Hepimiz spor yapmayı sevsek ve bunun faydasını görsek de antrenmana gitmek yerine kanepede uzanmayı tercih ettiği günler olabilir. Çünkü hepimizin hayatı inişler ve çıkışlarla dolu. Aslında tek bir antrenmanı ekmek, gelişim sürecinizi ciddi bir biçimde baltalamayacaktır. Asıl tehlike, geçerli bir nedeniniz olmadan antrenmanı ekmenizin bir sonrakini atlamanızı kolaylaştıracak olmasıdır. Bu durum bir alışkanlık haline gelebilir. Yani sizi antrenmanlardan uzak tutan bir döngünün içine girebilirsiniz. Üşengeçlikleri nasıl aşabileceğimizi konuşalım.
İlk olarak verdiğiniz emeklerin sebebini sorgulayın. Antrenmanlarda harcadığınız emeğin ve zamanın sebebini hiç düşündünüz mü? Bunu daha önce yapmadıysanız, kendinize niçin antrenman yaptığınızı sorun. Antrenman yapmak için geçerli bir sebebiniz yoksa antrenmanları ekmeniz de kolay olur. Antrenman yapmak için gerekçeleriniz varsa da bu durum gerçek bir motivasyon kaynağı olur.
Elbette amacınız hedeflediğiniz gibi görünmek ve özgüveninizin artması olabilir. Fakat kendinize stresinizi düşürmek ve yatakta daha iyi bir performans göstermek gibi spesifik hedefler koyarsanız antrenmanlardaki istikrarınız artabilir. Bu nedenle spesifik bir hedef koyun ve ekstra olarak kendinize şunu sorun: Antrenman yaptıktan sonra pişman oldunuz mu?
Diğer taraftan sosyal çevreniz de antrenmanlarınızdaki istikrarınız hakkında söz sahibidir. İnsanın birlikte en çok vakit geçirdiği 5 arkadaşının ortalaması olduğu söylenir. Bu nedenle kendinize spor yapmak için geçerli bir sebep bulduktan sonra vakit geçirdiğiniz arkadaşlarınıza spor yapanları ekleyin. Zaten bu zor olmayacaktır.
Ayrıca bir spor partneri de bulabilirsiniz. Birlikte spor yaptığınız kişi antrenmanları ekmenizi zorlaştıracaktır ve sizi motive edecektir. Tabii sizin de belirli zamanlarda onu motive etmeniz gerekiyor. Yazımızın başında belirttiğim gibi her insanın inişli çıkışlı dönemleri olur. Öte yandan antrenman partnerinizle tatlı bir rekabete girerek antrenman motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Arkadaş arasındaki rekabet her iki tarafın da gelişiminin hızlanmasına destek olacaktır.
Arkadaş çevrenizin yanında hayatımızın tamamen içine giren ve onsuzluğu düşünemediğimiz sosyal medyadan bahsedelim. Tıpkı sosyal çevrenizde olduğu gibi sosyal medyanızda da sizi spora motive eden bir çevre yaratmalısınız.
Spor yapan, antrenmanlarını paylaşan, sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi veren hesapları takip etmeniz güvenli alanda kalmanızı sağlayacaktır. Yani antrenman yapmak için ekstra motivasyona ihtiyaç duyduğunuzda sizi etkileyebilecek fit insanları takip edin ve spor salonuna giderek siz de kendinizin en iyi halini yaratmaya çalışın. Sağlıkla ve antrenmanla ilgili paylaşımların aktığı bir sosyal medya hesabı kişiyi sporun içinde tutacaktır.
Buzdolabınız da antrenman devamlılığınızda etkilidir. Sağlıklı yiyeceklerin bulunduğu bir dolap sizi spor yapmaya teşvik edecektir. Buzdolabında tavuk, brokoli, marul ve dereotu bulunan insanlar, buzdolabında puding, şarap ve pasta bulunan kişiden antrenmana gitme motivasyonu anlamında bir adım öndedir. Sağlıklı yiyecekler sizi sağlıklı bir hayata teşvik edecektir ve spor yapma sıklığınızı artıracaktır diye düşünüyorum.
Son olarak kullandığınız takviyeleri ve spor kıyafetlerinizi de göz önünde tutma taktiğini deneyebilirsiniz. Ofisinizde veya evdeki çalışma masanızda göz hizanızda bulunan protein tozu, amino asit ya da kafein takviyeleri aklınıza sporu getirecek ve antrenmanlarınızı ekmenizi zorlaştıracaktır (kullanmadan önce hekiminize danışmayı unutmayın!).
Ayrıca geleneksel bir olguyu daha aklınıza getirerek bu anlamda yaptığınız masrafları size hatırlatacak ve sizi bir nebze zorunluluk hissiyatıyla da olsa spor yapmaya teşvik edecektir.
Herkesin inişleri ve çıkışları olabildiğini söyleyelim. Spor yapmayı gerçekten istemediğiniz günler olabilir ve bu dünyanın sonu değildir. Nihayetinde spora döneceğinizden eminseniz, iyi olmadığınız zamanlarda antrenmanlara ara verebilirsiniz. Ancak ufak tefek motivasyon kayıpları yaşıyorsanız, bu yazıdaki taktiklerle antrenmana gidip ağırlıkları kaldırmak konusunda gaza gelebilirsiniz.