''20’lerden sonra omurgadaki eğriliğin kas güçlendirmesi ile giderilmesi mümkün müdür?''
Omurga eğriliğinin çözümlerinden biri doğru egzersiz ve doğru kuvvet antrenmanıdır. Yardımcı olabilir.
''Nasıl güçlü tutacağız kalçayı? Çare squad mıdır hocam? ''
Aslında squat kalça egzersizleri için doğru bilinen yanlışlardandır. Squat knee dominant bir egzersiz olduğu için kalçamıza etkisi azdır. Kalçamız için hip dominant egzersizler tercih etmeliyiz. Deadlift, hip thrusters, lying hip bridge gibi.
''İç bacak hareketleri ne kadar sürede etki eder? Ne kadar sıklıkta yapmak gerekir?''
İç bacak egzersizlerinizi iki günde bir yapabilirsiniz. Doğru egzersiz, doğru tekrar sayısı, doğru şiddeti seçtiğinizi düşünerek konuşursak 4-6 hafta içinde değişim olacaktır.
''Protein tozu zararlı mıdır?''
Protein tozları günlük beslenmemize ek olarak kullandığımız gıda takviyelerinden bir tanesidir. Kronik bir böbrek ya da karaciğer rahatsızlığınız yoksa doğru dozda kullandığınız supplementler sizde yan etki göstermez. (Kullanmadan önce, bir hekime danışarak yan etki göstermeyeceğinden emin olmanız önerilir!)
''Temiz bir şekilde büyüme için gerekli proteinden sonra almamız gereken karbonhidrat nedir?''
Aslında burada önemli olan karbonhidrattır. Çünkü ne kadar protein tüketirseniz tüketin, kaslarınızın büyümesi için karbonhidrata ihtiyacınız var. Hedefinize yönelik karbonhidrat hesaplamasını yaptıktan sonra kaliteli ve düşük glisemik indeksli yiyecekler tüketmeniz sizi pozitif etkileyecektir.
''Bel ve karın bölgesi için etkili ve basit günlük hareket önerileriniz nelerdir?''
Karın ve bel çevremiz için günlük egzersiz yapmak istediğinizde, crunch egzersizleri ve plak varyasyonlarını kombinleyerek 3-4 egzersiz, 2-3 set 15 tekrar yapabilirsiniz.
''Lean Bulk nedir? Lean Bulk esnasında kalori hesaplamak önemli midir?''
Lean bulking yağ oranını olabildiğince istenilen seviyede tutarak, yani formunuzu koruyarak kilo almaya çalışmak sadece kas kütlesi ile kilo almaya çalışmaktır.
''Vücut ağırlığıyla yapılan sporun serbest ağırlıkla yapılana göre yaralanma riski daha mı azdır?''
Bu tamamen seçtiğiniz egzersizlere ve sizin egzersizi yapma formunuza bağlıdır.
''Bel çukuru sorununu azaltmak için mekik dışında egzersizler var mıdır? Varsa nelerdir?''
Bel çukuru sorunu dediğiniz aslında Hiper Lordoz’dur. Vücudumuzun belirli bölgelerindeki kasların birbiri ile doğru kuvvet oranında olmamasından kaynaklanır. Bu durumda vücudumuzun onu ve arkasındaki kasların dengesini olması gereken düzeye yaklaştırdığımızda Hiper Lordoz’umuz azalacaktır. Hiper Lordoz’un tek nedeni kuvvetsizlik değildir. Kaslardaki kısalık, gerginlik, aşırı kuvvetli olması da birer neden olduğu için posturunuzu analiz etmeden egzersizi önermek doğru olmaz.
Soru-cevap seansının bir önceki yazısını buradan okuyabilirsin.