da bu anlamda zor günler bekliyor. Üstelik bunlarla artık Jeff Bezos değil, Jassy ilgilenecek.
Bezos’un aksine Jassy sosyal medyada siyasi konularla ilgili fikrini belirtmekten kaçınmıyor. Amazon’un yeni CEO’su için sorun teşkil edip etmediğini hep birlikte göreceğiz.
Amazon’un 1 milyondan fazla depo çalışanı sendikalaşmayı düşünüyor. Mart’ta sonuçlar belli olacak. Andy’nin ise nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.
Bulut bilişim sistemlerinde hala lider pozisyonu korusa da Google ve Microsoft’ta hızla arayı kapatıyor. Jassy’nin Amazon’un lider pozisyonunu koruması ve hatta ileri taşıması bekleniyor.
Bezos'un CEO olmayacak olması, Amazon'dan tamamen kaybolacağı anlamına gelmiyor. Jassy bu yılın ilerleyen dönemlerinde görevi devraldığında, Bezos Amazon'un yönetim kurulu başkanı olacak ve Jassy ona rapor vermeye devam edecek. Bezos; Amazon’u günlük olarak yönetmeyecek olsa da Amazon’daki etkisi ortadan kaybolmayacak gibi duruyor.
Andy Jassy’nin en son Kasım 2020’de açıklanan verilere göre serveti 394 milyon dolar. Gelecekte bu servet ne kadar katlanır henüz bilemiyoruz. Ancak Andy Jassy; Jeff Bezos’un yolunda ilerleyecek gibi duruyor.