Hala pek çok erkeğin burun kıvırdığı yoga, aslında ağırlık çalışanların hem antrenman performansı hem de günlük hayatı için oldukça önemli. Bu yazımda kökeni çok eskilere dayanan yoga anlayışının antrenman performansınıza, vücudunuza ve zihninize dair olumlu etkilerini anlatacağım.
Öncelikle yoga demek, kuvvet demektir. Tanıdığınız, hatta hayranlık duyduğunuz birçok sporcu eğitmenlerinin kendileri için tasarladığı haftalık rutinlerinde yoga yapmaktadır. Birçok Power Yoga, Hot Asana Yoga gibi birçok farklı türü bulunan yogayı sadece bağdaş kurup nefes alınan bir anlayış olarak düşünmeyin. Düzenli olarak yapılan yoganın kazandırdığı mobilite ve esneklik, deadlift ve squat rekorlarınızı geliştirmenizi sağlar.
Bir araştırma ile örneklendirmek gerekirse: Colorado State Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmada 2 ay boyunca yoga yapan sporcuların deadlift rekorlarını ortalama olarak yüzde 13 oranında geliştirdiği görülmüştür.
Yoga kazandırdığı mobilite ve esneklik ile sadece kuvvetinizi artırmaz, aynı zamanda sizi daha dayanıklı bir birey yapar. Çünkü yoga, görece zor egzersizleri ve doğru nefes alma teknikleriyle birlikte maksimum oksijen tüketim kapasiteniz olan VO2 Max değerinizi yükseltecektir. Bu da laktik eşiğinizin yukarıya çıkmasına ve koşu, yüzme gibi uzun mesafelerle yaptığınız sporlarda daha geç yorulmanızı sağlayacaktır.
Kas gelişiminin olmazsa olmaz dayanaklarından biri de gerek sizin bildiğiniz, gerekse benim daha önceki yazılarımda belirttiğim üzere dinlenme; yani uykudur. Yoga bu anlamda da imdadınıza yetişecektir. Haftada 2-3 kez, kısa süreli seanslarla da olsa yoga yaparsanız uyku süreniz, daha da önemlisi uyku kaliteniz artabilecektir. Bu da daha bir sonraki antrenmanlarda daha fazla ağırlık kaldırmak ve aynı şekilde daha fazla kas gelişimi demektir.
Kuvvetten, mobilizasyondan, esneklikten ve gelişimden bahsetmişken, Yoga sporunun meditatif yapısının bizlere olan faydalarından da söz etmemek olmaz. Yoga yapmak ruh sağlığınız için ciddi oranda olumlu etki yaratır, özgüveninizi artırır ve özellikle şu günlerde yaşadığımız stresli hayata daha sakin bir perspektiften bakmanıza yardımcı olur. Kendinize uygun stilde yaptığınız yoga için bir nevi doğal antidepresan diyebiliriz. Yoganın size stres ve kriz yönetimi konusunda destek sağlayacağından da eminim.
Yoganın ağrılarınızı yok edici etkisinden de bahsetmeyi unutmayalım. Yoga sizlere kazandırdığı esneklik ve omurga kaslarınızı güçlendirmesi, bel ve sırt ağrılarınızdan kurtulmanıza katkı sağlar. Postürünüzü geliştirir ve merkez bölge kaslarınızın tamamının çalışıyor oluşu ortalama 8 saat oturarak çalıştığınız iş hayatınızda vücudunuza büyük ölçüde destek olur.
Son olarak Covid-19 günlerinde yoga yapmanız için bir geçerli neden daha söyleyeyim: Yoga meditatif yapısı sayesinde stresinizi azaltır. Stres hormonu olan kortizol, yıkıcı bir hormondur. Fitness camiasında sıklıkla dile getirilen “kasları yıkma” özelliğinin yanı sıra, vücudunuzdaki birçok sistemin işleyişini olumsuz etkiler. Bağışıklık sistemi de bunlardan biridir. Daha az stres, daha az yıpranan bir bağışıklık sistemidir. Yoga yaparak stres düzeyinizi düşürebilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizin bu günlerde ve aslında her zaman ne kadar önemli olduğunu unutmayın ve onu güçlendirmek için elinizden geleni yapın.
Saydığım bu gerekçeleri aklınızdan çıkarmayın ve yogayı en azından birkaç seans deneyin. Yoganın günlük hayatınızda ve ağırlık antrenmanlarınızdaki olumlu etkilerini görünce belki de vazgeçemeyecek ve yogasız geçen geçmiş zamanlarınıza üzüleceksiniz.
Talha'nın 'Kas Büyütmenin Temel Prensipleri' yazısını buradan okuyabilirsin.