Elindekinin Kıymetini Bilmek
Wellness

Elindekinin Kıymetini Bilmek

Yeni bir şeye başlamak bir şeyi sonlandırmak gibi zor veya heyecan verici olabilir. Her ikisi de tek değişmeyen gerçeği yani değişimi ifade etmektedir.

İlk ve ortaokul yıllarında deftere yazı yazarken hep arkasında yazı olmayan sayfaya geçebilmek için sayfa atlardım; isterdim ki yeni sayfada daha güzel notlar tutayım, el yazım daha okunaklı olsun. Böyle yapa yapa, daha güzel daha okunaklı olsun diye diye defterin neredeyse yarısına yakınını ziyan ederdim. Benzer bir şekilde yaz tatilinde sınıf öğretmenimin verdiği okuma listesindeki kitapları sayfa atlaya atlaya okuduğum, denize gitmek ya da bisiklete daha fazla binmek için kitabı tam anlamadan bitirdiğim de çok olmuştur.

Aslında bu örneklerin çok benzerlerini muhtemelen hepimiz yaşıyoruz. Elimizdeki işi henüz bitirmeden yenisine başlamaya, daha kahvaltı ederken akşam yemeği için planlar yapmaya ya da endişelenmeye, çok severek aldığımız kıyafetlerin hakkını vermeden bir yenisini almaya, elindeki telefonun bir üst modelini kullanmaya o kadar alıştık ki neredeyse bu anda değil de gelecekte yaşar hale geldik.

Hep bir endişe, acele ya da zorunlulukla yaptığımız işleri sakinlikle ve kabullenişle yapmamız gerekiyor. Evet, şu anda önümdeki konu bu ve bu konuyu elimden geldiğince hakkını vererek sonuçlandırmalıyım. Tam da bu yazıyı yazarken aynı düşünceler aklımdan geçiyor; evet önümdeki iş bu ve bunu elimden gelen en iyi şekilde sonuca ulaştırmalıyım. Bunun için de zihnimi tam olarak bu ana getirmeli.

Daha önceki yazılarımda da ilham aldığım modern yoganın başlangıcı olarak kabul edilen Patanjali’nin yoga sutra’ları ATHA YOGA ANUSHASANAM öğretisiyle başlar, Türkçeye “Şimdi, yoga pratiği başlıyor” olarak çevrilebilir. 

Modern yoganın temeli kabul edilen, dört bölümden ve 196 sutra’dan oluşan bu kadim öğretilerin “ATHA” kelimesi yani “şimdi” ile başlaması bana göre hem çok derin hem de bir o kadar sade ve anlaşılabilir bir anlam taşıyor. Elimizde tek olan “şimdidir”, ne dün ne yarın, sadece şu an. Bir şeye başlamak için yarını bekleme, ertelemeden şu anda başla. Yapa yapa, deneye deneye üzerine koyarak öğrenmeye başla. Çünkü elinde sadece şimdi var...

Yeni bir hobiye, ilişkiye ya da işe başlayınca her şeyin eskisine göre daha güzel olacağını düşünürüz, ki ilk zamanlar gerçekten de böyle hissettirir. Ancak vakit geçtikçe yine sevgimizi, heyecanımızı, devamlılığımızı kaybetmeye başlarız çünkü asıl değiştirmemiz gerekeni değiştirmemişizdir. Asıl değişmesi gereken elimizdekilere olan bakış açımızdır. Bir sayfayı son heceye kadar kullanmak gibi, elimizdekileri her açıdan değerlenmeden yenisine başlamamalıyız. Tüm yolları denediğine emin olduğun zaman yeni sayfa kendiliğinden açılır önünde. Senin tek yapman gereken sebat etmek, elindekinin hakkını sonuna kadar vermek, ilişkin için tüm zorlukları gerekirse en yapamam dediğin kararları almaktır, eğer hala olmuyorsa zaten sayfa kendiliğinden çevrilecektir. Oraya buraya bir ümitle saldırmaktan ziyade yerinde ağır, emin ve farkında olmak sağlıklı değişimi kendiliğinden getirecektir. Bu sağlıklı değişimde ATHA’da, anda olmakla elimize gelecektir.

 

Yazının tamamı GQ Bahar 2021 Sayısında...

 

GQ BAHAR21 KAPINA GELSİN 
GQ Türkiye Bahar 2021
 

 





İLGİLİ İÇERİKLER Yoga ATHA
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası