Sosyalleşirken Sağlıklı Beslenmek Mümkün mü?
Wellness

Sosyalleşirken Sağlıklı Beslenmek Mümkün mü?

İçki editörümüz Kevin Patnode, bir bilene sordu, sosyalleşirken sağlıklı, dengeli beslenme kurallarımızdan biraz şaşırıyoruz. Peki ne yapmalı? Sağlıklı yaşam alışkanlıklarımızdan vaz geçmeden sosyal hayata devam etmek mümkün mü?

Son zamanlarda çok fazla davet alır olmaya başladım. Doğum günü yemekleri, arkadaşlarla şehirde gün batımı içkisi, iş yemekleri, ya da bir sürü yiyecek ve içeceğin cömertçe servis edildiği  restoran açılışları. Sosyal bir insan olduğumdan evimden çıkmak için her türlü fırsatı değerlendirmeye çalışırım, fakat bunu yaparken sağlıklı seçimler yapmakta zorlanıyorum. Elimden geldiğince spor yapmaya çalışsam da çoğu zaman bu konuda iyi bir denge yakalamakta başarısız olduğumu hissediyorum. Dengelemek için bazen geceyi erken noktalayanlardan mısınız yoksa ertesi gün telafi etmeye çalışanlardan mı?

Hem sağlık hem estetik açıdan fit olmak istesem de pandemide anladım ki sosyal hayatım beni mutlu eden ve akıl sağlığımı korumama yardımı olan tek şey. Kendimi bu derin konularda kaybolmuş hissettim bu durumu ele alıp irdelemek adına Esen Boyacıgiller’e ulaştım. Kendisi insanları yemeklerle olan ilişkisine odaklanan bir MS. RDN (yazının ilerleyen kısımlarında ne olduğu açıklanıyor)



Merhaba Esen! Dengeli beslenme ile sosyal hayatı dengeleme konusunda benimle sohbet etmeye vakit ayırdığın için çok teşekkür ederim. Öncelikle bir diyetisyen olarak eğitimini ve diyetisyenliğe bakış açını paylaşabilir misin? 

Benim için büyük bir zevk! Ben, master derecemi klinik beslenmede yapmış tescilli bir diyetisyen beslenme uzmanıyım. Maalesef şu günlerde sağlıklı ve dengeli yaşam hakkında etrafta o kadar çok yanlış bilgi dolaşıyor ki…Bu konularda  ortalarda dolaşan “efsanelerin” doğru olmadığını kanıt bazlı beslenme bilgileri ile anlatmaya çalışıyorum. Bu hiç de karışık olmamalı! Ama maalesef öyle. Genellikle düzensiz yeme alışkanlığı olan hastalar olmak üzere çok çeşitli hastalar ile çalışıyorum. Fakat benim odağım her zaman sağlık > kilo. 

Düşüncem odur ki hayatımızı mutsuzca beslenerek geçirmemeliyiz. Ben insanlara bu döngüden nasıl kurtulabileceklerini göstermeyi seviyorum.

 

 

Beni tanıyorsun ve akşam yemeği için dışarı çıkmayı ne kadar çok sevdiğimi biliyorsun. Akşam arkadaşlar ile yemek ve içki için dışarı çıkmadan önce okuyucularımızın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Bence her zaman bir planının olması iyidir. Yemeğe gitmeden önce nasıl bir modda olduğunu anlamaya çalış. Bir İtalyan restoranına gidiyorsun ve makarna mı aşeriyorsun? Belki de ekmek sepetini veya tatlıyı es geçmelisin. Canın sake ve sushi mi çekiyor? Bir normal roll ve bir de salatalığa sarılı roll tercih edebilirsin. Akşam yemeği için dışarı çıkmanın diyetini mahvetmeden de yapabilmenin yolları var. 

Tabii ki, bazı zamanlar bunların hiçbirini düşünmeden istediğin yemeği istediğin şekilde tadına varmak isteyeceksin. Sağlıklı bir diyette buna da yer var. Sadece elinden gelen en iyi seçenekleri takip etmeye çalış. Ve en önemlisi, kendi suçlu hissetme! Bence insanlar yemek yemeye çok fazla suçluluk duygusu aşılıyor ve bu aslında her şeyi daha kötü yapıyor. Suçluluk demek yediğin yemeğin keyfine bile varamıyorsun demek.Çikolatalı pasta yiyorsan onun sonuna kadar tadına var ve sabah uyandığında yoga yap. Tüm iş dengelemekte. 

 

Sence içki içmek sağlıklı yaşam stiline sığdırılabilir mi? Bazı yemekler bir bardak şarapsız aynı hazzı vermiyor maalesef…

Bu zor bir soru. Etrafımda görüyorum ki bazı insanlar alkolün tüm diyetlerini bozmasına izin verirken bazıları ise dengelemeyi başarabiliyor. Yakın zamanda danışanlarıma bir anket yaptım ve %85’i alkolün onlarda daha fazla yemek yeme isteği uyandırdığını söylüyor. Bence herkes kendi için neyin işlediğini keşfetmeli. 

Beslenme kişisel bir iştir! Örneğin Kevin, biliyorum ki alkol seni fazla yemeye sürüklemiyor. Kendim için ise, birkaç fazladan bardak içkiden sonra ertesi gün canım pizza istiyor. Tabii ki bunda yanlış bir şey yok fakat demek istediğim, kendinin farkında olmak önemli. Her zaman “Bilgi güçtür.” derim. Her içtiğinde çok fazla yemek yediğini ve sonrasında da mutsuz olduğunu gözlemliyorsan, belki bir süreliğine alkolü bırakabilir/ azaltabilirsin. Bazıları içinse bir iş gününün ardından bir kadeh şarap mükemmel bir ödüldür. Sizin için ne işe yarıyorsa!

 

 

Ortalıkta diyet ve fitness planları hakkında çevrim içi bilgi veren o kadar çok insan var ki… Bu konuda dikkat etmemiz gereken bir nokta var mı?

Evet. Instagram üzerinden tıbbi tavsiye almayın. Kimi takip ettiğiniz ve kimden tavsiye aldığınız konusunda da dikkatli olun. Beslenme için RDN’leri olmalı (Türkiye’ de “Uzman Diyetsiyen/ Besenme Uzmanı” diye geçiyor) Bu konularda sertifika veren bir sürü program var ve bununla bir problemim yok fakat benim lisansımı almam 5 yıl sürdü. Kesinlikle problemleriniz için uygun profesyonelle iletişime geçmelisiniz. Sindirim problemleri mi yaşıyorsunuz? Bir gastroenteroloğa görünün, zindelik fenomenine değil. 

Aynı zamanda her şey herkes için işe yaramıyor. Yanındaki arkadaşınla tamamen aynı beslenip aynı şekilde spor yapsan bile senin vücudun ondan farklı görünecek. Genetik özellikler bedenimiz ile ilgili konularda inanılmaz önem taşıyan faktörlerdir. Metabolizman, ne kadar hareket ettiğin, ne kadar mutlu olduğun; tüm bunlar vücut yapısını etkiler. 

 

Dışarı çıkıp eğlenmek ama aynı zamanda da abdominallerimi korumak istiyorum. Bu isteğim çok mu çelişkili?

Sana baktığımızda anlıyoruz ki bu gayet olası. İnsanlara soruyorum, o sixpackler neye bedel? Hiçbir zaman şarap içmemeye ve dışarıda yemek yememek mi bunun bedeli? Eğer öyleyse, bunu yapmak istiyor musun ki? Evet kendi bedeninin içinde iyi hissetmeni istiyorum fakat aynı zamanda da hayatından zevk almanı istiyorum. Bence bizim için neyin önemli olduğuna karar vermeli ve bu uğurda çalışmalıyız. Örneğin ben, eğer önceki akşam biraz fazla kaçırmışsam sabah uyandığımda en iyi hissetmiyorum. Ben sabah uyanmak, antrenman yapmak ve sağlıklı yemeklerin tadına varmak istiyorum, ama aynı zamanda arkadaşlarımla keyifli vakit geçirmek de istiyorum. Tam olarak siyah beyaz olmak zorunda değil. Belki şarabı içip sonrasında güzel, uzun bir yürüyüşe çıkarsın, anlatabiliyor muyum? Ne de olsa günün sonunda yo-yo diyetler işe yaramıyor. Bu nedenle bu yaşam stilinin sürdürülebilir olması gerekir. 

 

Konu bu sosyalleşme ve beslenmenin dengesi olunca, okurlarımızın bilmesi gereken herhangi bir yanlış anlaşılma var mı?

Kimse cevabımdan memnun olmayacak ama etrafımda bir sürü: “Hafta içi temiz olup haftasonu kendimi şımartacağım.” mentalitesi görüyorum. Bu vücudunuz için pek sağlıklı değil. İnsanlar hafta içleri kendileri tutup, hafta sonları ise bir sürü fast food yiyip inanılmaz derecede içki içiyor. 

Bunun yerine, 

  • Hafta içi de dengeli olmayı deneyin. Kendinizi hafta içi çok sıkmayın. Bu sayede de hafta sonu gözünüz dönmüş şekilde yemek yemek istemeyeceksiniz. 
  • Haftasonu 10 kokteyl içmeyin. 
  • Haftasonu uykunuzu göz ardı etmeyin. Biraz daha az ekstremlerde yaşamaya çalışın. Bu yöntem, vücudunuz için daha nazik ve sizin için uzun vadede daha iyi. 

Instagram'dan ve Twitter üzerinden @eatwithesen hesabımda pratik ipuçları da paylaşıyorum.  

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Esen Boyacigiller, Dietitian (@eatwithesen) on

İZLE
#BenimAntrenörüm: 2. Hafta
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası