Diyetinize dahil etmeniz gereken ve sağlığınıza bir dizi fayda sağlayabilecek şeylerle ilgili çok sayıda liste ve ayrıntı var. Saçlarınızın dökülmesini durdurmak için, cildinizi daha iyi hale getirmek için yiyebileceğiniz yiyecekler, hatta kilo vermeye yardımcı olacak yiyecekler bile var. Hakkında çok fazla konuşulmayan şey ise, zaten günlük diyetinizin bir parçası olabilecek, yememeniz gereken yiyeceklerdir.
Bunlar sinsice saldıran gıdalar; bazen görünüşte zararsız, bazen de oldukça açık bir şekilde zararlı, ancak her ikisi de tam olarak tanımlayamadığınız olumsuz etkilere katkıda bulunur. Nasıl ki kilo verme yolculuğunuzda belli etmeden size zarar veren yiyecekler ya da tamamen zararsız görünmelerine rağmen rahatsız olmanıza neden olan yiyecekler varsa, anksiyete belirtilerine katkıda bulunan bir dizi yiyecek de vardır. Liste oldukça uzun olsa da, en olumsuz etkilere sahip olma eğiliminde olan dört ana oyuncu var. İşte dikkat edilmesi gereken suçlular...
Kafein
Hiperaktivite ve gerginliğe neden olma ile uzun süredir devam eden ilişkisi düşünüldüğünde, bu muhtemelen listedeki en bariz madde. Ancak kafeinin anksiyete için neden özellikle kötü olduğunu ve hangi formlarda en kötüsü olduğunu anlamak gerek.
Kafeinin kendi başına anksiyete ve gerginliğe neden olması gerekmez, bunu yapma eğiliminde olan belirli bir noktanın ötesinde tüketilmesidir. Bu nokta günlük 400 miligrama kadar kafeindir. Bunun ötesindeki her şey anksiyete semptomlarını başlatma ve daha sonra şiddetlendirme eğilimindedir. Kahve muhtemelen kafeinin içilebileceği en kötü form olsa da, rahatlatıcı bir nane veya lavanta çayı aslında çok daha az zarar verir.
Kızarmış Yiyecekler
Yine sizin için kötü olan şeyler listesinde görmeyi beklediğiniz bir başka iddialı ürün; ancak kızarmış yiyeceklerin anksiyeteyi tetiklemesinin çok özel bir nedeni var. Kızarmış tavuk, hamburger, patates kızartması, mozzarella çubukları gibi abur cuburlar inanılmaz derecede sağlıksız ve besin değerleri yok denecek kadar az, bu da vücudun bunları sindirmesini zorlaştıyor. Sindirimdeki bu zorluk asit reflüsünün yanı sıra gastrointestinal sorunlara ve anksiyeteyi tetikleyen diğer fiziksel semptomlara neden oluyor.
Şeker
Hiperaktivite ve gerginliği tetikleme ile uzun süredir ilişkisi olan bir başka gıda. Şeker kesinlikle anksiyete yaratmaya katkıda bulunan bir gıda grubu. Bazı şekerler doğal olarak, örneğin yediğimiz meyvelerde bulunur. Ancak anksiyeteye yatkınsanız rafine şeker tam bir kabus olabilir. Kan şekerinizin yükselmesine ve düşmesine, aynı şekilde enerji seviyenizin yükselmesine ve sonra düşmesine neden olabilirler. Ve kan şekeriniz ne zaman düşse, bu ruh halinizi etkiler ve anksiyeteniz otomatik olarak yükselir. Şekerli gıdaların fark edilmesinin oldukça kolay olduğunu düşünebilirsiniz, ancak ketçap, salata sosu ve makarna sosları gibi çeşniler bile, asabiyet, panik ve depresyon duygularına neden olacak ilave şeker içerebilir.
İşlenmiş Gıdalar ve Etler
Muhtemelen işlenmiş gıdaların ve işlenmiş etlerin bağışıklığınız, cildiniz, kilo verme yolculuğunuz ve diğer çeşitli şeyler için ne kadar korkunç olduğu hakkında çok şey duymuşsunuzdur. Ancak vücut için genel kötü adamlar olmalarının yanı sıra, paket çorbalar, işlenmiş peynir, abur cubur ve benzeri işlenmiş gıdalar da anksiyetesi olan insanlar için son derece olumsuz etkilere sahip olabilir. Bunun büyük bir kısmı, çoğu işlenmiş gıdadaki aşırı tuz miktarından ve bunun kan basıncınızı nasıl yükselttiğinden ve kalbinizin daha fazla çalışmasına neden olmasından kaynaklanmaktadır. Bu da kan dolaşımında adrenalin artışına neden olarak anksiyete ve ruh hali değişikliklerine yol açar.