Belirli bir antrenman programını istikrarlı bir şekilde sürdürmek gelişiminiz için ne kadar önemliyse, size katkı sağlamamaya başlayan bir antrenman programını değiştirmek de aynı derecede önemlidir. Antrenman programınızı terk etme zamanınızı da doğru şekilde ayarlayabilmek için bazı işaretler görmeniz gerekiyor. Bu yazımda antrenman programınızı değiştirmeniz gerektiğinin sinyallerini veren bazı durumlardan bahsedeceğim. Çünkü yerinizde saymak istemeyeceğinizi çok iyi biliyorum.
Öncelikle antrenman programınızın sizi enerjisiz biri yapmak yerine dinç bir birey yapması gerekir. Elbette salonu terk edemeyecek kadar yorulmanız gereken antrenmanlar var. Fakat programınızdaki bazı günlerde salonu hala enerjiniz varken geride bırakmanız gerekiyor. Tüm antrenman günlerinizde canınızı dişinize katarak çalışıyor ve vücudunuza bu denli yükleniyorsanız, antrenman programınızı değiştirmeyi düşünmelisiniz. Bitap düşmek için değil, iyi hissetmek için spor yaptığınızı unutmayın. Kendinize çok fazla yüklenirseniz, vücudunuz yeteri kadar dinlenemez ve bu nedenle sürantre (overtraining) olabilirsiniz. Bu da beraberinde fizyolojik, hatta psikolojik rahatsızlıkları getirebilir.
Düzenli ve doğru antrenman yapan kişilerin ağırlıkları düzenli olarak artmalı, artmıyorsa bile düşmemelidir. Spor yaptığınız halde meydana gelen bu gibi kuvvet kayıpları kendinize yeteri kadar toparlanma şansı vermediğiniz anlamına gelir. Yani beslenmeniz ve uykunuz yeterli düzeydeyse, bu gibi bir durumda antrenman programınızı tekrar gözden geçirmeniz gerektiğini söyleyebilirim. Antrenman programınıza yeni hareketler eklerken var olan hareketleri seyreltmiyorsanız, vücudunuz buna olumlu tepkiler vermeyebilir. Yani kuvvetiniz artacağı yerde azalıyorsa, bu işte bir yanlışlık var demektir.
Antrenman programınızı değiştirme ihtiyacı duymanız sadece fizyolojik etkenlere dayanmaz. Sürekli olarak aynı rutini uyguluyor, tüm hareketleri durmaksızın aynı sıralama ve tekrar sayısıyla yapıyorsanız, vücudunuz gibi ruhunuz ve beyniniz de bundan sıkılır. Antrenmanlarınıza karşı eski tutkuya sahip değilseniz, bu tutkuyu yeniden kazanacak hamleler yapmanız gerekiyor. Zira spor yapmayı bırakanların büyük çoğunluğu, “sıkılma” etkisini gerekçe gösterir. Bu durumu çalıştığınız antrenöre belirtebilir ve kendisinden size uygun değişiklikler yapmasını rica edebilirsiniz.
Diğer taraftan antrenmanlardan sonra kas gruplarınızda basit bir ağrının ötesinde acılar oluyor ve bu durum sık sık tekrar ediyorsa, antrenman programınızın gözden geçirilmesinde fayda var. Belirli kas gruplarına gereğinden fazla yükleniyor ve kaslarınıza kendilerini yenileme fırsatı vermiyor olabilirsiniz. Belirli bir kas grubuna çok fazla yüklendiğiniz, gereğinden fazla tekrar yaptığınız bir antrenman programınız olabilir. Sağlığın her şeyden önce geldiğini unutmayın ve sürekli olarak bir ağrı yaşama durumunuz varsa programınızı gözden geçirin.
İlk duymak istediğiniz şeyi en sona bıraktım. Çünkü bir antrenman programının işe yaramadığını söyleyebilmek için en az 6-8 haftalık bir zaman dilimi gerekiyor. İstikrarlı bir şekilde spor yapmakla birlikte beslenme ve uyku düzeninize de dikkat ettiğiniz halde aynada hiçbir değişiklik göremiyorsanız, suçun sahibi antrenman programınız olabilir. Kas gruplarınıza yeteri kadar yüklenmiyor veya gereğinden fazla yükleniyor olabilirsiniz. Bu nedenle gerek ağırlıklarda gerekse aynada gelişim görmüyorsanız, antrenman programınızı gözden geçirebilirsiniz. Yaptığınız tüm hareketlerin birbirini zincirleme olarak etkilediğini unutmamanız gerekiyor. Örneğin hamstring kasınız zayıfsa, deadlift egzersizinizde yerinizde sayarsınız. Böyle durumlarda antrenörünüzden zayıf kaslarınıza odaklanan ve sizin için özel olarak hazırlanan bir program rica etmek, gelişiminizin kaldığı yerden devam etmesine katkı sağlayacaktır.
Spor Salonlarındaki 5 Şehir Efsanesi Hakkındaki Gerçeği buradan öğrenebilirsin.