Elbette kimse sizden, gece 4.30’da (belki de gündüz 4.30 demeliyiz) uyandığında kendini “fazla uyumuş” kabul eden Apple CEO’su Tim Cook olmanızı beklemiyor ancak sabah erken kalkıp güne sporla başlamak hayatınızda çok şeyi olumlu anlamda değiştirebilir. Bu yolda emin adımlarla ilerlemeniz için gerekenleri listeledik. Şimdiden günaydın.
Basit bir matematik hesabı yapalım. Tek başınıza spor yaparken iki ihtimal söz konusu: Uyanırsınız ya da uyanmazsınız. Yani spor için ayaklanma şansınız %50. Şimdi aynı durumu iki kişi için düşünelim. Arkadaşınız uyur, siz kalkarsınız ya da tam tersi. Diğer iki durumda da ya ikiniz birden uyursunuz (ki demek ki yanlış arkadaşlar edinmişsiniz) ya da ikiniz birden kalkarsınız. Dolayısıyla birbirinizi ateşleme gücünüzü de (örneğin yüze su çarpma ya da aralıksız kapı zilini çalma) hesaba katarsak, spor için %75 ihtimaliyle ayaktasınız. İşte matematiğin gücü. İki kişiyle spor yapmanın rekabeti artırıp vücudunuzu antrenmana daha çabuk hazırlayacağını hesaba katmadık bile.
Kendinize hedef ya da hedefler belirleyin. Kısa, orta ve uzun vadede başarmak istediklerinizi listeleyin. Ama unutmayın, bu listede Olimpiyat madalyası olsun demiyoruz, aksine başlangıçra hedefleriniz ne kadar küçük olursa, onlara birer birer ulaştığınızda da tatmin duygusunu o denli fazla hissedeceksiniz ve yeni hedefleriniz eskilerini aşarak büyüyecek.
Söz konusu spor olunca telefonunuzun tek işlevi alarmı çalmak olmalı. Uyandıktan sonra elinize bile almayın, yarı açık gözünüzle Instagram’da kaybolmayın. Aynı durumu uykuya dalmadan öncesi için de söyleyebiliriz, kaliteli bir uyku için -ki 7 ila 9 saat arasında bir uykudan bahsediyoruz- siz yatağa yatmadan önce telefonunuz uykuya dalsın.
Koşmayı seviyorsanız koşun, yüzmek size iyi geliyorsa yüzün, tercihiniz yürümekse onda da özgürsünüz. Aklınızdan çıkarmamanız gereken ilk madde: Sporu her şeyden önce kendiniz için yapıyorsunuz. Sizin yaptığınız spordan çıkarı olan kişi yine sizsiniz. Dolayısıyla her ne yapmayı seçerseniz seçin, öncelikle keyif alarak yapmaya bakın.
Bir hafta sonunda aynada bir değişim görememek motivasyonunuzu düşürmesin, olaya bir de şöyle bakın: Bu hafta, daha önce yapmadığınız bir şeyi yaptınız. Hem de her gün. Her sabah kalkıp spor yaptınız. Aradan günler, haftalar, aylar geçtiğinde ise değişimi hem beyninizde hem de vücudunuzda gözlemleyeceksiniz. Belki her sabah en motive halinizle uyanmayacaksınız ama her uyandığınızda kendinize öyle ya da böyle bir faydanız olacak.