GQ Hayat Okulu: Nasıl yapılır?

GQ Hayat Okulu: Nasıl yapılır?

Kara saplanan aracınızı nasıl kurtarırsınız? Bir banka soygunundan nasıl sağ çıkarsınız? Doğru fotoğraf makinesini nasıl satın alırsınız? Sosyal medya aracılığıyla nasıl iş bulursunuz? Eski alışkanlıklarınızdan nasıl kurtulursunuz? Hepsinin cevabı GQ Hayat Okulu'nda...


Kara saplanan aracınızı nasıl kurtarırsınız?

Malum, önümüz kış. Geçen seneki gibi yoğun bir kar yağışı gelecek mi bilinmez ancak siz yine de tedbiri elden bırakmayın.

Patinaja hayır

Lastiklerinize zarar verir. Üstelik sizi daha da derine batırır. Eğer çok hızlı bir şekilde patinaj yapmaya devam ederseniz, motordaki şanzımanın aşırı ısınma, dolayısıyla da aracınızın ateş alma riskini göze almışsınız demektir. Bu nedenle gaza basmaktan vazgeçin.

Yavaşça çekiş kazanmaya çalışın

Otomobilinizi vitese takın ve tekerlerin yol tutuşunu sağlamak için yavaşça gaza basın. Geri vitesten normal vitese geçerken aracınızı geriye ve ileriye doğru sallamaya çalışın.

Kazmaya başlayın

Şimdi oturduğunuz yerden kalkma zamanı. Eğer aracınızı hâlâ içinde bulunduğu zor durumdan kurtaramadıysanız, fiziksel olarak lastiklerin etrafındaki karı biraz ortadan kaldırmalısınız ki, teker dönmeye başlasın.

Paspaslar yola

Daha fazla çekiş gücü sağlamak için lastiklerin arkasına ve önüne, aracınızda bulunan paspasları koyun. Sonra otomobilinizi yavaş yavaş geriye ve ileriye doğru hareket ettirin. Birazdan mutlu sona ulaşacağınıza emin olabilirsiniz.

Bir banka soygunundan nasıl sağ çıkarsınız?

Aşağıdaki adımları uyguladığınız ve soğukkanlılığınızı koruduğunuz sürece sorun yok.

Kahramanlığa soyunmayın

Bugüne kadar çok fazla film izlemiş olabilirsiniz ancak şu anda bir film sahnesinde değilsiniz. Dolayısıyla kahramanlığın lüzumu yok. Size ne yapmanız söyleniyorsa onu yapın. Soygunculardan birinin elinde su tabancası olduğuna emin olsanız dahi kendinizi ortalığa atmayın. Çünkü diğerlerinin elindeki bir su tabancası olmayabilir.

Görünmez olun

Böyle anlarda sessizlik her zaman iyidir. Sağa sola bakmak yerine gözlerinizi yere dikin ve çıt çıkarmayın. Herhangi biri sizinle konuşmayı denerse ya da telefonunuz çalarsa duymazdan gelin. Ancak konuşmak isteyen soygunculardan biriyse sessizliğinizi bozun ama bu kez de tahrik edici yanıtlardan kaçının.

Dikkat kesilin

Soyguncuların yaşını, fiziksel özelliklerini ve aksanlarını aklınızda tutun.Bir şeyin etkisi altındalar mı? Eğer alkol ya da uyuşturucu gibi maddelerin etkisi söz konusuysa reaksiyonlarını tahmin etmek zor olabilir. Bu nedenle daha da dikkatli olun.

Polisler geldiğinde

Eğer ateş açılırsa hemen yere yatın ve yüzünüzü yere çevirin. Bu esnada kargaşadan faydalanıp sürünerek kapıya doğru ilerleyebilirsiniz. Ya da işi garantiye almak için polisin müdahalesini bekleyin.

Sosyal medya aracılığıyla nasıl iş bulursunuz?

Hepimiz bir konuda hemfikiriz; kapı kapı dolaşıp iş aramak geçmişte kaldı. İstediğiniz işi bulmanın ya da doğru insanlarla bağlantı kurmanın yolu artık sosyal medyadan geçiyor.

Çevrenizi güçlendirin

Bir süredir insanlar CV göndererek değil, sahip oldukları sosyal çevre sayesinde işe giriyor. LinkedIn, XING ve BranchOut gibi her meslekten binlerce profesyonelin bulunduğu sosyal ağlara üye olmalı ve iş aradığınız sektördeki insanlarla iletişime geçmelisiniz.

CV yerine multimedya

Artık kağıt üzerindekilerdense multimedya platformunda düzenlenmiş slayt gösterili ya da video temalı yaratıcı CV’ler çok daha fazla dikkat çekiyor. Aklınızda bulunsun.

Kendinize blog açın

CV’nizde sizi ve yaptığınız işleri anlatan bir blog adresinin yer alması iyi durabilir. Örneğin eğer fotoğrafçıysanız Tumblr hesabı açıp çektiğiniz kareleri buraya yükleyebilirsiniz.

Aplikasyonlara başvurun

iPhone’da yer alan Layar adlı aplikasyon sayesinde yürürken bulunduğunuz konuma yakın işyerlerindeki açık pozisyonları keşfedebileceğinizi biliyor muydunuz? CareerBliss, Good Job ve Real-Time Jobs da iş ararken başvurabileceğiniz akıllı telefon uygulamalarından.


Doğru fotoğraf makinesini nasıl satın alırsınız?

Karışık bir iş gibi görünebilir ama bu bölümü okuyunca işiniz kolaylaşacak.

İhtiyaçlarınızı belirleyin

Öncelikle makineyi hangi amaçla kullanacağınıza karar vermelisiniz. Hobilerinize yönelik bir makineyle profesyonel düzeyde kullanacağınız bir makine aynı özelliklere sahip olmayacaktır. Ayrıca, çektiğiniz fotoğrafların çıktısına ihtiyaç duyup duymayacağınızı da göz önünde bulundurmalısınız.

Sensörlere yoğunlaşın

Özellikle dijital fotoğraf makinelerinde sensörler, çözünürlüğü belirleyen ve görüntü kalitesini etkileyen en önemli faktördür. Dolayısıyla alacağınız cihazın sensör gücüne dikkat etmelisiniz.

Megapiksellere aldanmayın

Bazı fotoğraf makinelerinin üzerinde her ne kadar 8 MP ya da 12 MP gibi ifadeler bulunsa da, çoğu makinenin efektif çözünürlüğü 4 ya da 5 megapikseldir. Dolayısıyla makineyi alırken, gerçekten de belirtilen megapiksel özelliklerine sahip olup olmadığına bakın.

Zoom’a odaklanın

Zoom özelliği optik ve dijital olarak ikiye ayrılır. Yakınlaştırma işleminden tatmin edici sonuç elde etmek istiyorsanız, dijital zoom yerine makinenin objektifini kullanarak odaklanabilen optik zoom’lu makineleri tercih etmelisiniz.

Detaylar önemlidir

Çevrenizdeki minik şeylerin detaylarını görüntülemek hoşunuza gidiyorsa, alacağınız fotoğraf makinesinin makro odak mesafesini kontrol etmeniz ve geniş açılı objektife sahip makinelere yönelmeniz, yararınıza olacaktır.

Flaş patlasın

Karanlık ortamlarda çekim yapmayı planlıyorsanız, flaş mesafesi yeterli olan ya da ekstradan flaş takılmasına olanak veren makineleri tercih etmelisiniz. Loş ortamlarda işinizi kolaylaştıran otomatik odaklanma ışığına sahip bir makine de uygundur.

Bataryaya dikkat

Son dönemlerde üretilen fotoğraf makinelerinin çoğu, kendine özel piller ve batarya aletiyle birlikte satılıyor. Bu tarz bir makine almayı düşünün.


Eski alışkanlıklarınızdan nasıl kurtulursunuz?

Her gün yaptığınız şeyler artık sizi sıkıyor ancak onlardan bir türlü vazgeçemiyorsanız, doğru yerdesiniz. Şimdi silkelenme zamanı...

Bir liste hazırlayın

Kendinize, sahip olduğunuz bu alışkanlığa en çok ne zamanlar başvurduğunuzu ve kurtulduğunuz takdirde bunun size getireceği yarar ve zararların neler olduğunu sorun. Verdiğiniz yanıtlar muhtemelen, kendinizce uğruna savaştığınız amacın gözünüzde daha da netleşmesini sağlayacaktır. Şimdi o amaç size daha da anlamlı görünecek ve kendinizi devam etmek için daha istekli bulacaksınız.

Tetikleyen şeyi belirleyin

Sorunlu bir alışkanlıkla başa çıkmanın yolu, öncelikle onu tetikleyen şeyi bulmaktan geçiyor. Daha çok ne zaman abur cubur yiyorsunuz? Film izlerken mi? O halde bir süre film izlemeyin.

Yer değiştirin

Mekanlar alışkanlıklarla yakın ilişkidedir. Örneğin otomobilinize bindiğinizde otomatik olarak emniyet kemerinizi takarsınız. Aynı yerlerde takılmak, o mekanlarda aynı şeyleri yapma konusunda beyninizi tetikler. Bulunduğunuz yerleri değiştirmeye ne dersiniz?

Eskiyi yeniyle değiştirin

Tüm eski alışkanlıklar harekete geçmek için bilinçaltınızda bekler. Tıpkı nasıl bisiklet kullanılacağını asla unutmamanız gibi. Taptaze bir alışkanlık planlamak, eski olandan kurtulmak için en iyi yoldur. Bu nedenle kendinize yenilerini yaratın.

Israrcı olun

Bir kere denediniz ve olmadı mı? Bir kez daha deneyin. Ancak bu defa daha büyük bir kararlılıkla. Bir öncekinde nerede tökezlediğinize bakın ve bu sefer aynı hataları yapmamaya çalışın.

GQ Hayat Okulu: Nasıl Yapılır? Her ay GQ Türkiye sayfalarında ve GQ Türkiye iPad edisyonunda...


İZLE
Serenay Sarıkaya GQ Global Creativity Awards Gala Gecesine Hazırlanıyor
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası