#GQSPOR: İyilik Peşinde Koşanlar
Fitness

#GQSPOR: İyilik Peşinde Koşanlar

Kendi hırsları, zevkleri, amaçları için değil; iyilik yapmak için koşanların hikâyesi bu. Yardımseverlik koşularıyla ve Türkiye’de bu hareketi yaygınlaştıran Adım Adım oluşumuyla tanışın.

“Kim için koşuyorsun?”
Bu soru, koşmanın kalbinize nasıl iyi gelebileceğinin yanıtına ulaştırabilir. Koşmanın biyolojik faydalarından bahsetmiyoruz; evet, düşük tempolu bir hızda bile düzenli olarak koşmak kalp hastalıklarını engelleyebilir, fakat koşmanın manevi olarak sizi ‘iyileştirmesinin’ de bir yolu var.

Yardımseverlik koşularıyla sivil toplum kuruluşlarına bağış toplamak ve kaynak sağlamak mümkün. Mantığı çok basit: Koşucular diledikleri STK’yı seçiyor, eşlerine dostlarına bağış çağrısı yapıyor ve atacakları her adımın anlamını bu sayede büyütüyorlar. Çam sakızı çoban armağanı niteliğinde bağışlardan bahsetmiyoruz; yardımseverlik koşularıyla 2014’de Amerika’da toplam 1.6 milyar dolar bağış toplanmış. Sadece Londra Maratonu’nda toplanan bağışlar bile 50 milyon pound’u aşabiliyor.

Bu koşuların verimliliğinin altında yatan sebepleri anlamak için birkaç sene önceki bir sosyal medya furyasını incelememiz yeterli. Kafasından aşağı kova dolusu buzlu su dökenleri hatırlıyor musunuz? ALS tedavisinde yeni yöntemlerin araştırılması için bağış toplamak amacıyla paylaşılan içerikler boşa gitmedi. 30 gün içinde 100 milyon dolardan fazla bağış toplandı ve desteklenen projelerden biri ALS araştırmalarında çığır açabilecek bir genin teşhisini mümkün kıldı. Bu furyanın başarısının sırrı, acı verici ve yorucu olabilecek bir aktiviteyi hayırlı bir işle bağdaştırabilmesiydi.

2009’da Princeton Üniversitesi’nden Christopher Olivola’nın önderliğinde yapılan bir araştırma, bağış sürecinin yüksek efor sarf edilen veya acı veren aktivitelerle bağdaştırıldığında daha fazla para toplandığını gösteriyor. Yani bağış toplamak amacıyla bir balo düzenlemektense, ter döküp maraton koşmak çok daha faydalı bir hareket. Yardımseverlik koşuları da insanoğlunu yoran en temel aktivitelerden biri olan koşmadan faydalanarak amacına ulaşıyor.

Türkiye’de de neredeyse 10 yıldır yardımseverlik koşularıyla bağış toplanıyor ve STK’lar destekleniyor. Bu hareketi yaygınlaştıran oluşum ise Adım Adım. Mart 2008’de kurulan Adım Adım’ın başlattığı iyilik hareketi bir çığ gibi büyüdü; ilk koşusunda 75 bin TL toplayan oluşum bugüne kadar 21 milyon TL’nin üzerinde bağış derledi. Sivil toplum alanında Türkiye’de benzeri görülmemiş bir başarı söz konusu; Adım Adım’ın desteklediği STK’ların bireysel bağışlarının ortalama yüzde 25’i, yardımseverlik koşuları sayesinde toplanıyor.

Adım Adım, koşu meraklısı bir grup insanın hobilerini faydaya dönüştürdüğü bir ‘kulüp’ değil. Herkese açık, 25 bin kişilik bir aile. Haftalık buluşmalarıyla koşuya yeni başlayanları aralarına alıyorlar, her yıl Antalya Maratonu’nu bir koşu festivaline dönüştürüyorlar. Amaçları her seferinde daha hızlı olmak değil; oluşumun kurucularından Itır Erhart bile gururla senelerdir maraton derecesini geliştirmediğini itiraf ediyor. Erciş’te yıkılan bir okul yeniden inşa edilebilsin diye, nesli tehlikede olan kartal yavruları için yapay yuvalar yapılabilsin diye, anneleri hapishanede olduğu için parmaklıklar arkasında yaşayan çocuklar daha iyi eğitim imkânlarıyla buluşabilsin diye koşuyorlar. Önemli olan iyi hissetmek ve iyi hissettirmek... Bu hareketin bir parçası olmak için www.adimadim.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

YARDIMSEVER UYGULAMALAR

Koşarken iyilik yapmanın mobil yolları.

Wings for Life World Run

Dünyanın en büyük yardımseverlik organizasyonlarından biri olan Wings for Life koşusunun resmi uygulaması. Her sene dünyanın dört bir yanında aynı anda başlayan bu koşu, omurilik felci tedavisinde yeni araştırmalar yapılabilmesi için fon topluyor. Gelecek yarış 6 Mayıs 2018’te. Türkiye’de de her sene büyük bir yarış organizasyonu gerçekleşiyor, fakat bu uygulamayla dilediğiniz yerde koşarak da bu organizasyonun bir parçası olabilirsiniz.

Jotun Yeşil Adımlar

Adımlarınızı ağaçlara dönüştüren bir uygulama. Yürüdüğünüz yerler, uygulama içindeki haritada yeşile boyanıyor ve kat ettiğiniz her dört kilometrede sizin adınıza bir ağaç dikiliyor. Daha önce boyadığınız yolları tekrar kullanamadığınız için yürürken veya koşarken yeni rotalar keşfetmeniz için sizi motive ediyor.

Mywellness

Fitness ekipmanları markası Technogym’in uygulaması Mywellness, aslında hem spor salonunda hem de açık havada yaptığınız egzersizleri kolayca takip etmek ve düzenlemek için kullanabileceğiniz bir rehber. Uygulama çatısı altında düzenli olarak gerçekleşen ‘Let’s Move for a Better World’ kampanyaları sağlık sorunları ve çözümleri hakkında farkındalık yaratıyor, dünyanın dört bir yanından insanı daha fazla egzersiz yapmak için motive ediyor.

Run For Green

Şehir kulübü zinciri Hillside’in geliştirdiği bu uygulamada listelenen koşu aktivitelerine katıldığınızda, tamamladığınız kilometreler ağaçlara dönüşüyor. Koşular İstanbul’un popüler koşu rotalarında ve Hillside kulüplerde gerçekleşiyor, fakat sık sık düzenlenen ‘açık koşu’ etkinlikleriyle dilediğiniz yerde koşarak da fidan dikilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Racelink – Virtual Racing

Sizi sürükleyici bir öykünün parçası haline getirerek koşularınızı birer maceraya dönüştüren uygulamaların yaratıcısı Six to Start şirketinin yeni girişimi. Racelink dünyanın dört bir yanında gerçekleşen koşulara sanal olarak katılmanızı sağlayan bir uygulama. Dilerseniz koşu bandında, dilerseniz de en yakın parkta koşmaya başlayın; koşularınızı takip edin, arkadaşlarınızla paylaşın ve uzaktan katıldığınız koşular için bağış toplayın.

İZLE
#BenimAntrenörüm: 2. Hafta
İlgili Başlıklar
Daha Fazlası