Yıllarca hayalini kurduktan sonra, en sonunda geçen sene kendimi şımartıp, evime güzel bir espresso makinesi aldım. Soğuk kış sabahlarında yatağımda ılık lattemi içmek veya eğlence dolu bir akşam için evden ayrılmadan önce taze espressomu yudumlamak için çok heyecanlıydım. Ne şanslıyım ki, her köşesi özel kafelerle dolu İstanbul’da, kahve uzmanı birkaç arkadaşımla konuşma fırsatım oldu. Ve sonunda mükemmel espresso yapmanın üç basit kuralını öğrendim.
Kural Bir: Sevdiğiniz kahve çekirdeğini almalısınız. Bazıları koyu İtalyan usulü kahve severken, bazıları daha ekşi damıtma kahve tercih eder.
Kural İki: Her iyi espresso makinesine eşlik edecek, iyi bir öğütücüye ihtiyacınız var.
Kural Üç: Yaklaşık 16-19 gram kahveyi incecik öğütmeniz gerek (tekli espresso portafilter kullanıyorsanız gramaj daha az olmalı). Sonrasında kahvenizi dikkatli ve sıkı bir şekilde bastırmalısınız (bu işlemin kahve lügatindeki adı ‘tamper etmek’).
Bonus: Espresso’nuzun iki ince çizgi halinde yavaşça süzülmesini istiyorsanız, (varsa) makinenizin basınç ölçerinin kahve akışını 9 bar’a ayarlayabilirsiniz. Kahve çok hızlı dökülüyorsa kahve çekirdeklerini daha da ince çekmelisiniz veya öğütürken kullandığınız kahve gramajını değiştirmelisiniz.
Bu yazı GQ Türkiye Yaz 2020 sayısında yayınlanmıştır.
Kevin'ın 'Akşamdan Kalma Haline Çareler' önerdiği yazısını buradan okuyabilirsin.