Hikaye, Patrik’in 2016 yazında eşyalarını toplayıp Berlin’den Kopenhag’a taşınmaya karar vermesiyle başlıyor. O kendine sıfırdan bir hayat kurmaktan korkmayanlardan. Aslında kahve sektöründe çalışmak istediğini yaklaşık sekiz yıl önce, Göteborg’da yerel bir kahve dükkanına danışmanlık verirken anlıyor. Henüz çok genç ama ne yapmak istediğini bilecek kadar olgun. Patrik büyük değişimlerden korkmuyor. Çantasını toplayıp bir anda yepyeni bir şehirde kendi kafesini açmaya karar verebiliyor mesela! “Belki hayatıma yeniden yön vermem alışılmadık veya zorlayıcı. Ancak ben bunu bir “risk” olarak değerlendirmiyorum. Bence değişim ve bakış açımızı geliştirmek, hayatta bir zorunluluk. Hepimiz her gün değişiyoruz. Kahve dünyasına ait çoğu bilgiyi kendi çabalarıyla keşfediyor.
Ben biraz daha April’den bahsetmek istiyorum. Uğruna tüm hayatını değiştirerek yeni bir sayfa açtığı kafesinden… April ismi aslında, “Kahve dükkanına hangi ismi koymak istersin?" sorusuna içgüdüsel bir hisle verdiği ilk cevap. April’i büyütmek, yeni şubeler açmak gibi bir derdi de yok. Onun için önemli olan kalite ve bu durum hiçbir zaman da değişmeyecek. “Geleceğin bize neler getireceğini ise hep birlikte göreceğiz” diyor.
Kahveye; sadece çekirdek ya da sadece demlemek olarak bakmıyor. Bir kahvenin baştan aşağı tüm süreciyle ilgileniyor. Onun için kahvenin çekirdeğinin nereden geldiği, hangi makinede piştiği, hangi fincanda içildiği eşit derecede önemli. Bu sebeple şu anda tamamı Kopenhag’da yerel olarak üretilen yeni bir kahve ekipmanı serisi üzerinde çalışıyor. Kahveye kapsamlı bir bakış açısı var derken epey ciddiyim. Onu çok mutlu eden tutkulu olduğu bir giyim markası üzerinde de çalışıyor. Kafede ekipçe aynı kıyafetleri giymek istemeleriyle çıkıyor bu proje. Böylece Kopenhag'da iki yerel tasarımcı ile birlikte çalışarak kendi kıyafetlerini üretmeye başlıyorlar. Her şeyi Kopenhag'da kendileri tasarlıyor ve Seul'de ürettiriyorlar. Şu anda web sitelerinde satış mevut.
Bildiğim kahve türlerinin bir listesini yapsam muhtemelen sayı 12-13 civarında olur diye düşünmeden edemiyorum. “Kahve dünyası, hem tarım süreçlerinde hem de kahve demlemede birçok yeniliği görebildiğimiz ilginç bir yer. Üstelik giderek çeşitlenmeye ve daha dinamik hale gelmeye başladı. Çok yakında kahvenin dünyada belki yavaş yavaş ama sesini duyurarak en az yemek kültürleri kadar önemli bir kültür haline geleceğini iddia ediyorum!” diyor.
Bu yazı GQ Bahar 2021'de yayınlanmıştır.
ESPRESSO MAKİNESİYLE NASIL İYİ KAHVE YAPILIR?