İllüstrasyon: NASA
Perseverance’ın ve başarısı heyecan yaratmış ve tüm dünyada geleceğe dair umut vermiş olabilir. Fakat NASA’ya göre proje henüz tamamlanmadı. NASA’nın büyük planı: Ingenuity adlı helikopteri ve ardından astronotları Mars’a göndermek. Helikopterin sorunsuz inişi, NASA’nın Mars gibi ince atmosfere sahip bir gezegende motorlu bir uçuşu kontrol edip edemeyeceğini görmesi açısından önemliydi. Çünkü Mars’ın yerçekimi Dünya’nınkinin 1/3’ü oranında ve Mars’tan Dünya’ya bir sinyalin gelmesi 7 dakika sürüyor. Dolayısıyla sorunsuz bir iniş gerçekleştirmek kusursuz bir planlama gerekiyor. Bu inişin başarılı olması Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlere yapılacak olası uçuşlar için de büyük önem teşkil ediyor.
Mars’a iniş serüveni 1965’e kadar uzanıyor ve bu serüvendeki her adım büyük bir önem taşıyor. Fakat Perseverance’ı tüm bu inişlerden farklı kılan bir özelliği daha var: Mars’tan Dünya’ya ilk defa toprak örneği taşıyacak araç olması. Keşif aracının bir diğer özelliği ise topladığı örneklerin bir kısmını Mars’ta bırakarak 2026’da ve 2028’de inecek gezginin örnekleri Mars’ın yörüngesine bırakması. Başka bir roketle yörüngeden alınacak örnekler, Dünya’mıza ulaşacak ve böylece ilk defa başka bir gezegenden roket fırlatılacak.
18 Şubat’ta başarıyla Mars’a inen ve bize oradaki yaşam için kanıt toplayan keşif aracı Perseverance’ın ardından şimdi tüm dünya helikopter Ingenuity’i konuşuyor. 120 yıl önce herhangi bir gezegende uçuş gerçekleştirmeyi başaran insanoğlu, şimdi Mars’ta bir dakikadan az süren başarılı uçuşunu kutluyor. Projenin ikinci ayağı olan Ingenuity, başka bir gezegende havalanan ilk motorlu hava aracı oldu. Üzerinde 6 yıl uğraşılan ve neredeyse bir karton mendil boyutundaki küçük helikopterle Mars’taki yaşam adına tarihi günlerden geçiyor olabiliriz. Nitekim Mars’ın atmosferinin Dünya’ya kıyasla hayli ince olması nedeniyle helikopterin uçuşu oldukça merak ediliyordu.
Ingenuity başardığı kısa uçuşun ardından daha uzun uçuşlar da gerçekleştirmeye başlayacak. Uçuş, keşif için çok önemli bir araç olduğundan motorlu taşıtların havada kalabilmesi dağlık bölgelere hızla tırmanabilmesi, göl yataklarının üzerinden uçabilmesi ve tehlikeden kaçınmak için hızlı hareket edebilmesi adına önemli. Ingenuity’nin yerden kalkmayı başarması, dünya dışı uçuş rüyasının gerçek olması ve gezegenler arası uzay keşiflerinin bir sonraki çağını başlatması anlamına geliyor.
SpaceX şirketi 20 yıl içinde sadece bir kişi değil, bir koloniyi Mars’a göndereceğini söylüyor. Belki bilinmeyenin hep merak uyandırmasından, belki de alternatif bir yaşam arayışından uzaya ilgimiz hiç tükenmiyor. Çok eskiden bir ovaya ev sahipliği yaptığı düşünülen araziye inen keşif aracı, acaba uzayda yaşam hakkındaki soru işaretlerini giderebilecek mi? Küçücük bir helikopter gezegenler arası seyahate önayak olabilecek mi? Ve tabii en önemlisi NASA, Mars'ta daha fazlasını bulabilecek mi?