Konuşmamız Lazım: Şişen Kaslarınız mı Yoksa Sağlığınız mı?
Hayat Rehberi

Konuşmamız Lazım: Şişen Kaslarınız mı Yoksa Sağlığınız mı?

Arnold Schwarzenegger gibi bir vücuda sahip olmak için sağlığınızı gözden çıkarmaya gerek var mı? Anabolik steroid kullanımıyla kaslarınız şişiyor şişmesine ama yan etkileri ortada. Kullanmadan önce okuyun ve bir kez daha gözden geçirin.

Yaklaşık 1 buçuk yıl boyunca özel bir spor hocasıyla çalıştım. Hedefim hayalimdeki fit fiziğe kavuşmaktı. Biraz irileşmek, belirgin karın kaslarına, o meşhur six-pack’lere sahip olmak ve sağlıklı bir hayat tarzı benimsemek. Motivasyonumu bu üç amaç üzerine kurduğumu söyleyebilirim. Haftada üç kez düzenli olarak antrenman yaptım. TRX’den CrossFit’e, direnç egzersizlerinden vücut geliştirmeye, birçok farklı egzersiz modellerini uyguladım. Ölçüsünü asla kaçırmadığım, bir sevgili gibi bağlı olduğum beslenme programım da vardı. Beklediğim hızda ilerleyemesem de, başlarda güzel sonuçlar elde ettim. Ne protein tozu kullandım, ne de içeriğini bilmediğim başka bir supplement. Organik ve doğal bir kas büyümesi elde etmek istiyordum. Bu süreci hızlandırabileceğini bildiğim her türlü maddeden uzak durmaya çalıştım. Ta ki aynı zamanda başlamamıza rağmen, benden daha çok yol alan arkadaşlarımı görene dek. Ben protein tozundan başka bir takviye kullanmadım ama onlar sonuç odaklıydı. Vitaminler, hormon hapları ve iğneler... İçindekileri, etkilerini sorgulamaksızın her türlü kas geliştirici maddeyi kullandılar. Anabolik steroid bile!

Profesyonel sporcuların kariyerini bitiren steroid'ler artık spor salonlarında!

Steroid çocukluğumda heyecanla izlediğim Tour de France yarışında, sporcuların diskalifiye edilmelerine neden olan 'ilaç' olarak kalmış aklımda. 2006 yılında gerçekleşen yarışı hiç unutmuyorum. Yarıştan üç gün sonra yapılan açıklamada, o yılın kazananı eski sporcu Floyd Landis'in ürininde bulunan yüksek doz testosteron hormonu şüphe uyandırmıştı. Yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda, testosteron fazlalığının nedeni anabolik steroid olarak belirlendi. Landis'in zaferi kısa sürdü tabii. Başarısına gölge düşüren steroid kullanımı imajını zedelediği gibi kariyerini de bitirdi. Düşünün profesyonel sporcuların bile kariyerine sekte vuran steroid'ler artık spor salonlarına inmiş durumda. Vücut geliştirmeyle uğraşan kişilerin günlük vitaminleri gibi. 

Peki steroid'in ne olduğunu tam olarak biliyor muyuz? Bir çeşit vitamin mi, yoksa bağımlılık yaratan tehlikeli bir madde mi?

Baştan netleştirelim. Anabolik steroid kesinlikle kas oluşumunu hızlandıran bir vitamin değil, testosteron hormonunun bünyede yarattığı etkiyi taklit etmek amacıyla üretilen sentetik bir ilaçtır. Geçmiş yıllarda streoid'in etkileri konusunda tıp dünyası fikir çatışması yaşasa da, uzmanların uzlaştığı bir nokta var: Steroid'in uzun vadede yan etkileri. 

Anabolik steroid'in yan etkileri neler?

"Tüm yan etkilerinden net bir şekilde bahsetmek için kişilere 20 yıl boyunca steroid kullandırtıp, sonuçları öyle değerlendirmek gerekir. Buna ne tıp müsaade eder, ne de etik değerlerimiz. Bu yüzden elimizde olan verileri analiz ederek, objektif değerlendirmeler yapılması mühim" diyor, Harvard Medical School, Psikiyatri Profesörü Harrison Pope.

Tistis küçülmesi

Tehlikeli olduğunu, hafife alınmaması gerektığini ekliyor. Anabolik streoid'lerin biz erkekler arasında en çok korkulan yan etkisi hipogonadizm'e yol açtığını da teyit ediyor. "Streoid kullanımıyla dışarıdan alınan yapay testosteron sonucunda, beyin testislere doğal testosteron üretmemesine dair sinyal verir. Streoid kullanımı bırakıldığında testisler testosteron üretme konusunda çoktan tembelleşmiştir. Bu da tıp dilinde hipogonadizme yani testislerin büyüme ve cinsel gelişmenin yetersiz kalmasına yol açar. Testis küçülmesi de böyle başlar."

Damar sertliği

Orange County Heart Institue'da çalışan ünlü kardiyolog Lawrence J. Santora da, anabolik steroid'lerin genç yaşta damar sertliğine neden olduğunu söylüyor. Hastalarından Danny McDermott şimdi finans danışmanı olarak çalışsa da, gençliğinde uluslarası vücut geliştirme yarışmalarında boy göstermiş. 29 yaşında steroid kullanımını bırakıyor. 36 yaşına geldiğinde ise ilk kalp krizini geçiriyor. Nedeni şaşırtmıyor, steroid'e kullanımına bağlı damar sertliği. McDermott'ın dışında zamanında steroid kullanmış hastalarını da yakından inceleyen J. Santora, neredeyse hepsinin kalbiyle alalakalı bir rahatsızlığı olduğundan bahsediyor. Böbrek, karaciğer, prostat ve psikolojiye olan yan etkilerinden söz etmiyoruz bile!

Aynada kendinizi gördükçe, daha fazlasını istiyorsunuz. Bir dünya yıldızının gözü, kendi ışığından nasıl kamaşıyorsa; giderek büyüyen kaslarınız da muhtemelen bilincinizi kör ediyor. "Kullanıyorum, bir şey olmuyor!" demeyin. Yan etkileri ortada. Şişen kaslarınız mı yoksa sağlığınız mı? Karar sizin.

 

 

İZLE
#BenimAntrenörüm: 2. Hafta
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası