Küf Yediyseniz Ne Yapmalısınız? Getty Images, Kolaj: Gabe Conte
Wellness

Küf Yediyseniz Ne Yapmalısınız?

Stanley kupası kullanan kızların ve donmuş waffle seven insanların bir cevaba ihtiyacı var. Biz de onlara cevap vermek için buradayız.

Kızların Stanley kupaları küfleniyor. TikTok'taki insanlar donmuş yaban mersinli waffle yediklerini zannederken, bir ağız dolusu küfle karşılaşıyor. Bir kız küflü sucuk yerken, bir diğeri küflü meyve yiyor. Bugüne kadar konuyla ilgili 46 milyondan fazla görüntüleme, yemememiz gereken şeyleri yemeye karşı hastalıklı bir hayranlığımız olduğunu gösterdi. TikTok'un küflü yiyecek dünyasının tartışmalara gebe olduğunu vurguladığı açık ve tüm videolar tek bir soruya işaret ediyor: Son kullanma tarihi geçmiş bir şeyi atıştırmaya kalkarsanız ne yapmalısınız?

Öncelikle, panik yapmayın. Kulağa iğrenç gelebilir, ancak küf her yerdedir ve düşündüğünüzden çok daha kolay bir şekilde yiyeceklere bulaşabilir. Küflenme sadece bir poşet çileğin sebzelikte çürümesine izin verdiğinizde gerçekleşmez. Büyümek için doğru unsurlar sağlandığında, küf gıdalara hızla yayılacaktır. Sertifikalı bir gıda bilimcisi ve Penn State Gıda Bilimi Bölümü'nde Kıdemli Gıda Güvenliği Görevlisi olan Martin Bucknavage, küfün sporların yanı sıra “hif” adı verilen iplik benzeri yapılar oluşturan mikroskobik mantarlar olduğunu açıklıyor.

İşte rahatsız edici olan şey şu: Küf her türlü ortamda yaşayabilir ve gerçekten kolaylıkla yayılabilir. “Küflere doğru koşullar sağlandığında kolayca büyüyebilirler. Genellikle sıcak, nemli koşulları ve doğru besin kaynağını severler. Küfler son derece uyumlu oldukları için serin ortamlarda da büyüyebilirler.” diyor sertifikalı gıda bilimcisi ve gıda güvenliği danışmanlık şirketi Catalyst'in kurucularından Jill Stuber.

Muhtemelen ilk elden gördüğünüz gibi, küfün bulunabileceği yaygın yerlerden biri çürüyen gıdalardır. Stuber, “Küfler her yerde bulunabilir ve genellikle bozulma olarak adlandırdığımız çeşitli derecelerde gıda bileşimine neden olur” diyor. Küflerin şeker, tuz ve aside uyum sağlayabildiğini, bu nedenle onları reçel, jöle, jambon ve pastırma gibi yiyeceklerde bulabileceğinizi de ekliyor.

Tüm küfler kötü müdür?

Tüm küf türleri kötü değildir. Aslında küf oldukça lezzetli olabilir-özellikle de brie, gorgonzola ve rokfor gibi besinlerde. Bazen ona ihtiyaç bile duyarız: Penicillium küfü antibiyotik penisilin yapımında kullanılır. Stuber, tıpkı iyi bakteriler (probiyotikler gibi) ve kötü bakteriler (sizi hasta edebilecek türden) olduğu gibi, iyi ve kötü küflerin de olduğunu açıklıyor.

Bucknavage bunu şu şekilde düşünmenizi söylüyor: Eğer küf bir şeyin içine bilerek konmuşsa (peynir gibi), bunun iyi bir küf olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak küf kendiliğinden oluşmaya başlarsa, onu “kötü küf” kategorisine koymak en iyisidir. “İstenmeyen bir büyüme olduğunda, bunun ne tür bir küf olduğunu bilemeyiz ve iyi bir küf olup olmadığını tahmin etme şansımız yoktur,” diyor. “Ve genelde iyi değildir.”

Küf yerseniz ne olur?

Küfün etrafımızı sardığına dair rahatsız edici bir düşünce olduğunu biliyor musunuz? Ancak bilmediğiniz bir şey daha var: muhtemelen fark ettiğinizden daha fazla küf yiyorsunuz. Stuber, çoğu insanın düzenli olarak küf yediğini söylüyor. Çoğu küf genellikle görülemeyecek kadar küçük olduğu için bunu fark etmiyoruz. Çoğunlukla, biraz küf yemenin kötü bir şey olmayacağını açıklıyor.

