Ulus 29
Efsanevi bir manzarada, sushi’nin de, kokorecin de iyisini yiyebileceğiniz bir ortam… Ulus 29’un klasikleşmesinin en büyük sebebi, servis ve lezzet kalitesinden ödün vermemesi, her ziyaretinizde memnun bırakan standartları tutturabilmesi.
7 Mehmet
Bu listenin İstanbul dışından tek üyesi, Antalya’daki 7 Mehmet Restaurant. Üç kuşaktır çizgisini bozmayan restoran, balıktan ete, tatlıdan zeytinyağlıya, her çeşit yemeğin hakkını veriyor. Yemek tercihlerinizde sezonun güzelliklerini takip edin; peynir tabaklarını ve kabak tatlısını denemeden mekanı terk etmeyin.
Eleven Madison Park
New York, ABD
Bu restoranda yemek deneyimi, adeta sıra dışı bir New York turuna çıkmak gibi. Tadım menüsünün her parçasından önce New York tarihiyle nasıl bağdaştığına dair bir hikaye anlatılıyor ve bu sayede yemek süresi dört saati bulabiliyor. Şef Daniel Humm ve Will Guidara’nın işlettiği restoran, geçtiğimiz sene köklü bir yenilenme sürecinden geçti ve yaklaşık 20 yıldır değişmeyen menüsünü güncelledi.
El Celler de Can Roca
Girona, İspanya
Üç kardeşin işlettiği restoran, Katalan mutfağının zenginliğini modern gastronomi teknikleriyle birleştiriyor. Yemek, şarap ve tatlı dallarında uzmanlıklarına göre iş bölümü yapan Roca kardeşlerin her biri, dünyanın en iyi şefleri arasında. Menüde Katalan mutfağının geleneksel malzemeleri başrolde olsa dak ardeşlerin yaptığı yolculuklardan ilham alan deneylerle karşılaşmak da mümkün. Üç Michelin yıldızlı El Celler de Can Roca mutfağında özellikle koku çok büyük bir rol oynuyor, hatta ünlü parfümlerden ilham alan yemekler ve tatlılar bile servis ediliyor.
Neolokal
Şef Maksut Aşkar Neolokal’le köklerimize dönüyor, yerel malzemeleri yaratıcı şekillerde birleştiriyor. Lavantalı ahtapot, hamsili fasulye pilaki gibi lezzetler mevsimine göre yerlerini yenilerine bırakıyor; bu sebeple Neolokal tekrar tekrar ziyaret edilmeyi hak ediyor.
Nicole
Geçtiğimiz aylarda beşinci yılını kutlayan Nicole, yerel lezzetler ile Fransız mutfağını aynı çatı altında birleştirerek zoru başarıyor. Burada şahane bir kuzu kokoreç de yiyebilirsiniz, usta işi bir milföy de. Romantik yemekler için ilk tercih olmalı.
Mikla
Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinin müdavimlerinden biri. Şef Mehmet Gürs ve ekibinin Anadolu mutfağı üzerine yaptığı araştırmalar, İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip bir ortamda enfes yemeklere dönüşüyor. Tarhana, bulgur gibi malzemelerin başrollerde olduğu, dünya standartlarında bir restoran.
Central
Lima, Peru
Gastronomi dünyasının yükselişteki ülkelerinden biri hiç kuşkusuz Peru’dur diyebiliriz. Tropik iklimi ve deniz seviyesinden başlayan engebeli toprakları, zengin bir mutfak kültürü yaratıyor. Şef Virgilio Martínez de işte bu zenginlikten beslenerek, Peru’nun yerel malzemelerini yetiştiği yüksekliklere göre derleyen yaratıcı reçeteler tasarlıyor.
Osteria Francescana
Modena, İtalya
Massimo Bottura’nın restoranı, gastronomi dünyasında bugünkü saygınlığına erişene kadar zorluklar yaşadı. Klasik İtalya mutfağının lezzetlerini, yaratıcı sunumlarla bir araya getiren Bottura ilk başlarda anlatmak istediklerini aktaramasa da değeri zamanla anlaşıldı. Altı parçalık tortellini sunumu, ya da lazanyanın sadece en üst katındaki çıtırlığı yakalamaya çalıştığı tabağı gibi imza lezzetleri anıları tetiklemeyi hedefliyor. Bundan dolayı Osteria Francescana’nın “duyguları tadabildiğiniz” bir restoran olduğu söyleniyor. Üç Michelin yıldızlı restoran, 2016 ve 2018’de Dünyanın En İyi 50 Restoranı listesinde birinci sıraya oturmuştu.
Arpège
Paris, Fransa
Alain Passard, 1971’den beri mutfakta ter döken yetenekli bir şef, ama bu listeye girmesinin sebebi deneyiminden çok, kendini yenilemeyi bilmesi. 2001’e kadar et servis edilen restoranı Arpège’i ani bir kararla, sebzelerin başrolde olduğu bir mekana dönüştürdü Passard. Kazandığı üç Michelin yıldızını koruması ve Fransa’nın farklı topraklarındaki kendi bahçelerinde yetiştirdiği ürünleri kullanması takdire şayan.