Göz alabildiğine inişli çıkışlı tepelerin ve otlamanın tadını çıkaran birden fazla ineğin bulunduğu pastoral bir kırsalda konuşulması komik bir konu: stres. Bununla birlikte, BMW ile ortaklaşa düzenlenen British GQ Heroes'da konuşan mutluluk uzmanı Mo Gawdat'a göre bu, "hayatımızın gerçek pandemisi". "Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve benzerleri çoğu zaman stresle ilişkili."
Gawdat stresin üçe ayrıldığını savunuyor: travmatik olaylar, anksiyete ve tükenmişlik. İnsanların yaklaşık %90'ı hayatlarında en az bir kez aile ölümü, savaş veya korkunç bir kaza gibi TSSB'ye (travma sonrası stres bozukluğu) neden olan bir travma yaşıyor. Bu oldukça iç karartıcı bir tablo oluşturuyor - ama işin bir de iyi tarafı var. Gawdat'a göre, %97'miz tamamen iyileşecek ve hatta "travma sonrası büyüme" yaşayacağız. Travmatik yaşam olayları söz konusu olduğunda, daha dirençli bir şekilde hayata devam edebiliriz. Bizi gerçekten etkileyen diğer ikisi, kaygı ve tükenmişlik.
"Anksiyete, korktuğunuz şeye ve kendinize bakıp şu sonuca varmanızdır: Bununla başa çıkabilecek beceriye sahip değilim," diyor Gawdat. "Yani şimdi kendinize bir şeylerin ters gideceğini söylüyorsunuz ve bunu nasıl düzelteceğinizi bilmiyorsunuz." Hepimiz o yollardan geçtik: son teslim tarihi ölüm gibi yaklaşan aşılmaz bir iş projesi, muhtemelen birkaç spor seansı daha yapmanız gereken o yarı maraton, bir zamanlar üniversitede oynadığınız ve repliklerinizi öğrenirken hala kabuslar gördüğünüz Shakespeare oyunu.
Peki bununla nasıl başa çıkacağız? "Tehdit üzerinde çalışmayın. Kendiniz üzerinde çalışın" diyor Gawdat. "Endişeli hissettiğinizde kendinize şunu söyleyin: Bununla başa çıkamayacağım doğru mu? Yoksa sadece abartıyor ve kendimi korkutuyor muyum?" Daha önce birçok kez kaygı kaynaklarıyla başa çıktığınızı hatırlamak önemlidir, "ve bir sorun olmadı", bu da bir tur daha hayatta kalacağınızı gösterir. Üçüncü olarak, sizi terleten şeyden kaçmayın. Onunla kafa kafaya mücadele edin. Gawdat, "Kendimi stresli hissetmeme neden olan bir sunumum varsa, oturup notlar yazar ve kendimi hazırlarım" diyor. "İptal etmeye çalışmayacağım, kendim üzerinde çalışacağım. Kaygıyı ortadan kaldıran şey bu."
Bu da bizi Gawdat'ın "sessizce ortaya çıkan katil" olarak tanımladığı üç numaralı stres faktörüne getiriyor: tükenmişlik. 2019 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından "mesleki bir fenomen" olarak kabul edilen tükenmişlik, aşırı çalıştığınızda, aşırı gerildiğinizde ve iş yerindeki taleplere ayak uyduramadığınızda ortaya çıkan bir durum. Kendinizi her zaman bitkin hissedersiniz; kendinizden şüphe duyabilir ya da çaresiz hissedebilirsiniz.
Gawdat'a göre bu, bardağı taşıran son damla gibi. "Tükenmişlik, giderek artan çok sayıda stres faktörünün bir araya gelmesi ve sonunda bir tanesinin daha ortaya çıkmasıdır" diyor. "Sizi öldüren, bir yığın küçük stresin üzerine eklenen son strestir." Gawdat, benzer şekilde küçük değişiklikler yaparak tükenmişliği azaltabileceğinizi savunuyor. "Belki her gün işe gidip geliyorsam, iyi bir müzik çalarak ya da güzel bir podcast dinleyerek yoğunluğunu azaltabilirim. Belki de o sinir bozucu arkadaşımı hayatımdan çıkarmalıyım. Belki de hayatıma giren stres faktörlerini sınırlandırmalıyım."
Bu içerik ilk olarak BRITISH GQ web sitesinde yayınlanmıştır.