Kadehin yanını boş bırakmayın

Akşam arkadaşlarla şarap içilecek, yada bira eşliğinde maç izlenecek.Terfi kutlaması var, şampanyanın yanında en iyi ne gider? Bu hızlı tarifleri deneyin.

14 Mart 2012

Kadehin yanını boş bırakmayın

Herkes atıştırmalıkları sever ama bir yandan da tok ağırlamak zordur derler. Bu yüzden yemekli değil de akşam yemeği sonrası ya da ana öğünler arası bir davet veriyorsanız, misafirlerinizi memnun etmek için iddialı atıştırmalıklar hazırlamalısınız.

Şampanyayla...

Şişte mini karidesler

Malzemeler: 350 gram (yaklaşık iki düzine) ayıklanmış karides, 4 dilim ekmek, 2 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, 2 yemek kaşığı limon suyu, bir fincan sızma zeytinyağı, tuz ve taze karabiber, 1 haşlanmış yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı hardal, yarım fincan parmesan peyniri, 1 tane orta boy marul

Hazırlanma süresi: 40 dakika

Fırını önceden 230 dereceye ısıtın. Orta boy bir kapta karidesleri, ince dilimlenmiş yarım diş sarmısağı, limon kabuğu rendesini ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın. Başka bir orta boy kapta, küpler halinde kestiğiniz ekmekleri 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırın. Standart tahta şişleri ikiye kesin, karidesleri ve ekmekleri şişlere dizin. Tepsiye pişirme kağıdı serin ve şişleri yerleştirin, 7 dakika kadar pişirin. Bu sırada geniş bir kasede, kalan sarmısağı, limon suyunu, zeytinyağını, yumurta sarısını ve hardalı, tuz ve karabiber ekleyerek güzelce karıştırın. Biraz parmesan da ekleyin ve marul yapraklarınının üzerine dökün. Karides şişleri, marul yapraklarının üzerinde servise hazırlayın, dilerseniz biraz daha parmesanla tatlandırın.

Ton balıklı bruschetta

Malzemeler: 4 dilim ev ekmeği, 350 gram konserve ton balığı, 450 gram konserve fasulye, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 yemek kaşığı hardal, yarım fincan limon suyu, 1 orta boy soğan, 2 kereviz sapı, birkaç dal maydonoz, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 20 dakika

Fırını önceden 230 dereceye ısıtın. Ekmek dilimlerini ikiye bölün ve pişirme kağıdının üzerine yerleştirin. Üst kısımlarına zeytinyağı sürün, tuz ve karabiber serpin, 4-5 dakika fırında pişirin. Geniş bir kapta limon suyunu, 2 yemek kaşığı hardalı, ve ton balığının yağından birazını iyice karıştırın, tuz ve karabiberle tatlandırın. Ardından ton balığını, fasulyeleri, maydonozu, ince dilimlenmiş soğanı ve kereviz saplarını da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kalan 2 yemek kaşığı hardalı ekmeklere dağıtın, ton balığı karışımını da ekleyin ve servis edin.

 

Kırmızı şarapla...

Keçi peyniri dolgulu mantarlar

Malzemeler: 3 dilim tost ekmeği, 150 gram keçi peyniri, 500 gram kültür mantarı, bir diş sarmısak, birkaç dal maydonoz, bir tutam pulbiber, biraz zeytinyağı, bir tutam tuz

Hazırlanma süresi: 25 dakika

Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Tepsiye pişirme kağıdı serin ve biraz zeytinyağı dökerek yağlayın. Ekmekleri ve dilimlenmiş sarmısağı mutfak robotundan geçirin. Ufalanmış keçi peynirini, maydonozu, tuzu ve pulbiberi ekleyin. Mantarların saplarını çıkarın ve hazırladığınız karışımı mantarlara doldurun. Mantarlar hafif kızarana dek fırında 15 – 20 dakika kadar pişirin.

Soya soslu dana sarma

Malzemeler: 1 kilogram dana fileto, 3 tane dolmalık biber, 4 sap taze soğan, 1 fincan soya sosu, yarım fincan esmer şeker, biraz zeytinyağı, tuz ve taze karabiber.

Hazırlanma süresi: 25 dakika

Küçük bir kapta soya sosu ve esmer şekeri karıştırın. Dövülmüş dana filetoları uzunlamasına tezgaha koyun. Taze soğanların yeşil kısımlarını ve dolmalık biberleri jülyen doğrayın. İnce uzun sebzeleri filetoların üzerine çapraz yerleştirin. Filetoları yuvarlayarak sarın ve üzerlerinden birkaç kürdanla tutturun. Izgara tavasını yağlayın ve filetoları 3 - 4 dakika pişirin. Tavadayken filetoların üzerinde biraz soya sosu gezdirin. Pişen sarmaları tabağa alın ve birer lokma olacak şekilde dilimleyin. Kalan soya sosunu küçük bir kapta birkaç dakika ısıtın, içine taze soğan dilimlerini ekleyerek sarmaların yanında servise hazırlayın.

 

Beyaz şarapla...

Peynir dolgulu jalapeno biberleri

Malzemeler: 150 gram krem peynir, 1 fincan rendelenmiş cheddar peyniri, 6 büyük boy jalapeno biberi, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 20 dakika

Fırını önceden 230 dereceye ısıtın. Küçük bir kasede cheddar ve krem peyniri karıştırın ardından tuz ve karabiber ekleyin. Biberleri ikiye kesin, her yarıyı birer kaşık peynir karışımıyla doldurun ve fırına verin. Peynirler kızarana kadar, yaklaşık 10 dakika pişirin.

Lor peyniri ve cevizli dilimler

Malzemeler: 200 gram tuzsuz lor peyniri, 4 dilim ev ekmeği, 2 fincan ceviz, biraz zeytinyağı, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 10 dakika

Küçük bir kasede lor peyniri ve ufalanmış cevizleri hafifçe ezerek karıştırın. Ardından tuz ve karabiber ekleyin. Ekmekleri, üzerlerine biraz zeytinyağı sürerek kızartın, Hazırladığınız karışımı kızarmış ekmek dilimleri üzerinde servis edin.

 

 

 

 

Rose şarapla...

Izgara domatesli bruschetta

Malzemeler: 4 dilim ev ekmeği, 750 gram domates, bir yemek kaşığı sirke, bir dilim sarmısak, biraz pul biber, birkaç fesleğen yaprağı, biraz zeytinyağı, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 20 dakika

Domatesleri dilimleyin; bir kasede bolca tuz ve karabiber ekleyerek 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla birlikte karıştırın. Domatesleri ızgarada 10 dakika pişirin. Biraz soğuduktan sonra domates dilimlerini daha küçük parçalara ayırın, ince kıyılmış sarmısağı, sirkeyi ve pulbiberi ekleyin. Ekmek dilimlerini zeytinyağıyla yağlayın ve hafifçe kızartın. Domatesli karışımı ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirin, dilerseniz birkaç fesleğen yaprağıyla süsleyerek servis edin.

Kızarmış yeşil zeytinler

Malzemeler: 2 düzine çekirdeksiz iri yeşil zeytin, 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri, 1 yumurta, bir su bardağı sıvı yağ, bir fincan un, bir fincan galeta unu

Hazırlanma süresi: 25 dakika

Zeytinleri 15 dakika kadar soğuk suda bekletin, sonra yıkayın ve kurulayın. İçlerini peynirle doldurun. Sırayla una, çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa batırdığınız zeytinleri yağda 1-2 dakika kızartın. Kağıt havluda fazla yağlarını aldıktan sonra sıcak servis yapın.

 


Viskiyle...

Krem peynirli füme somon sarma

Malzemeler: 300 gram füme somon, 600 gram krem peynir, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 yemek kaşığı kapari, birkaç sap taze soğan, birkaç dal maydonoz, acı sos, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 15 dakika

Somonları kalın şeritler halinde kesin, tezgaha uzunlamasına yerleştirin. Krem peyniri, ince dilimlenmiş taze soğanı, maydonozu, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini bir kapta iyice karıştırın. Tuz, karabiber ve acı sosla tatlandırdıktan sonra, birer kaşık somonların üzerine yerleştirin. Dilimleri yuvarlayın ve birer kürdanla tutturun. Soğuk servis edin.

Baharatlı mini kuzu şişler

Malzemeler: 500 gram kuzu eti, 1 küçük boy soğan, 1 fincan sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 40 dakika

Fırını önceden 230 dereceye ısıtın. Orta boy bir kapta zeytinyağını, ince dilimlenmiş soğanları ve tüm baharatları iyice karıştırın. Küp küp kestiğiniz etleri hazırladığınız sosta 20 dakika kadar bekletin ve ikiye kestiğiniz standart tahta şişlere dizin. Tepsiye pişirme kağıdı serin ve şişleri yerleştirin, 10 dakika çevirerek pişirin.

Votkayla...

Zeytinli karamelize soğan tartları

Malzemeler: 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 orta boy soğan, 1 yaprak milföy hamuru, biraz zeytinyağı, bir fincan siyah zeytin, biraz kekik, biraz un

Hazırlanma süresi: 40 dakika

Fırını 220 dereceye önceden ısıtın. Tereyağını küçük bir tavada eritin. Soğanları ve kekiği ekleyin, soğanlar sararıp yumuşamaya başlayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika pişirin. Biraz un serptiğiniz tezgah üzerinde milföy hamurunu uzunlamasına açın. Tepsiye pişirme kağıdı serin ve zeytinyağıyla yağlayın. Fırının sıcaklığını 200 dereceye düşürdükten sonra milföy hamurunu fırına verin ve 10 dakika kadar pişmesini bekleyin. Hamur kabarmaya başlayınca karamelize soğanları, kenarlarda birer santim boşluk kalacak şekilde hamurun üzerine yayın. Çekirdeklerini çıkarıp ikiye kestiğiniz zeytinleri de ekleyin ve tekrar 20 dakikalığına fırına verin. Fırının sıcaklığını 180 dereceye düşürüp hamur tamamen kızarana kadar pişirmeye devam edin. Kare kare keserek servis edin.

Parmesanlı enginar crostini

Malzemeler: 8 dilim ekmek, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kavanoz enginar kalbi, yarım fincan rendelenmiş parmesan peyniri, tuz ve taze karabiber, birkaç dal maydonoz

Hazırlanma süresi: 15 dakika

Fırını 180 dereceye önceden ısıtın. Ekmek dilimlerinin 2 tarafında birden zeytinyağı sürün, tuz ve karabiber serpin. Pişirme kağıdının üzerine yerleştirin ve fırında, çevrirerek 10 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Enginarları kavanozdan çıkarın, yıkayın ve kurulayın. Küçük küçük dilimlediğiniz enginarları parmesan, maydonoz ve zeytinyağıyla karıştırın. Malzemeyi ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirin ve dilerseniz üstlerine biraz daha parmesan serpiştirin.

Birayla...

Mini Köfteler

Malzemeler: 500 gram dana kıyması, 2 fincan sıvı yağ, 1 yumurta, 2 diş sarmısak, 2 dilim bayat ekmek, yarım fincan rendelenmiş parmesan peyniri, birkaç dal maydonoz, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 15 dakika

Geniş bir kasede kıymayı, yumurtayı, ufalanmış ekmeği, parmesanı, ince dilimlenmiş sarmısağı, maydonozu, tuz ve karabiber ekleyerek güzelce yoğurun. Erik büyüklüğünde köfteler hazırlayın ve yağda 2-3 dakika kızartın. Üzerlerine kürdan batırarak servis edin.

Kıtır kabuklu patatesler

Malzemeler: 4 büyük boy patates, yarım fincan sızma zeytinyağı, tuz ve taze karabiber

Hazırlanma süresi: 50 dakika

Fırını önceden 230 dereceye ısıtın. Patetesleri kabuklarıyla birlikte güzelce yıkayın, her birine sekizer kez çatal batırarak delikler açın. Tepsiye yerleştirin ve yarım saat boyunca fırında pişirin. Sonra fırından çıkarın ve her patatesi dörde dilimleyin. Yumuşak iç kısımlarını kaşıkla alın, küçük bir kasede hazırladığınız zeytinyağı, tuz ve karabiber karışımı sürülmüş kabuklu patates dilimlerini yeniden fırına verin.. Dilerseniz kekik, sarmısak ve pulbiberle renklendirin.