Margarita gibi ekşi kokteyller her ne kadar ferahlatıcı bir yaz içeceği gibi hissettirse de ekşi ve narenciye bazlı içeceklerin tadını çıkarmak için yılın en iyi zamanı artık kış ayları. Türkiye'de birçok üretici tarlalarında, yakut kırmızısı greyfurt, kan portakalları gibi harika turunçgiller ve hatta yerel olarak yetiştirilen çarkıfelek gibi narenciye alternatifleri yetiştiriyor. Tabii ki sıkıp taze meyve suyu olarak içebilir ve güne sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Ancak benim daha farklı fikirlerim var. İşte kış meyveleriyle kokteyllerinizi ve tariflerinizi zenginleştirebileceğiniz birkaç önerim.
Oleo Saccharum (Limon Kabuğu Şurubu)
Biliyorum, kulağa oldukça havalı geliyor. Ama temelde turunçgil kabuklarının yağları kullanılarak yapılan bir şurup. Hali hazırda limon veya greyfurt sıkıyorsanız, güzel aromalar ve tatlarla dolu kabuklarını ziyan etmeyin! Şimdi beni dikkatle dinleyin. Suyunu sıkmadan önce, sebze soyucu kullanarak, tabii alt kısımların çok fazla alınmamasına da dikkat ederek, meyvenizin kabuğunu soyun. Soyduğunuz kabukları bir kavanoza alın, üzerlerini beyaz şekerle kaplayın ve iyice ezin. Sonra kavanozunuzun ağzını örtün ve bir gece bekleyin. Şeker, tüm yağı kabuklardan çekerek, kokteylleriniz veya taze pişmiş yemekleriniz için kullanabileceğiniz şaşırtıcı derecede aromatik bir şurup oluşturacaktır.
Limon Turşusu
Buzdolabınızda bir kavanoz limon konservesi yoksa, gerçek bir gurme değilsiniz demektir. Bu tarif için tek ihtiyacınız ağzı kapatılabilir bir kavanoz, iyice yıkanmış limonlar ve bir parça tuz. İnternette çok sayıda nasıl yapılır videosu var, bu yüzden ayrıntılara girmeyeceğim. Ancak iyi bir limon turşusunun püf noktalarını sizinle paylaşmak istiyorum. Tarifinize biraz zerdeçal veya pembe tane biber gibi baharatlar ekleyerek limon turşunuzu eşsiz bir hale getirebilirsiniz. Bu sayede harika acı&ekşi aromalı kokteyl şurubu hazırlayıp ocağa son dakikada koyduğunuz makarnanıza leziz bir limon sos hazırlayabilirsiniz.
Çarkıfelek Püresi
Türkiye’de, menüde çarkıfelek şurubu ile yapılan bir kokteyl olmayan bir bara gitmek imkansız. Tabii ki nedeni oldukça bariz... Çarkıfelek meyvesinin ekşi ve keskin tadı kokteyllere çok yakışıyor. Çoğu yerde çarkıfelek sadece şurup olarak kullanılıyor. Ancak taze çarkıfelek meyvesi bu şuruplardan çok daha lezzetli! Sadece bu lezzete ulaşmak için biraz emek vermeniz gerekiyor. Kendi çarkıfelek suyunuzu hazırlamak için meyvenin etli kısmını çıkarabilir, harmanlayabilir ve süzebilirsiniz - ya da çarkıfelek püresini biraz şeker şurubu ile karıştırabilir ve buzdolabınızda çok daha uzun süre dayanacak bir likör haline getirebilirsiniz. Özellikle pandemide evde kaldığınız bu dönemde kokteylleriniz için harika bir seçim olacaktır.
Kombuça
Hiç kimsenin çok meşgul olduğunu veya yeterince evde olmadığını söylemek için bahanesi olmadığına göre, şimdi kendi Kombuçanızı yapmayı denemenin tam zamanı. Sonbahar sayımızda Kombuça hakkında detaylı bir yazı yazmıştık. Ancak kış meyveleri Kombuça’ya çok yakışıyor. O sebeple limon, çarkıfelek gibi kış meyveleriyle yapabileceğiniz Kombuça’dan biraz daha bahsetmek istiyorum. Üstelik limon ve çarkıfelek özleriyle hazırladığınız Kombuça’nız Tom Collins veya Palomas gibi kokteyller yapmak için de harika bir seçenek olacaktır. Benim önerim, başlangıç olarak yeşil çaylı kombuça kullanın. Ardından çayınızı aromalarla tatlandıracağınız ikinci fermentasyon işlemi için istediğiniz kış meyvelerini (limon, çarkıfelek, turunçgil) tercih edin. (Biliyorum, kulağa oldukça karışık geliyor ama ben bile tek seferde Youtube videolarından öğrenebildiysem siz de öğrenebilirsiniz!)