Çok miktarda küf tükettiğinizde, işte o zaman işler tatsızlaşır ve tuvaletten çıkamayabileceğiniz bir durumla karşılaşabilirsiniz. "Vücudumuz yabancı maddeleri tanımakta harikadır, bu nedenle küf yediğimizde kusma reaksiyonu gösterebiliriz" diyen Stuber, bunun oldukça nadir olduğunu, çünkü çoğu zaman küf yemekten hiçbir şey olmadığını yineliyor. Ancak Stuber, küf nedeniyle alerjik reaksiyonlar ve solunum problemleri görülebildiğini, bu nedenle bazı insanların oldukça yoğun bir reaksiyon gösterebileceğini de sözlerine ekliyor.

Küfün vücudunuza ciddi zararlar verebileceği zamanlar vardır. Her iki uzman da küfün mikotoksin adı verilen toksik bileşikler üretebileceğini açıklıyor. Bucknavage, küfün türüne bağlı olarak üretilebilecek farklı mikotoksin türleri olduğunu söylüyor. Farklı küf türlerinin büyümek için farklı gereksinimlere sahip olduğunu, bu nedenle farklı gıda türlerinin büyüyen küf türünü etkileyeceğini de ekliyor.

En tehlikeli mikotoksin türlerinden biri aflatoksindir. Bilimsel araştırmalara göre, mikotoksinleri, özellikle de aflatoksinleri yutmak özellikle karaciğer için kötü bir durumdur ve Vegas'ta geçirdiğiniz bir seyahatten bile daha fazla hasar yaratabilir. Stuber, “Aflatoksinler, en güçlü karaciğer kanserojenlerinden biri de dahil olmak üzere geniş bir toksisite yelpazesine sahiptir.” diyor.

Mikotoksin içermesi en muhtemel gıda türleri arasında mısır, tahıllar, baklagiller ve baharatlar yer alıyor. Stuber, “Bu nedenle çiftçiler ve gıda üreticileri, güvenli gıdalara sahip olmak, toksin üretimini durdurmak, küflerin büyümesini önlemek ve en aza indirmek için iyi tarım ve üretim uygulamalarını takip ediyor.” diyor.

Her iki uzman da mikotoksinlerin ısıya dayanıklı olduğunu söylüyor, bu da küflü yiyecekleri pişirip iyi olacağını varsayamayacağınız anlamına geliyor. Her iki uzman da küfü yıkamayı ya da çevresinde yemek yemeyi önermiyor. Bucknavage, “Unutmamalısınız ki, yüzeyde gördüğümüz şey orada bulunan tüm küf olmayabilir.” diyor. Yani küf görürseniz, ait olduğu tek bir yer vardır: çöp kutusu (ya da iyi bir insansanız kompost kutusu).

Ne zaman doktora görünmeli?

Çoğu zaman küf yemenin vücudunuzu mahvetmeyeceğini tekrarlamakta fayda var. Yani üzerinde küf olan bir şey yediğinizi çok geç fark ettiyseniz ama hala kendinizi iyi hissediyorsanız, her iki gıda güvenliği uzmanı da hayatınıza devam edebileceğinizi söylüyor.

Ancak yuttuğunuz küf parçası kusma, ishal, solunum sorunları veya ağrı gibi herhangi bir fiziksel sorun yaşamanıza neden oluyorsa, en iyisi bir doktora görünmektir. Bunun nedeni, mikotoksinlerin vücudu ne kadar bozduğudur. Doktora gittiğinizde, karaciğerinizin durumu hakkında bir fikir edinmek için doktorunuzun bazı kan testleri yapmasını bekleyebilirsiniz. Gerekirse, vücudun mikotoksinleri temizlemesine yardımcı olmak için size ilaç verilecektir.

Stuber, “Küflü gıdalardan kaçınmanın en iyi yolu önlem almaktır” diyor. “Gıdaları satın almadan veya tüketmeden önce inceleyin. Buzdolabınızı rutin olarak temizleyin. Temiz havlular, bulaşık bezleri ve malzemeler kullanın.” Başka bir deyişle, mutfak pasaklı olunacak bir yer değildir.

 “Küflü gıdalardan kaçınmanın en iyi yolu önlem almaktır” diyor. “Gıdaları satın almadan veya tüketmeden önce inceleyin. Buzdolabınızı rutin olarak temizleyin. Temiz havlular, bulaşık bezleri ve malzemeler kullanın.”

Özetlemek gerekirse: Bakterilerde olduğu gibi, küf, iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılır. Çoğu zaman, kötü küf fazla bir şey yapmaz, ancak gerçek anlamda kötüyse, kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, oraya bilerek konulmamış küfleri yemeyin ve kazara küf yerseniz, sizi kusturursa (veya vücudunuzun size karşı başka bir şekilde isyan etmesine neden olursa) bir doktora görünün. Ve Allah aşkına, eğer yemeğinizde küf görürseniz, onu atın. İlerleyen günlerde bununla ilgili bir TikTok çekmek istemezsiniz!

BU İÇERİK İLK OLARAK GQ US WEB SİTESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

İZLE
Murat Bür’le Wellness’a Giriş
İLGİLİ İÇERİKLER Wellness sağlık
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası