Düşük ABV’li kokteyller, son yıllarda içki konusundaki en büyük trendlerden. ABV, yani alcohol by volume, ingilizce bir terim olup kokteylinizin içindeki alkol oranını belirtir. Çoğu kokteylde baz olarak cin, votka veya viski gibi sert içkiler kullanılırken, düşük ABV’li kokteyllerde ise likör veya şarap gibi içkiler baz olarak tercih edilir. Bu sayede de bilinçli bir şekilde alkol tüketimi açısından daha uygundurlar.
Bu kokteyl stilinin en iyi örneklerinden biri ise nam-ı değer Aperol Spritz. O kadar ikonik ve klasik bir İtalyan kokteylidir ki şarap kadehi içinde parlayan turuncu rengi, insanın içinde şarküteri tabağı sipariş etme veya Akdeniz adalarında yelken açma isteği uyandırır. Spritz tarzı kokteyller, alkol açısından oldukça hafif olduklarından yazın yudumlamanız için mükemmeller. Kolayca içilebilen bu ferahlatıcı kokteyller, içine attığınız bolca buzla da beraber size güneşin altında serin bir kaçamak sunarlar.
Spritzler genellikle İtalyan Amaro’su gibi acı bir şey, şarap veya kuru vermut gibi bazı şaraba dayalı içkiler ve son olarak da köpüklü şarap, tonik veya soda gibi köpüklü içeceklerin karışımlarıdır. Bu efsanevi üçlü içkinize ferahlık katar ve mükemmel dengeyi sağlar. Ayrıca bu üçlüden çıkarabileceğiniz kombinasyonlar sonsuzdur. Fakat kokteyl dünyası da sonsuz olduğundan, bu üçlünün yanı sıra, kendi mutfağınızda ideal yaz Spritz’inizi hazırlamak için kullanabileceğiniz daha çok başka şeyler de var.
Acı
Türkiye’de Campari, Aperol veya Cynar gibi markalar mevcut tabii. Fakat Nazen gibi yerel Türk likörlerini de kendi ot karışımlarınızla harmanlayıp acı/tatlı bir likör elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra mürver çiçeği likörü veya portakal likörü de kullanabilirsiniz. Açıkçası bu yaz Cunda’daki o muhteşem mağazaya yolunuz düşerse, oradaki herhangi bir likör size lezzetli bir Spritz sunacaktır.
Şarap
İtalya’nın bazı bölgelerinde Spritz, kuru beyaz şarap ile yapılır. Fakat son günlerde çoğu popüler bar fino sherry gibi, içkiye güzel ve hafif bir madensi tat katan, kuru (yani tatlı olmayan) malzemeler kullanmaya başladılar. Şaraba dayalı bir içki olan kuru vermut da Amaro’dan gelen tatlı tadı dengelemek adına güzel bir opsiyon. İsterseniz Türkiye’de üretilen lokal meyve şarapları ile de denemeler yapabilirsiniz. Benim şu anki şahsi favorim kavun veya çilek şarabı. Kavun şarabı küçük ölçüde tekila ile ve çilek şarabı da az ölçüde cin ile inanılmaz iyi gidiyor.
Köpüklüler
Tabii ki de klasik bir tercih köpüklü şarap, Prosecco veya şampanya (evet teknik olarak hepsi farklı içkilerdir) kullanmak olacaktır. Fakat gündüz kokteyl seansınız için o kadar para harcamak zorunda olduğunuzu hissetmeyin. Aromalı Perrier ile de Spritz’inizi kolayca tamamlayabilirsiniz, benim favorim greyfurt aromalı olan. Ya da gerçek anlamda limitlerinizi zorlayıp küçük bir ölçek lavantalı Kombucha ekleyebilir veya en basitinden içkinizi dengeleyecek güzel bir kuru tonik kullanabilirsiniz.