Çok basit gibi görünen bir hareket olmasına karşın şınav çekerken birçok basit hata yapabiliyoruz. Üstelik bu hatalar pek de bariz olmayabiliyor ancak uzun vadede tatsız sonuçlar doğurup kas gelişimine balta vurabiliyor.
YouTube’daki FitnessFAQ kanalı bu konuyu ele almış ve biz de evde tek başınıza yapabileceğiniz en faydalı egzersizin bazı inceliklerini paylaşıyoruz.
1. Dirseklerinizin konumu önemlidir
Şınav çekerken kafanızdan topuklarınıza kadar tüm vücudunuzun düz biz zemin oluşturması önemli. Bu zeminin tamamlayıcısı da dirsekler. Eğer dirseklerinizi gövdenizden çok açarsanız, ciddi sakatlık riskleri doğacaktır. Unutmayın, sadece bir vücudumuz var ve onu yıllarca kullanacağız. Bir egzersizde yanlış pozisyonu düzeltmenin temel kuralı, nasıl rahatsanız öyle devam etmeniz. İlk tekrarlarda bile zorlanıyorsanız, muhtemelen duruşunuzu gözden geçirmeniz gereklidir.
2. Bel kırıldı mı kaynamaz
Düz bir zemin demiştik, hatırladınız mı? Bir dahakine şınav çekerken belinize odaklanın, onu fazla mı büküyorsunuz? Eğer şınav hareketini iki parça halinde tamamlıyorsanız bunu fark edeceksiniz; şınavı bitirdiğinizde belinizin yere yaklaşmadığına dikkat edin. Bu hatanın tam tersi de yaygın, bazen de kalçalarımızı fazlaca yukarı kaldırıyoruz. Her ikisinden de uzak durmalı.
3. Boyun bilinmezi
Karşıya bakmak? Yere uzatmak? Ne yazık ki ikisi de değil. Boynunuz vücudunuzla uyumlu ve ona paralel hareket etsin, uzatmayın ya da bükmeyin. Karşıya ya da yanlara bakmayın çünkü şınav çekerken boyun kaslarımız da çalışıyor ve o kaslarda yapacağımız küçücük oynamalar, incinme ve ağrılara sebep olabilir.
4. Hız dostunuz değildir
Olduğunu söyleyenler, yapabiliyorsanız yapmanız gerektiğini belirtenler olacaktır. Lütfen onlara kulak asmayın. En azından bir şınav ustası olana dek. Çünkü vitesi 6’ya taktığınız zaman yukarıda saydığımız hemen her hataya eğilimli olacaksınız; kalçanız ve belini sürekli yer değiştirecek, dirsekleriniz dengesiz çalışacak, boynunuzun konumu bozulacak. Tane tane ve sabırla ilerleyin, vücudunuz sizi pişman etmeyecek.