Şehrin Özlediği Kültür Sanat Ortamı: Contemporary İstanbul
Popüler

Şehrin Özlediği Kültür Sanat Ortamı: Contemporary İstanbul

Belli bir amaç etrafında toplanıp kalabalıkla vakit geçirmeyi özleyen insanlar nihayet derin bir nefes aldı; Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul bu sene 15. edisyonuyla ve en önemlisi fiziksel olarak yüzlerce ziyaretçiyi çağdaş sanatla buluşturdu. Türkiye’deki çağdaş sanat galerilerini tek bir çatı altında izleyici ile bir araya getiren fuarın NFT seçkisi ve dijital sanata odaklanan PLUGIN bölümü özellikle favorilerimiz arasında.

Başka insanlarla bir arada aynı fiziksel ortamda bir şeyleri deneyimlediğimiz anlara uzun süredir hasretiz. Contemporary İstanbul’un pandemiye rağmen -ve elbette gerekli önlemleri alarak- fiziksel bir etkinlikle sanatseverlerin karşısına çıkması önümüzdeki aylarda gerçekleşme ihtimali olan diğer etkinlikler için de bir bakıma umut vadediyor. Bu sene 15. edisyonunu fiziksel olarak gerçekleştirebilmek için mevcut koşullara rağmen çok kısa bir sürede organize olan, hem de işi iyi bir şekilde kotaran ekibi ve fuara katılan galerileri öncelikle tebrik etmemiz gerek.

Onların çabasıyla 15. Contemporary Istanbul, uzun bir bekleyişin ardından geçtiğimiz pazartesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda sanatseverlerle buluştu. Sürdürülebilir sanat ortamının sağlanması için sanat kurumları ve enstitüler ile birlikte ortak hareket eden Contemporary Istanbul’un bu edisyonuna onlarca galerinin yanında Akbank Sanat, Baksı Müzesi, Borusan Contemporary, Odun Pazarı Modern Müzesi (OMM), İyilik İçin Sanat Derneği, GLOBART, Otonom Art Events ve halka sanat projesi de katıldı. 

Sanatı yeniden deneyimleme ve sanatın iyileştirici gücünü hissettirme hedefiyle yeni sezona kapılarını açan sanat fuarında dijital ve yeni medya sanatına yer veren Plugin bölümü ise bu yıl 8. yaşını kutluyor. Plugin, Esra Özkan küratörlüğünde ‘post-’ teması üzerinden insan makine iletişimindeki akışa, yapay zekaya, insan-sonrası tartışmalarına, dijital karakterlere, birbiri içine geçen ve ayrılan yeni medyanın farklı yaklaşımlarına ve biyosanat gibi üretim şekillerine yer verecek.

Fuarın en çok ilgi gören kısımlarından biri de Feride İkiz’in NFT koleksiyonunun yer aldığı “Crash” sergisi. Piksel Yeni Medya Programı’ndan Hande Şekerciler ve Arda Yalkın (ha:ar) proje ve kürasyonunda, Türkiye’de kişisel bir NFT koleksiyonunun ilk kez fiziksel ortamda sergileneceği “Crash” sergisi, sanatın bu en yeni formuyla hala arasında mesafe bulunan izleyiciler için bulunmaz bir fırsat.

Sanattan uzak geçirmek zorunda kaldıkları koca bir seneyi telafi etmek isteyenler,  6 Haziran’a kadar Contemporary İstanbul’u ziyaret edebilir.

 

**Plugin Istanbul bölümü yeni medya ve dijital sanata odaklanıyor ve çağdaş sanatın mevcut durumunu yaratıcı müdahalelerle güncellemek ve dönüştürmek için uluslararası sanat fuarının geleneksel formatına eklenerek birbiriyle etkileşimi teşvik eden bir platform yaratıyor.

 

İlgili Başlıklar
Daha Fazlası