90 yaşında sahnede olmasından başlayalım. “Çevremdekiler bana hâlâ nasıl bu kadar hareketli biri olabildiğimi, bu enerjiyi nereden bulduğumu sorar her zaman. Benim yanıtım da hep aynı olur, ‘Ne yapayım yaşlanacak zaman bulamıyorum’” diyor Haldun Dormen. Ne bu kadar senesini sahnede geçirmek, ne de onca insan yetiştirmek ondan gençliğini alabilmiş. “Uzun ömrün iksiri üretime ara vermemek, ideallerinin peşini bırakmamak ve hep daha iyisini yapmak belki de” dedirtiyor insana.
‘Espriyle her şey daha kolay öğretilir’ ve ‘eğitimin kesinlikle sonu yoktur’ bakış açısıyla dünyaya bakınca ne kendi gelişimi durmuş, ne de mizahıyla seyircisini yükseltmeyi durdurmuş. Lüküs Hayat, kırdığı tüm rekorlarla işte bu yüzden 17 yıldan fazla sahnelenmiş; Dormen Tiyatrosu, bu yüzden bir aileye dönmüş.
Türkiye’deki seyircilere tiyatroyu sevilen, izlenen, merak edilen bir yer yapmak için yaşadığı zorlukları tahmin etmek için 1950’lerİ, 1960’ları, 1970’leri ve o zamanki dengeleri düşünmek yeterli. 1955 yılında ‘Papaz Kaçtı’ oyunuyla açılan ve bugüne kadar 120’den fazla oyunda farklı karakterler canlandırıp 140 oyunu da kendisinin yönettiği tiyatrosunu bu sene kapatıyor Dormen. Dünyada 46 yıllık geçmişi bulunan başka özel tiyatro yok. “İşler ne kadar kötü giderse gitsin ufak da olsa bir teselli noktası bulurdum hep” diyen tiyatrocunun bu meslek için verdiği savaşlar sonsuz.
“Kendine gülebilenlerin, dozunu kaçırmadan kendiyle alay edebilenlerin, rahat dost olunabilecek, sağlam ve güvenilir insanlar olduğunu düşünmüşümdür” der Anılar kitabında. Bu cümle ‘dön ve kendine bak’ diyor insana: Yaptığımız hatalara, girdiğimiz çıkmaz sokaklara, çözemediğimiz düğümlere ve dönüştüremediğimiz yanlışlara ne kadar selam çaktığımızı, bunu yapmadığımız her an da kendimizle olan arkadaşlığımızı ne kadar aksattığımızı görüyoruz. Haldun Dormen olmak kolay değil.
“Yaşama mutluluğu olunca da insan enerjiyi nasılsa buluyor.” Sözün bittiği yer tam da burası olsa gerek. Çünkü hayatta bazı şeyleri yapabilmek var ama onları yaparken mutluluğa odaklanmak, yapılanları mutluluktan doğarak yapmak Haldun Dormen’i olduğu noktaya getirmiş – bize kalan tek şey ayakta alkışlamak. İyi ki varsınız Haldun Dormen, sizden öğrenilecek daha çok şey var!