11. Ayın 11. Gününde saat onbirde dünyanın yaşadığı en büyük felaketlerden birisi olan Birinci Dünya savaşı son buldu.
Apollo 11’in içinden çıkan iki kişi iki milyon yıllık insanlık tarihinde bir başka dünyaya ayak basan ilk kişiler oldu.
Bir Eylül’ün 11. Gününde yüzlerce metre göğe uzanan ve yukarıdan tıpkı 11’e benzeyen iki kulenin yıkılması milyonlarca insanın hayatını sonsuza kadar değiştirdi.
Rusya o kadar büyük bir ülke ki 11 saat diliminden oluşuyor.
Bir filmin aldığı Oscar sayılarında kimse bugüne kadar 11’i geçemedi. Bu rekor hala Titanik, Yüzüklerin Efendisi ve Ben-Hur tarafından paylaşılıyor.
Matematikteki ‘İlginç Sayı Paradoksu’nun söylediği gibi enteresan olmayan bir doğal sayı yoktur, tıpkı yukarıdaki 11’le ilgili maddelerin ispatladığı gibi. 11. Yaşımıza girdiğimiz bu sene, 11 kültürel tavsiye ile ilginizi çekmeye devam edelim dedik:
Dizi:
Great News – Netflixin içerdiği binlerce içerik arasında hızlıca kaybolup giden gizli cevherlerden birisi olan bu sitcomun, algoritma tanrısının anlaşılamayan bir kararıyla 2017-2018'de yayınlanan iki sezon sonrası fişi çekildi. Amerika’dan çıkan en komik oyuncu/yazarlardan biri Tina Fey’in imza attığı dizi kızının çalıştığı TV stüdyosunda staj yapmaya başlayan bir annenin başından geçenleri anlatıyor.
Raising Hope – Eski sitcomlardan başlamışken 2010-2014 arasında 4 sezon yayınlanan ve yakın zamanda Disney+ kataloguna eklenen Raising Hope ile devam edelim. Tek gecelik macera yaşadığı kadının, idama mahkum edilmesi sonrası Jimmy o gecenin hatırası kızlarına tek başına bakmaya başlıyor. Bu kadar uçuk bir fikirden ne kadar komik bir dizi çıkabilir ki diye başladıktan sonra 88 bölümün hepsini izlemem sadece birkaç haftamı aldı. Hem şirin ve iç ısıtsın, hem de zeki espriler olsun diyenler için biçilmiş kaftan. Bu arada My Name is Earl’ü yapan ekibin elinden çıktığını da ekleyelim.
Podcast:
Disapperaring Spoon: Yazdığı popüler bilim kitaplarıyla adını duyuran Sam Kean, kitaplarından birinin adını verdiği bu podcastte bilim tarihinden daha önce asla duymadığını ilginç hikayeleri 20 dakikaya sığdırarak anlatıyor. Yeni başlayan bahar sezonunda Leonardo DaVinci’nin aslında ne sanatta ne de bilimde başladığı hiçbir işi tam bitiremeyen kariyerini anlattığı bölüm başlamak için ideal.
Everything Everywhere Daily: Gary Arndt haftaiçi her gün farklı en ilginç özellikleriyle 10 dakikaya sığdırarak anlatıyor. Kağıdın hikayesi, Küba krizi, kara delikler, kahvenin öyküsü gibi farklı konuları en azından parti ortamlarında bahsedecek kadar öğrenmek isteyenler için ideal.
Müzik:
The Last Dinner Party: Spotify’da dinlediğiniz birçok grubun en iyi ihtimalle birkaç bin takipçiye ulaştığını görüğ ara ara üzülenlerden misiniz bilmem ama sadece tek bir şarkı yayınladıktan sonra altıyüzbine yakın takipçiye ulaşan Last Dinner Party kesinlikle bu kategoriden değil. İngiliz 5 kızdan oluşuyorlar ve daha şimdiden Rolling Stones’a öngrupluk yapmışlar. Ilk single ‘Nothing Matters’ üst üste dinledikten sonra bu grubu ilk keşfedenlerdendim övünme rozetinizi alırken bana teşekkür edeceksiniz.
Ghostly Kisses – Gerçek adı Margaux Sauve olan Kanadalı Ghostly Kisses ilk dinlediğinizde meleksi sesiyle damarlarınıza litrelerce sıcak çikolata enjekte edecek. ‘Heaven, Wait’ adında bir albüm ve bir avuç EP’den oluşan diskografisine giriş için en ideal parça ise ‘Empty Note’. 2023 turnesi kapsamında İstanbul’a da uğrayan Ghostly Kisses, tıpkı adı gibi ruhunuza usul bir öpücük bıraktıktan sonra bir daha hayatınızdan çıkmayacak.
Film:
The Son –‘The Son’, 2020’de Anthony Hopkins’e Oscar kazandıran ‘The Father’dan sonra Florian Zeller’in kendi yazdığı oyunlardan perdeye uyarladığı ikinci eseri. Bu sefer başrolde Hugh Jackman var. Boşandığı eşi, ergen oğullarıyla birlikte bir gün kapısında bitince tüm hayatı altüst olan bir işadamını oynayan Hugh Jackman’ın dans sahneleri çok konuşulmuştu. Tıpkı Father gibi bu film de mideye yumruk gibi iniyor.
Nobody – Kariyerine komedi yazarı ve oyunculuğuyla başlayan Bob Odenkirk, Breaking Bad’de canlandırdığı avukat Saul’den beri dramatik rollerde cevherini gösteriyor. 2021 yapımı Nobody ise evine giren iki hırsızla yüzyüze kaldıktan sonra kendini bir anda Rus mafyasıyla karşı karşıya kalan bir adamı anlatıyor. The Raid ile başlayan stilize şiddet filmlerinin başarılı örneklerinden biri yakın zamanda Netflix kataloguna eklendi.
Kitap:
438 Days - Kitap 2012 yılı sonlarında Meksika sahillerinden balık avlamak için açılan Salvador Alveranga ve tekne arkadaşının bir fırtınaya kapıldıktan sonra okyanusta 438 gün boyunca aç ve susuz şekilde mahsur kalmalarının akıl almaz hikayesini anlatıyor. Genel hikaye dışında hiçbir şey bilmeden kitabı okursanız çok daha fazla zevk alacağınız için bundan fazla detaya girmek istemiyorum. 2019 yılında aynı isimle filmi de çekilmiş.
YouTube Kanalı:
Half As Interesting – 2.5 milyona yakın abonesi bulunan bu kanal 2017 yılından beri buldukları enteresan konularda 10 dakikanın altında harika animasyonlarla açıklayıcı videolar yayınlıyor. Yol kenarlarındaki kartondan polislerin neden işe yaradığını merak eden bir zihne sahipseniz rahatça saatler geçirebilirsiniz.
Ogmios – 2023 itibarıyla YouTube’a dakikada 183 saatlik içeriğe sahip 2,500 yeni video ekleniyor. Bu kadar videonun içinde orjinal bir içerik bulmak için ümitlerimin gittikçe azaldığı bir gün Ogmios adlı bu kanala denk geldim. Arabasına yerleştirdiği araç kamerasıyla Londra sokaklarını gezerken gördüklerini çeken ve üzerine meditatif bir sesle yorumlar yapan Ogmios, BBC3’e de aynı konseptte bir yapım çekti. Eğer gününüzden kısa bir mola almak istiyorsanız kulaklıklarınızı takıp sakin bir yerde 10 dakikanızı ayırıp herhangi bir videosunu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.