Fotoğraf: iStock
Antrenmandan önce ısınmamak, en çok görülen hatadır ve çok ciddi bir problemdir. Çalıştıracağınız kasları antrenmana hazır hale getirmemek çok ciddi eklem ve kas sakatlıklarına yol açabilir. Bu nedenle o gün çalıştıracağınız bölgeleri en az 5 dakika antrenmana hazır hale getirmenizi tavsiye ediyorum. Örneğin bacak kaslarınızı çalıştıracağınız günde antrenmana başlamadan, vücut ağırlığınızla yavaş tempoda squat ve lunge yapabilirsiniz.
Antrenman programınızı sık aralıklarla değiştirmek de gelişmenizi engelleyen ve problemler yaratabilen bir sorundur. Vücudunuzun adaptasyon sağlaması ve gelişim göstermesi için uzmanlığına güvendiğiniz bir antrenörün sizin için hazırladığı programı 4-6 hafta boyunca uygulamalısınız.
Çok ağır kilolarla çalışmak bir diğer hatadır ve gelişimin (kuvvetlenmenin) tek yolu gibi görülür. Ancak bu da bir hatadır, kaslarınıza kaldırabileceği stresi yüklemeniz ve bir şekilde içgüdüsel antrenman yapmanız gerekmektedir.
Aynı şekilde kendinizi yeterli kadar zorlamamak da bir hatadır ve gelişimin sağlamanızı engeller. Spor salonunda veya antrenmanda ayarı kaçırmadan kendinizi zorlamanız gerekiyor. Örneğin bir egzersizde 10 tekrara geldiğinizde, hala haliniz varsa yapacağınız ekstra 2 tekrar sizin faydanıza olacaktır.
Bir başka önemli hata: nefes kontrolü sağlamamak. Nefes aldığınızda vücudunuza giren oksijen siz fark etmesiniz de kritik öneme sahiptir. Anlaşılır tabirle; nefesle birlikte vücuda giren oksijen kaslarınıza kan yoluyla enerji ve besin taşır. Bu da antrenmanın sürdürülebilir ve sağlıklı olması hususundaki yegane koşuldur. Nefesinize kulak vermez ve tempoyu doğru ayarlamazsanız antrenmanınız verimli olmayacak, yaptığınız spor size mutluluk vermeyecek. Ayrıca nefes kontrolü sağlanmadığında, bayılma tehlikeniz bile var.