Egzersiz İle İlgili Merak Edilenler
Wellness

Egzersiz İle İlgili Merak Edilenler

Egzersiz ile ilgili merak edilenleri mercek altına aldık.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sedanter yaşam tarzının, dünyada en önemli 10 ölüm ve sakatlık nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon ölüm, fiziksel hareketsizlikten kaynaklanıyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın yayımlanmamış ön raporuna göre; 12 yaş ve üzeri bireylerin; % 71.9’ u egzersiz yapmıyor, % 9.7’si haftada 1-2 kez ve  % 10.8’i her gün egzersiz yapıyor. Egzersiz yapmayanların sayısı oldukça yüksek. Erkek bireyler için de egzersiz yapmaktan kaçınanlara karşı düzenli egzersiz yapanların sayısı da hiç az değil. Bu yüzden bende bugün sizlerden en sık gelen sorulara cevap vermek istedim.

 

Aç Karna Egzersiz Yapılır Mı?

Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde (The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism) yer alan çalışmada, kahvaltı etmeden önce egzersiz yapmanın, daha fazla yağ yakımına sebep olduğu sonucuna ulaşılmış. Aynı zamanda vücudun insüline olan cevabını iyileştirerek, bireylerin kan şekeri seviyelerini daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olduğu söyleniyor. Yine aynı araştırmada, sabah aç karna egzersiz yapanların, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinin daha az olduğu da belirtilmiş. Ancak zayıflamak isteyenlere bu öneriyi yapabilmemiz için, kişinin tüm hastalıklarını ve yaşam tarzını çok iyi bilmemiz gerekiyor. Eğer taşikardi ve hipoglisemi gibi sağlık sorunları varsa, sabah aç karna yapılan egzersiz, genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.

 

Egzersiz Öncesi Ne Yenmeli ?

Egzersiz öncesi temel amaç, egzersiz yoğunluğuna ve şiddetine bağlı olarak performansı korumak. Bunun için de beslenme düzeninde kompleks karbonhidrat kaynaklarına yer vermeniz egzersiz süresince enerjinizi yüksek tutacaktır. Yapılan çalışmalar, yüksek şiddetli eforları içeren sporlarda (futbol, hokey vb. takım sporları, yüzme ve kürek gibi) kafein kullanımının performansı arttırdığını ama etkinin yalnızca antrenman düzeyi yüksek sporcularla sınırlı olduğunu gösteriyor.

 

Egzersiz Sonrası Ne Yenmeli ?

Egzersiz sonrası beslenmenin temel amacı ise, egzersiz sırasında harcanan glikojen depolarını yerine koymaktır. Böylece kaslarınız bir sonraki egzersize de hazırlanmış oluyor. Egzersiz sırasında boşalan glikojen depoları egzersiz sonrasında yerine konulmazsa, bir sonraki egzersizde depolar boş olduğu için kas kaybı yaşanabilir. Egzersiz sonrası tüketeceğiniz besinlerle, ilk 2 saat içinde glikojen depoları çok büyük oranda yenilenir. Bu noktada sadece protein içeriği yüksek bir öğün yerine karbonhidrat ve protein içeriği dengeli bir öğün tüketmeniz kas yıkımınızı önleyecektir.

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası