Eğer doğru kurallara hakim değilseniz şarap siparişi vermek korkutucu olabilir. Tadım ve seçim aşaması için birkaç ipucu verelim:
1. En önemlisi şarapla ne yiyeceğiniz elbette. Kırmızı şaraplar daha ağır yemeklerle (soslu makarnalar ve etler), beyazlar tavuk, salata, balık gibi hafif öğünlerle iyi gider. Eğer hava atma derdindeyseniz, şarapla yemeğin bölgesini eşleştirin.
2. Mönüden seçim yaparken, kendinize hakim olun. İyi şarap şeçeceğim diye, lstedeki en pahalı şişeyi ağzınızdan kaçırmanız hesabı öderken acı çekeceğiniz anlamına gelir. Ayrıca pahalı şişe her zaman en iyi seçim anlamına gelmez.
3. Şüpheye düştüğünüzde garsona ya da sommelier'ye danışmaktan çekinmeyin. Nasıl bir tat istediğinizi ve fiyat aralığınzı belirtin. Burada illa net rakam vermenize gerek yok. Mönüden size uyan bir şişeyi göstererek, "Bu civarda" diyebilirsiniz.
Seçiminizi yaptıktan sonra, garson şarabınızı masaya getirecek ve tadım ritüeli başlayacak:
1. Garson etiketini size çevirerek şişeyi gösterecek. İstediğiniz marka olduğunu onaylayın.
2. Şişeyi açtıktan sonra mantarını uzatacak. Mantarın hasar görmediğinden, kuru olmadığından emin olmak için inceleyin. Koklamayın.
3. Garson küçük bir miktar şarabı tatmanız için kadehinize koyacak. Bardağı aromanın serbest kalması için hafifçe çevirin. Kadehi sapından tutun, altı masaya değsin. Bu şekilde küçük halkalar çizin.
4. Bukesini alabilmek için kadehi koklayın. Bayat ve küflü bir koku almadığınızdan emin olun.
5. Şarabı tadın. Aromayı onayladıysanız, garsona geri kalanını koyabileceğini söyleyin. Eğer hoşunuza gitmeyen bir şey varsa, bunu hemen söylemekten çekinmeyin. İyi bir garson bu durumu sizi huzursuz etmeden çözecektir.
Tanımanız gereken üzümler
Kırmızı
Cabernet Sauvignon: Gövdeli, güçlü şarapların üzümüdür. Yanık sedir tadı içerir.
Merlot: Erik aromalı, yumuşak şaraplar üretilir.
Pinot Noir: Vişne tadı alınabilen, topraksı şaraplar çıkar.
Şiraz: Yoğun, neredeyse et aromalıdır. Karabiber tadı alınabilir.
Beyaz
Chardonnay: Tropikal meyve aromalı popüler şarapların üzümüdür.
Pinot Grigio: Gevrek, canlı, serinletici sek şaraplar üretilir.
Sauvignon Blanc: Limon aromalı, asiditesi yüksek, çimen kokulu şaraplar çıkar.
İdeal ısı
Kırmızı: 18 derece
Beyaz: 13 derece
Şampanya: 7 derece