İş yoğunlukları yaşayan, uykusuz geceler geçirmek durumunda kalan, stresle baş etmesi gereken insanlarız. Bu nedenle antrenman düzenimizin belirli dönemlerde sekteye uğraması çok olası. Şunu da belirtmek gerekir: antrenmanlarla aranıza mesafe girmesi; hedeflerinize ulaşamayacağınız anlamına gelmiyor.
Uzun süreli düzenli antrenman dönemlerinden sonra verdiğiniz ya da vermek zorunda kaldığınız 1-2 haftalık aralar, kazanımlarınızın korkulacak düzeyde gerileyeceği anlamına gelmiyor. Yapılan araştırmalar, sanılanın aksine spora kısa aralar vermek durumunda kalan kişilerin çok fazla kuvvet kaybı yaşamadığını gösteriyor. Tabi bu süreçte kas kütlesinin yüksekliğiyle doğru orantılı olan hormonumuz testosteron düzeyini düşürmemek de çok önemli. Konusu açılmışken; testosteron seviyenizin yüksek olması sizlere yağ yakımı açısından da avantaj sağlar.
Journal of Strength and Conditioning Research dergisinin 2017 yılında paylaştığı bir araştırmaya göre;
-Direnç antrenmanı yapan erkeklerin iki haftalık bir aradan sonra kas gücünü çok büyük oranda koruduğunu gösteriyor.
-Ancak bu süre üç haftaya yükseldiğinde, kas kütlesindeki düşüş belirgin bir şekilde başlıyor.
Yani bir ay içinde spora ara vermek durumunda kaldığınızda moralinizi bozmak yerine, ay bitmeden spor salonuna geri dönmeye çalışın.
Araştırmada ilginç bir detay daha var: Düzenli spor yapan, leg press ve kas-yağ oran verileri not edilen 20 erkek, araştırma boyunca haftada 4 gün antrenman yapmaya başlıyor. Ardından 2 haftalık bir ara veren sporcular, yağ oranlarının artmamalarıyla birlikte dinlenme sürecinin ardından aktif dönemde artıramadıkları leg press egzersizindeki maksimum tekrar değerlerini artırıyorlar.
Anlayacağınız antrenmanlara 1-2 haftalığına ara vermek durumunda kaldığınızda havlu atmayı veya kendinize koyduğunuz hedefleri gelecek yıla ertelemeyi düşünmeyin. Bazı dönemler düzenli antrenman yapacak vakit bulamamak sporla çok haşır neşir olanların bile deneyimlediği bir şey. Bu arayı çok fazla uzun tutmamaya dikkat edin ve ara verdiğiniz süreçte beslenmenizle uykunuza fazladan hassasiyet göstermeye çalışın.
NE YAPMALI?
Ağırlıklardan uzak kaldığınızda testosteron seviyenizin düşmesini engellemek için aşağıdaki taktikleri uygulamaya çalışın.
Stresten Uzak Durun: Stres yapmak yıkıcı bir hormon olan kortizol seviyenizin artmasına neden olur. Aynı zamanda testosteron seviyenizin de düşmesine yol açar. Spor yapmadığınız dönemde biraz gevşemek ve rahatlamak için masaja gidin.
Uykunuzu Alın: Günde 6 saatten az uyumak testosteron seviyenizin düşmesine yol açacaktır. Bu nedenle günde 7-8 uyumaya özen gösterin.
Doğru Filmleri Seyredin: Temponun düşmediği hareketli aksiyon filmlerinin testosteron hormonundaki artışı tetikleme özelliği vardır. Ayrıca spor biyografileri izlemek de zor şartlarda başarılı olabilmiş kişileri size hatırlatarak sıkışık bir dönem geçirseniz dahi spora dönüş tarihinizi erkene çekebilir.
Spora başlamak için 'motivasyon' arıyorsan, bu yazıyı da okuman da fayda var.